Tocanita ardeleneasca cu ciuperci si smantana

Tocanita ardeleneasca cu ciuperci si smantana este pur si simplu delicioasa, n-o sa ma satur niciodata de ea. Reteta este exact ca si cea facuta de bunica mea, fara nimic complicat.

Timp pregatire
50 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru 4 portii:
  • 1 kg de ciuperci champignons – se pot folosi si ciuperci de padure
  • pleurotus
  • etc
  • 1 ceapa medie
  • 150 ml smantana – eu am folosit o smantana groasa
  • de tara
  • foarte buna
  • 4-5 catei de usturoi
  • 2-3 linguri de faina
  • 1 legatura de marar
  • 1 legatura de patrunjel
  • 1 praf de tahon
  • 4-5 linguri de ulei
  • sare si piper dupa gust

Mod de preparare

Ceapa se curata, se spala si se toaca marunt.
Ciupercile se curata de pielita, se rup picioarele si se spala toate rapid sub jet de apa rece. Atat palariile cat si picioarele se taie felii. Daca palariile sunt mari, taiati-le intai in jumatate, apoi le feliati.
Usturoiul se curata, se spala si se toaca marunt.
Mararul si patrunjelul se curata si se spala.
Intr-o tigaie mai mare sau chiar intr-o cratita, se pune uleiul la incins. Se calesc ceapa si usturoiul pana cand devin usor transparente, amestecand des. Se adauga ciupercile taiate si un praf de piper si se amesteca usor cateva minute, sa se caleasca si acestea putin. Eu pun pe foc mic, ciupercile ies mai bine asa, chiar daca dureaza mai mult gatitul. Cand ciupercile incep sa se inchida la culoare, se adauga apa pana cand aproape se acopera ciupercile. Nu va speriati ca e prea multa apa, ea va scade. Evitati sa puneti sare la inceput, pentru ca ciupercile vor lasa si mai multa apa. Vom potrivi tocanita cu sare la final.

Cand mancarea incepe sa clocoteasca, adaugati mararul tocat.

Intr-o cana puneti 2 linguri cu varf de faina de grau si apoi adaugati apa pana pe la doua treimi din cana. Amestecati bine bine pana se omogenizeaza si adaugati continutul canii in mancare. Amestecati foarte usor pentru a evita sa rupeti ciupercile feliate.

De cand a dat primul clocot pana cand ciupercile s-au facut, eu am mai tinut pe foc cam 35 de minute la foc mic. Timpul poate sa scada, in functie de cat de tare dati flacara.
Se amesteca des, ca sa nu se arda.
Cand ciupercile sunt gata, se adauga smantana si se amesteca usor, apoi se mai clocoteste 2-3 minute. La final potrivim de sare si, daca mai e nevoie, punem si piper. Adaugam patrunjelul tocat si amestecam usor.

Sursa acestei retete este blogul culinar Lumea Bucatelor.


Tocanita ardeleneasca cu ciuperci si smantana se serveste calda cu mamaliguta.

Oua vopsite in foi de ceapa

Este pentru prima data cand vopsesc oua in foi de ceapa si pot sa spun ca au iesit foarte frumoase.

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Drob usor de pui

Drob de pui pentru masa de Paste, se face rapid si cu ingrediente 100% naturale si 100% sanatoase, alaturi de condimentele Kamis

Parteneri
Bucataras.RO

Dovleac copt asezonat cu seminte de susan

De sezon;) Și tare bunnn, eu l-am ocolit mulți ani, dar anul ăsta am redescoperit dovleacul ;) O bunatate, dulce sau...

Dovleac copt asezonat cu seminte de susan
Gustos.RO

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
ReteteCulinare.RO

Altfel de Cozonac cu Nuca

Altfel de Cozonac cu Nuca