Inaltarea Domnului, Ispasul sau Pastele Cailor, cum i se mai spune, are loc in acest an pe 9 iunie.
Aceasta sarbatoare este are o importanta aparte pentru toti crestinii. De asemenea, in traditia populara exista numeroase obiceiuri legate de Inaltarea Domnului. In primul rand, de Inaltarea Domnului oamenii se saluta cu "Hristos S-a Inaltat", la care raspunsul este "Adevarat S -a Inaltat!"
Inaltarii Domnului i se mai spune si Pastele Cailor, pentru ca atunci cand Maica Domnului se pregatea sa-l nasca pe Iisus, singurele animale care nu i-au respectat linistea au fost caii. Fecioara Maria i-a blestemat sa nu se sature decat odata pe an si atunci doar pentru o ora: de Pastele Cailor. In aceasta zi, caii nu sunt pusi la caruta, iar in trecut, in unele zone, se faceau slujbe religioase pentru sanatatea animalelor.
Bineinteles, exista si cateva preparate traditionale care se pregatesc pentru aceasta zi. In mare, preparatele care se pun pe masa de Inaltarea Domnului sunt similare cu cele pentru masa de Pasti:
- Cozonac
- Pasca, intocmai ca cea de Pasti
- Dar si ceapa verde, branza si vin rosu.
Bucatele se sfintesc inainte de a fi puse pe masa si, de asemenea, din ele se imparte si celor saraci.
Alte obiceiuri de Inaltarea Domnului in care se folosesc alimente:
- In ajunul Inaltarii Domnului se aduna flori de alun, despre care se considera inca din vechime ca au puteri magice, pentru a aduce belsug, armonie si intelegere in casa.
- Toate lucrarile pamantului trebuie finalizate pana de Inaltare, pentru ca se spune ca orice este cultivat dupa ziua de Ispas nu va mai rodi.
- Crestinii poarta fruze de nuc la brau, pentru a fi binecuvantati. Traditia vine de la faptul ca Iisus a purtat frunze de nuc la brau in ziua Inaltarii. Totodata, se mai spune ca frunzele de nuc culese si purtate in aceasta zi alunga durerile de spate.
- Frunzele de leustean sunt si ele incarcate cu proprietati magice. Puse la usi si la ferestre in ziua de Inaltare, frunzele de leustean ne vor feri de boli si de paguba. Totodata, animalele atinse cu frunze de leustean in ziua de Inaltare vor fi sanatoase tot anul.
Sursa articol: crestinortodox.ro
Sursa foto: mooza.ro
Am facut Pizza quatro formaggi dar aceasta placinta, are un gust senzational.
Placinta quatro formaggiAmbele bunici gospodine desavarsite, am avut de unde invata, mai intai mama, apoi eu. Un deliciu de reteta, mai ales daca...
Zacusca de ghebePui la tigaie cu rosii si usturoi este o reteta delicioasa si foarte usor de preparat. Pentru a pregati aceasta reteta cu...
Pui cu rosii si usturoi (ostropel)Aceasta prajitura zi si noapte e pufoasa si delicioasa! Nici nu iti vei da seama ca e o prajitura de post. Se dizolva zaharul...
Prajitura zi si noapte de postPrajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...
Prajitura foaie peste foaieGulasul unguresc cu carne de porc este o mancare delicioasa cu carne pe care o puteti pregati cu usurinta. Gulasul este o...
Gulas unguresc cu carne de porcO salata usoara, plina de vitamine, buna atat in zilele de post cat si pentru cei care vor sa tina dieta. Este o combinatie...
Salata de cruditatiPrajitura After Eight este o prajitura de casa absolut delicioasa, o reteta de prajitura cu crema cu aroma de menta, ca si...
Prajitura After EightFrumos rumenite, ușor crocante la exterior, dar moi și pufoase la interior și mai ales, foarte gustoase, aceste rulouri de...
Desert rulouri de post cu arome de scortisoara si cocosIncearca reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem, usor de preparat si perfecte pentru orice ocazie. Savureaza gogosi...
Reteta de gogosi moi si pufoase umplute cu gem. Un deliciu perfect pentru orice ocazieReteta simpla si delicioasa de batoane de mozzarella pane, crocante la exterior si cu branza topita la interior. Ingrediente,...
Batoane pane de mozzarella - crocante si delicioase
Comentarii