Aluat FILO - homemade, placinte, strudele

Se framanta toate ingredientele - cu exceptia uleiului care il vom adauga dupa ce vom incepe framantatul. La sfarsit rezulta un aluat elastic pe care

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Aluat FILO. Ingrediente: 400 gr faina
  • 230 ml apa calduta
  • un varf sare
  • 1 lingura ulei

Mod de preparare

Se framanta toate ingredientele - cu exceptia uleiului care il vom adauga dupa ce vom incepe framantatul.

La sfarsit rezulta un aluat elastic pe care l-am acoperit si l-am lasat putin sa se odihneasca.

Am impartit aluatul in 2 (se poate imparti si in mai multe bucati, dar mie-mi place sa intind foi mari).

Iar apoi l-am intins putin cu sucitorul...de 5-7 mm grosime.

Un element important este ca pentru foile filo, aluatul intins nu se va unge cu nimic (in cazul strudelelor - vom folosi putin ulei pentru a unge bilele de aluat intinse cu sucitorul) ci se va acoperi cu un prosop putin umed ca sa nu permita aluatului sa se usuce deasupra.

Vom lasa aluatul din nou sa se odihneasca, iar intre timp vom pregati masa de lucru asternand un prosop de bucatarie pe care va urma sa intindem aluatul.

Si-apoi incepe distractia. Luam prima bucata de aluat intins si bagam ambele maini in centru. Din centru vom incepe sa intindem aluatul...

Cu cat mai mult se odihneste - cu atat aluatul devine mai elastic.

Am intins aluatul in maini pana am vazut ca nu se rupe, apoi l-am aruncat pe prosop si-am inceput sa trag de el pe lungime, iar apoi tragand putin de prosop ca sa-mi fac loc de lucru m-am apucat de intins pe latime..o latura, apoi alta.

Foaia am intins-o putin peste marginile prosopului pentru ca urmatorul pas a fost sa tai cu foarfeca marginile groase de primprejur. De ce cu foarfeca? Pentru ca folosind cutitul sau rotita locul de taietura se lipeste de prosop iar apoi e greu de dezlipit foaia intreaga..

Dupa ce-am indepartat excesul de aluat (pe care l-am facut botz si l-am bagat sub prosopelul umed) am pudrat toata foaia cu faina si-am intins-o cu mana pe toata suprafata...

Urmatorul pas a fost sa "impart" fasia mare in dreptunghiuri de dimensiunea dorita.. Am taiat tot cu foarfeca.

Iar de-aici incepe capitolul variatii: fiecare face ce vrea cu foile rezultate:

[B]Placinta cu mere[/B]

Am asezat foile una cate una in forma si fiecare foaie am manjit-o putin cu pensula inmuiata in unt.

Pentru umplutura: am razuit 4 mere mari si le-am calit fe foc rapid cu 2 linguri zahar si 1 lingura suc lamaie - pana a scazut tot sucul.

Am intins umplutura peste primul rand de fasii filo si m-am apucat de asezat randul de deasupra...tot putin manjind foile intre ele cu unt topit..

La sfarsit am portionat prajitureaua..

Am copt-o la 180 grade - cuptor preincalzit, 20 minute.

Cand a fost gata am pudrat-o putin cu zahar praf

Reteta propusa de Seima

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Parteneri
Bucataras.RO

Aperitiv quiche cu legume

Pregatesc destul de des quiche-uri si tarte sarate in diverse combinatii, in functie de ce am in casa de cele mai mult ori!...

Aperitiv quiche cu legume
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise