Fructele si legumele sunt toate vedete. Nu numai ca au minimum de calorii si sunt bogate in fibre, dar ele contin phytoelemente unice de antioxidanti, care va stimuleaza sanatatea. Este important sa mananci o varietate larga de fructe si legume colorate. Asta pentru ca fiecare culoare contine diferite seturi de phytoelemente. Fructele si legumele rosii, precum ar fi, grapefruitul roz, ardeiul rosu, tomatele, pepenele verde, rodia, zmeura, capsunele, pepene rosu, sfecla rosie, ceapa rosie se lupta cu bolile cardio-vasculare, imbunatateste memoria, reducere riscul de cancer, influenteaza benefic tractul urinar. Culoarea indigo si rosu inchis a strugurilor, afinelor, vinetelor, piperului negru, cartofilor rosii si prunelor contine anthocyanina care da acestor proprietati distinctive ce pot ajuta la reducerea riscului de cancer, influenteaza benefic tractul urinar, imbunatateste memoria, asigura o imbatranire lenta si naturala. Verdele de la broccoli, varza de Bruxelles, mere verzi, struguri verzi, kiwi, lamai verzi, pere verzi, fasole verde, telina, castraveti, verdeturi stufoase (spanac, salata verde, etc); praz, ceapa verde; e benefic pentru. reducerea riscului de cancer, asigurarea unui aspect sanatos al corpului, intareste osatura si dintii si protejaza impotriva efectelor legate de degenerarea maculara la varstnici. Morcovul, mango, portocala si dovleacul de super-portocaliu sunt recomandate pentru mentinerea unei inimi sanatoase, asigurarea unui aspect sanatos al corpului, intarirea sistemului imunitar, reducerea riscului de cancer. Albul conopidei, ciupercilor, cepei, usturoiului, ghimbirului, pastarnacului, cartofilor, guliilor, porumbului si a bananelor ajuta la scaderea tensiunii arteriale, reducerea riscului de cancer, combate bolile de inima, mentine colesterolul din sange la nivel normal. Aici putem trage o concluzie foarte simpla: Rosu - pentru sanatate si vitalitate. Indigo/rosu inchis invinge efectele imbatranirii. Verde - pentru o sanatate de fier. Galben si portocaliu - antioxidanti foarte puternici. Alb - pentru vitalitate. Ce inseamna 5 portii de legume si fructe pe zi? Nutritionistii recomanda consumul a cinci portii de fructe si legume pe zi. Aceasta intrucit nici un alt aliment nu contine o cantitate atit de mare de vitamina A (100% din necesarul zilnic se gaseste in 100 de grame de pepene galben), vitamina C (240% din necesarul zilnic este continut in 100 de grame de kiwi) si fibra. Fructele si legumele au un continut minim de grasimi si nu au deloc grasimi saturate, foarte periculoase pentru nivelul colesterolului din singe.
Ce inseamna o portie? un fruct proaspat trei sferturi de pahar de suc natural proaspat o jumatate de ceasca de legume taiate marunt (morcovi gratinati sau rosii) un castronel cu verdeata (spanac, salata) un sfert de pahar de fructe uscate
Deserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseImi plac foarte mult briosele...mi se par atat de dragute. Am pregatit unele cu afine de data aceasta, iar reteta am...
Briose cu afineO placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!
Placinta cu dovleceiGemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...
Gem de agriseNectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...
Nectar de caiseDupă cum v-am obișnuit, eu gătesc în cantități mari, că doar acasă 3 zmei;) Așa că din legumele coapte în jar am...
Omletă cu legume coapte în jarIncearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minuteO salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...
Salata Caprese - simpla si delicioasa
Comentarii