Zuppette - prajitura cu crema de patiserie

O prajitura deosebita de casa, compusa din pandispan, foi de foietaj si crema de patiserie, ce in mod traditional este adaptata cu arome specifice zonei in care este preparata.

Timp pregatire
100 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Pandispanul:
  • 6 oua
  • 150 gr zahar
  • 150 gr faina.
  •  
  • Crema pasticcera:
  • 4 galbenusuri
  • 1/2 l lapte
  • 30 gr faina
  • 150 gr zahar
  • vanilie (baton sau esenta)
  • un strop sare.
  •  
  • Aluat de foietaj: 2 pachete de 250g
  •  
  • Sirop:
  • 100- 150 gr de apa
  • zahar
  • arome: rom
  • vanilie
  • alchermes (care nu stiu cum se numeste la noi)

Mod de preparare

Se numesc zuppette, veneziene, americane sau creme. Numele variaza in functie de zona dar rezultatul este la fel de delicios de la nord la sud. In nord se insiropeaza cu rom iar in centru sud cu alchermes, maraschino si alte esente tari si parfumate. E o prajitura excelenta si mai deosebita pentru ca este compusa din pandispan si aluat de foietaj si crema de patiserie.

Pandispanul:

Batem ouale intregi cu zaharul cam 20 de minute (mixer sau robot)pana ce isi tripleaza volumul. Cernem faina si o adaugam treptat peste crema de oua amestecand mereu de sus in jos (mare atentie sa nu se tufleasca crema). Il dam la 180 grade pentru 30 minute in care nu deschidem usa cuptorului in nici un caz.

Crema pasticcera:

Punem laptele intr-o craticioara cu batonul si il aducem in punctul de fierbere. Il dam la o parte si il lasam sa se raceasca. Frecam galbenusurile cu zaharul pana devin crema si apoi adaugam treptat laptele caldut, mixam bine si punem, iar la fiert. Fierbem cam 20 minute pana se ingroasa. O lasam sa se raceasca.

Aluatul de foietaj:

Avem nevoie de 2 pachete de 250 gr. Luam fiecare foaie si o intindem astfel incat sa intre in tava (tre sa fie usor mai mare decat tava pentru ca in timpul coacerii se mai strange). O punem in tava tapetata cu hartie copt, o impungem si o stropim cu zahar tos. Se pune in cuptor la 200 grade cam 6-7 minute pana devine aurie. Asa o coacem si pe a doua (puneti zahar din belsug pe deasupra).

Asamblarea :

Imbracam tava in folie de plastic (cu care o sa invelim prajitura) si punem prima foaie de pata sfoglia. Peste care punem o parte de crema. Taiem pandispanul felii si le punem peste crema. Insiropam foate foarte bine pandispanul dintr-un sirop facut din 100-150 gr apa in care puneti dupa dorinta zahar si ce aroma vreti: rom, vanilie, alchermes (care nu stiu cum se numeste la noi). Punem din nou crema si ultima foaie de pasta sfoglia. Infasuram cu folia de plastic, punem o greutate peste toata prajitura si o dam la rece cateva ore. Eu i-am pus in cap un fund de lemn si un top de hartie A4.

Reteta Zuppette a fost propusa de Laura_A pe forum culinar.ro


Pofta buna!

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Parteneri
Bucataras.RO

Salata hawaiana

Am vazut-o pe un site cu reţete de vară şi am încercat-o din curiozitate! Verdict final: deosebit de bună!!!

Salata hawaiana
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca