Inaltarea Domnului, Ispasul sau Pastele Cailor, cum i se mai spune, are loc in acest an pe 9 iunie.
Aceasta sarbatoare este are o importanta aparte pentru toti crestinii. De asemenea, in traditia populara exista numeroase obiceiuri legate de Inaltarea Domnului. In primul rand, de Inaltarea Domnului oamenii se saluta cu "Hristos S-a Inaltat", la care raspunsul este "Adevarat S -a Inaltat!"
Inaltarii Domnului i se mai spune si Pastele Cailor, pentru ca atunci cand Maica Domnului se pregatea sa-l nasca pe Iisus, singurele animale care nu i-au respectat linistea au fost caii. Fecioara Maria i-a blestemat sa nu se sature decat odata pe an si atunci doar pentru o ora: de Pastele Cailor. In aceasta zi, caii nu sunt pusi la caruta, iar in trecut, in unele zone, se faceau slujbe religioase pentru sanatatea animalelor.
Bineinteles, exista si cateva preparate traditionale care se pregatesc pentru aceasta zi. In mare, preparatele care se pun pe masa de Inaltarea Domnului sunt similare cu cele pentru masa de Pasti:
- Cozonac
- Pasca, intocmai ca cea de Pasti
- Dar si ceapa verde, branza si vin rosu.
Bucatele se sfintesc inainte de a fi puse pe masa si, de asemenea, din ele se imparte si celor saraci.
Alte obiceiuri de Inaltarea Domnului in care se folosesc alimente:
- In ajunul Inaltarii Domnului se aduna flori de alun, despre care se considera inca din vechime ca au puteri magice, pentru a aduce belsug, armonie si intelegere in casa.
- Toate lucrarile pamantului trebuie finalizate pana de Inaltare, pentru ca se spune ca orice este cultivat dupa ziua de Ispas nu va mai rodi.
- Crestinii poarta fruze de nuc la brau, pentru a fi binecuvantati. Traditia vine de la faptul ca Iisus a purtat frunze de nuc la brau in ziua Inaltarii. Totodata, se mai spune ca frunzele de nuc culese si purtate in aceasta zi alunga durerile de spate.
- Frunzele de leustean sunt si ele incarcate cu proprietati magice. Puse la usi si la ferestre in ziua de Inaltare, frunzele de leustean ne vor feri de boli si de paguba. Totodata, animalele atinse cu frunze de leustean in ziua de Inaltare vor fi sanatoase tot anul.
Sursa articol: crestinortodox.ro
Sursa foto: mooza.ro
Aceasta reteta de ghiveci cu legume este foarte gustoasa si se prepara foarte usor. Este potrivita si pentru zilele de post.
Ghiveci de legume cu fasole boabe la cuptorPlacintele Poale in brau sunt niste placinte traditionale moldovenesti, pline de savoare si gusturi minunate, care te imbie...
Placinte Poale in brauPrajitura cu spuma caramel si crema cu lichior de pere este o prajitura cu adevarat deosebita. Blatul pufos cu cacao se...
Prajitura cu spuma caramelPlacinta cu foi este delicioasa si usor de pregatit. Foile pregatite in casa pentru placinta nu sunt deloc greu de facut,...
Foi de placinta de casaReteta o am de a o buna prietena... am mancat la ea, mi-a placut, i-am cerut reteta si am trecut la confectionat.
Placinta cu branza dulce stafide si foiAm pus zaharul in cratita la caramelizat, eu am adaugat si o bucatica de unt dar daca faceti reteta de post nu mai puneti...
Orez cu prune uscateGris cu lapte, cea mai indragita reteta de-a lungul timpului pentru bebelusi.
Gris cu lapteDesi la mine in Ardeal nu tin minte din copilarie sa fi mancat vreodata in familia mea mucenici, totusi, m-am gandit astazi...
Desert mucenici cu cardamomReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii