Pasca impletita cu aluat de cozonac

Pasca cu aluat de cozonac si clasica umplutura de branza de vaci, stafide si vanilie, este un deliciu garantat!

Portii
8
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
35 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru aluat ai nevoie de:
  • 250 ml lapte caldut
  • o jumatate lingurita de sare
  • 100 g unt topit
  • 1 ou intreg + 2 galbenusuri
  • 550 g faina
  • 120 g zahar brun
  • o lingurita coaja rasa de lamaie
  • o lingurita coaja rasa de portocala
  • o lingurita esenta de rom
  • un cubulet de 25 gr drojdie proaspata
  • Pentru umplutura:
  • 500 gr branza grasa de vaci
  • 100 gr smantana grasa
  • 150 gr stafide hidratate in 2 linguri de vanilie
  • 4 oua
  • 50 gr zahar brun
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • 2 linguri de gris
  • Pentru uns ai nevoie de:
  • un galbenus de ou amestecat cu 2 linguri de lapte
  • 2 linguri de zahar pentru presarat deasupra

Mod de preparare

Pentru aluatul de cozonac eu voi pune ingredientele la framantat intr-un robot de bucatarie, dar poti framanta si cu mana!



Mai intai dizolva drojdia in laptele caldut, adauga 2 linguri de zahar si 2 linguri de faina si lasa maiaua la dospit 10-15 minute. Pune in vasul robotului untul topit, ouale batute, zaharul, sarea, coaja rasa de lamaie si de portocala si esenta de rom. Amesteca-le putin, apoi pune maiaua si faina si lasa la framantat cam 15 minute, pana aluatul este elastic. Acopera vasul cu un prosop curat si lasa-l sa creasca intr-un loc cald, aproximativ o ora.



Intre timp, pregateste umplutura: mixeaza ouale cu zaharul si amesteca-le apoi cu branza de vaci si smantana. Adauga si restul ingredientelor: stafidele inmuiate in vanilie, coaja si zeama de lamaie si grisul. Omogenizeaza bine compozitia si las-o deoparte.



Presara faina pe masa si rastoarna aluatul. Imparte-l in doua: o treime pentru baza si doua treimi pentru impletiturile de pe margine. Intinde o foaie rotunda pe o hartie de copt si transfera aluatul intr-o tava, apoi rastoarna umplutura. Taie marginile aluatului care depasesc tava. Restul aluatului modeleaza-l in bastonase lungi si impleste-le cate trei, formand astfel decorul. Pune de jur imprejurul tavii prima impletitura, apoi celelalte doua pune-le deasupra in forma de cruce.



Acopera pasca cu un prosop si mai las-o sa se odihneasca 20 de minute, apoi unge marginile cu galbenusul de ou amestecat cu lapte si presara zahar deasupra. Pune tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade si lasa pasca sa se coaca aproximativ 30-35 de minute, pana se rumeneste deasupra si branza este inchegata bine.



Scoate-o din cuptor si lasa-o putin la racit in tava, apoi transfer-o pe un gratar cu tot cu hartia de copt si las-o sa se raceasca. Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Aparat de vidat VS3190X-01

- 400 lei
1099.99 lei
699.99 lei
Clafoutis cu capsuni

Clafoutis cu capsuni

Reteta dietetica, cu fructe de sezon, preferatele mele: capsunile! A venit sezonul căpșunilor și acum nu lipsesc de pe...

Clafoutis cu capsuni
Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui

Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui

Retete dietetice

Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui
Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara

Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara

Aș spune că la mine primăvara începe cu leurda, pe care o includ în cât mai multe preparate, iar azi mi-am delectat...

Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara
Cele mai apreciate rețete
Pasca poloneza clasica
1
Prajituri

Pasca poloneza clasica

Aceasta reteta de pasca poloneza clasica este absolut delicioasa! Cu blat cu cacao, crema de branza si glazura de ciocolata...

Pasca poloneza clasica
Aperitiv - Oua umplute cu avocado
2
Aperitive cu oua

Aperitiv - Oua umplute cu avocado

Oua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...

Aperitiv - Oua umplute cu avocado
Prajitura cu mere si aluat razuit de post
3
Dulciuri

Prajitura cu mere si aluat razuit de post

Prajitura cu mere si aluat razuit de post, numita in popor si prajitura raioasa, este simplu de facut si la indemana oricui.

Prajitura cu mere si aluat razuit de post
Drob Pascal
4
Retete de Pasti

Drob Pascal

Anul acesta am pregătit pentru Paşte, două droburi din ficat de porc, dintre care pe unul l-am dus naşei. Am folosit alt...

Drob Pascal
Chiftele cu piept de pui si ciuperci
5
Aperitive cu carne

Chiftele cu piept de pui si ciuperci

Reteta mea preferata de chiftelute.

Chiftele cu piept de pui si ciuperci
Parteneri
Sirop din flori de soc
Bucataras.RO

Sirop din flori de soc

Pe bucataras.ro am vazut siropul acesta pentru prima data si apoi am vazut si la Jamila Cuisine. Am zis sa il incerc si mi-a...

Sirop din flori de soc
Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Gustos.RO

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Negresa - irezistibil de gustoasa
ReteteCulinare.RO

Negresa - irezistibil de gustoasa

O imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...

Negresa - irezistibil de gustoasa
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci. citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola