Dintre fructele cu care ne rasfata toamna, gutuile sunt cele mai parfumate. Galbene, frumoase, cu un gust astringent, ne ofera un boom de vitamine la inceput de sezon rece.
In antichitate, grecii le numeau "fructele de aur", iar romanii le considerau fructe sacre care prelungeau viata.
Gutuile contin cantitati mari de vitamine si oligoelemente, enzime si fibre alimentare, cu multe beneficii pentru organism.
C, A, B1, B2, B6, B9 si vitamina B17 - unul dintre cei mai activi agenti anti-tumorali.
- potasiu si magneziu, doua minerale benefice pentru sanatatea inimii.
- fier - cu efect in combaterea anemiei.
- cupru - o minerala care actioneaza ca reglator hormonal.
- fibre alimentare cu efect detoxifiant.
- taninuri care elimina bacteriile daunatoare.
- pigmenti care impiedica mutatiile celulelor si dezvoltarea celulelor canceroase
Este atat de usor si la indemana sa le includem in alimentatia zilnica, fiind fructe pe care le gasim cu usurinta, deloc scumpe.
Cu siguranta, putem sa pregatim retete delicioase cu ele, atat dulci, cat si mancaruri cu parfum de copilarie.
Iata cateva retete culinare in care gutuia este vedeta, iar tu vei primi laudele celor dragi pentru preparatele cu gust si aroma.
Pavlova cu nuca, mousse de castane si jeleu de gutui
Rulouri de curcan cu prune si gutui
Mai multe retete cu gutui, gasesti aici.
Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !
Prajitura cu ciocolata si zmeuraO mancare de toamna usoara!
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de puiAstazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori
Comentarii