Paturata pe crumpei

Incepeti cu aluatul, framantati din toate ingredientele de mai sus un aluat neted, elastic. Dati o forma de bila, ungeti cu ulei si il inveliti cu o f

Timp pregatire
80 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Ingrediente mancare:
  • 1 bucatica frumoasa de sunca de casa de circa 300 grame
  • 5 cartofi mari
  • albi
  • taiati rondele
  • 4 cepe mijlocii taiate cubulete
  • 1 morcov
  • 1 rosie
  • boia de ardei
  • praz
  • foaie de dafin
  • sare
  • piper
  • Ingrediente paturata:
  • 2 pahare de faina (un pahar de 150 ml)
  • 3/4 din acelasi pahar apa rece
  • 1 lingurita de ulei
  • 1 lingurita de otet
  • 1 praf de sare
  • ulei pentru uns foaia
  • Umplutura:
  • branza proaspata de vaci
  • putina telemea
  • marar
  • 1 ou

Mod de preparare

Incepeti cu aluatul, framantati din toate ingredientele de mai sus un aluat neted, elastic. Dati o forma de bila, ungeti cu ulei si il inveliti cu o folie, il dati la frigider pentru 20-30 de minute. Intr-o cratita rumeniti pe toate partile carnita afumata taiata felii. Cand e rumena o scoateti si in grasimea rezultata (daca mai e nevoie mai adaugati ulei, in cazul meu a fost nevoie ca am folosit carne destul de slaba) puneti ceapa, morcovul si, in cazul de fata, cam jumatate de praz taiat rondele (optional). Cand si cand mai amestecam, pana cand ceapa e sticloasa, prazul s-a raspandit si el prin cratita.

Adaugam boiaua, punem carnita inapoi in oala, feliile de cartofi, rosia curatata de coaja si taiata cubulete, foaie de dafin, sare, piper dupa gust si apa cat sa acopere toate astea, si dam la foc mic, mic, acoperit. Scoatem aluatul de la frigider, il asezam pe planul de lucru acoperit cu o fata de masa din musama sau panza groasa pe care am infainat-o bine si il intindem cu sucitorul, cam de 8 milimetri (aprox) stropim cu ulei si lasam sa se odihneasca vreo 5-10 minute. Apoi incepem si tragem de marginile aluatului in toate partile, mai bagam mana pe dedesubt si il intindem si de la mijloc, ideea e ca trebuie sa obtinem o foaie uniforma si foarte subtire, transparenta (ca foita de tigara). Aluatul il lasam 5 minute sa se zvante, dupa care decupam marginile de jur imprejur (nu se vor folosi) si pensulam cu ulei toata suprafata.

 

Pregatim umplutura din cele doua branze si mararul verde tocat, adaugam oul si amestecam. Proportia branza - telemea e la alegerea fiecaruia, cat de sarat ii place. Asezam toata umplutura la o margina a foii de aluat si ajutandu-ne de fata de masa o rulam. O rasucim in spirala si o asezam in oala cu papricasul de cartofi, deasupra. Totul se da la foc mic, sub capac, cam 40 de minute (in cazul in care nu e suficient lichid in oala cand puneti placinta, mai adaugati).

Dupa 40 de minute placinta s-a facut in abur iar mancarea este destul de scazuta.


Se serveste adaugand pe farfurie carne, cartofi, cate o bucata de paturata, totul stropit cu sosul format si presarat cu patrunjel verde tocat.
Sursa acestei retete este siteul Retetecalamama.ro

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Parteneri
Bucataras.RO

Paine cu branza si leurda

Paine cu branza si leurda
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca