Cerentelul,
numit in unele parti ale tarii crances, cuisorita, ridichioara, este o planta erbacee, perena, intalnita
in aglomerari mari in padurile de stejar, la marginea padurilor de fag, la
marginea apelor, drumurilor, santurilor, prin tufisuri, livezi, pe langa
garduri, ziduri, foarte frecventa din zona de campie zona montana.
In scopuri medicinale, de la aceasta planta se intrebuinteaza radacina - radix
gei - care datorita unei substante chimice numita eugenol are miros placut de
cuisoare. Radacina mai contine mult
tanin, substante amare etc.
Principiile
active din Cerentel au actiune astringenta, analgezica, antiseptica. Provoaca
strangerea tesuturilor, modereaza secretiile, usureaza cicatrizarea, suprima
temporar durerea, usureaza coagularea sangelui, diminueaza sau inlatura
spasmele muschilor, modifica mediul inlaturand posibilitatea inmultirii microbilor,
impiedica infectiile microbiene si putrefactia.
Cerentelul se
administreaza ca decoct intern: 2 lingurite de radacina maruntita la 300 ml apa
rece, se fierbe 30 minute, se utilizeaza in 3 reprize, dupa mesele principale.
numit in unele parti ale tarii crances, cuisorita, ridichioara, este o planta erbacee, perena, intalnita
in aglomerari mari in padurile de stejar, la marginea padurilor de fag, la
marginea apelor, drumurilor, santurilor, prin tufisuri, livezi, pe langa
garduri, ziduri, foarte frecventa din zona de campie zona montana.
In scopuri medicinale, de la aceasta planta se intrebuinteaza radacina - radix
gei - care datorita unei substante chimice numita eugenol are miros placut de
cuisoare. Radacina mai contine mult
tanin, substante amare etc.
Principiile
active din Cerentel au actiune astringenta, analgezica, antiseptica. Provoaca
strangerea tesuturilor, modereaza secretiile, usureaza cicatrizarea, suprima
temporar durerea, usureaza coagularea sangelui, diminueaza sau inlatura
spasmele muschilor, modifica mediul inlaturand posibilitatea inmultirii microbilor,
impiedica infectiile microbiene si putrefactia.
Cerentelul se
administreaza ca decoct intern: 2 lingurite de radacina maruntita la 300 ml apa
rece, se fierbe 30 minute, se utilizeaza in 3 reprize, dupa mesele principale.
Nu rata nicio reteta sau afla ce mai
punem la cale pe