Inaltarea Domnului, Ispasul sau Pastele Cailor, cum i se mai spune, are loc in acest an pe 9 iunie.
Aceasta sarbatoare este are o importanta aparte pentru toti crestinii. De asemenea, in traditia populara exista numeroase obiceiuri legate de Inaltarea Domnului. In primul rand, de Inaltarea Domnului oamenii se saluta cu "Hristos S-a Inaltat", la care raspunsul este "Adevarat S -a Inaltat!"
Inaltarii Domnului i se mai spune si Pastele Cailor, pentru ca atunci cand Maica Domnului se pregatea sa-l nasca pe Iisus, singurele animale care nu i-au respectat linistea au fost caii. Fecioara Maria i-a blestemat sa nu se sature decat odata pe an si atunci doar pentru o ora: de Pastele Cailor. In aceasta zi, caii nu sunt pusi la caruta, iar in trecut, in unele zone, se faceau slujbe religioase pentru sanatatea animalelor.
Bineinteles, exista si cateva preparate traditionale care se pregatesc pentru aceasta zi. In mare, preparatele care se pun pe masa de Inaltarea Domnului sunt similare cu cele pentru masa de Pasti:
- Cozonac
- Pasca, intocmai ca cea de Pasti
- Dar si ceapa verde, branza si vin rosu.
Bucatele se sfintesc inainte de a fi puse pe masa si, de asemenea, din ele se imparte si celor saraci.
Alte obiceiuri de Inaltarea Domnului in care se folosesc alimente:
- In ajunul Inaltarii Domnului se aduna flori de alun, despre care se considera inca din vechime ca au puteri magice, pentru a aduce belsug, armonie si intelegere in casa.
- Toate lucrarile pamantului trebuie finalizate pana de Inaltare, pentru ca se spune ca orice este cultivat dupa ziua de Ispas nu va mai rodi.
- Crestinii poarta fruze de nuc la brau, pentru a fi binecuvantati. Traditia vine de la faptul ca Iisus a purtat frunze de nuc la brau in ziua Inaltarii. Totodata, se mai spune ca frunzele de nuc culese si purtate in aceasta zi alunga durerile de spate.
- Frunzele de leustean sunt si ele incarcate cu proprietati magice. Puse la usi si la ferestre in ziua de Inaltare, frunzele de leustean ne vor feri de boli si de paguba. Totodata, animalele atinse cu frunze de leustean in ziua de Inaltare vor fi sanatoase tot anul.
Sursa articol: crestinortodox.ro
Sursa foto: mooza.ro
Un aperitiv special pentru masa de Paste!
Terina de miel in crusta de dovlecei si susanAstazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.
Cozonac floare, reteta videoPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...
Briose cu afinePentru cozonac cu cacao si nuca se aduc intr-un loc incalzit de cu seara toate ingredientele, si a doua zi se purcede la lucru.
Cozonac moldovenesc cu nuca (varianta Didina)Eu nu mananc inghetata in timpul iernii, dar aceasta combinatie de tarta cu mere servita fierbinte cu doua cupe de inghetata...
Tarta cu mere si scortisoaraa) Blat: 1. Se spumeaza untul, zaharul si ouale dupa care se adauga praful de cacao, faina si praful de copt. 2. Se aseaza...
Prajitura cu nuca de cocos si ciocolataIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii