Mergand pe principiul "cat traiesti, inveti" consider ca niciodata nu stim indeajuns, si mereu e loc pentru a invata alte lucruri noi si utile. Pentru toate gospodinele si nu numai, am adunat o serie de lucruri utile din categoria sfaturilor practice in bucatarie, tocmai pentru a face ca totul sa fie mai simplu si mai rapid, sfaturi pe care le-am invatat si eu de curand.
Primul lucru si cel mai esential ar fi sa faci astfel incat sa ai totul la indemana, pregatit, curatat, spalat. Daca esti imprastiata din acest punct de vedere, sigur o sa arzi ceva sau o sa uiti vreun ingredient. Trebuie sa iti faci deasemenea loc destul ca sa te desfasori. Dar cel mai important si mai important e sa gatesti cu drag.
Sfaturi generale in bucataria noastra:
-pentru a nu se taia icrele se pune o lingurita mica de mustar;
-lamaile coapte se pastreaza timp indelungat, daca sunt puse in vase cu apa, inchise cu capac;
-lamaile taiate si asezate cu gura pe un strat de zahar raman proaspete 2-3 saptamani;
-ca sa reusesti sa storci integral zeama lamailor, tine-le o ora in apa calda inainte de a le stoarce;
-cand faci mancare de mazare, nu acoperi cratita caci mazarea se va decoji si va arata foarte urat mancarea;
-pentru ca mazarea sa-si pastreze culoarea verde, se dauga la fiert 2 lingurite de zahar;
-pestele se curata mai usor de solzi daca se tine timp de un minut deasupra unui vas cu apa clocotita;
-gustul iute al ridichilor poate fi inlaturat, daca dupa taierea lor le trecem printr-un jet de apa rece;
-rosiile moi se intaresc daca sunt tinute pentru 2-3 ore intr-un vas cu apa sarata( 1 pumn de sare la 1 litru de apa sarata);
-mirosul de usturoi sau peste de pe maini se duce daca frecati mainile cu lamaie;
-usturoiul poate fi pastrat la frigider, gata maruntit, daca se acopera cu ulei de masline intr-un borcan adecvat;
-porumbul fiert va fi mai gustos daca in apa in care fierbe adaugati o canita cu lapte si o lingura de zahar;
-pentru ca laptele sa nu dea in foc,se adauga inainte de a-l pune la fiert,o lingurita rasa de zahar la 1 litru de lapte;
-petele de rugina de pe cutite se curata daca sunt frecate cu o ceapa pe care se pune si putin zahar tos;
-daca vrei sa pastrezi sarea uscata chiar si in conditii de umiditate, pune in solnita sau in cutie/borcan cateva boabe de orez;
-bicarbonatul e foarte bun daca vrei sa cureti buretii de vase si sa îi scapi de miros, trebuie doar sa-i pui la înmuiat într-un amestec de patru linguri de bicarbonat cu o jumatate de litrun de apa calda;
-bicarbonatul ne scapa de mirosul neplacut al gunoiului, daca împrastiem praful pe fundul cosului sau chiar deasupra mizeriei;
-untura nu se mai innegreste daca se pune inauntru un cartof crud, curatat, si absoarbe chiar si mirosul de ranced;
-otetul cald scoate petele de mucegai de pe metale;
-toate felurile de mancare preparate din grisvor fi mai pufoase daca, inainte de-al fierbe,il lasati sa stea timp de o jumatate de ora in lapte rece (sau in apa rece) ca sa se umfle;
-branza se mentine proaspata 8-10 zile daca se pune pe o farfurie si langa ea o bucatica de zahar.Se acopera cu o alta farfurie;
-perisoarele nu se desfac la fiert daca atunci cand le formezi, iti umezesti palmele cu putin otet;
-biscuitii tari se vor inmuia, daca in punga sau in cutia in care ii pastrati, adaugati un mar. Efectul va fi vizibil dupa cateva zile;
-pentru a coace mai usor cartofii, tine-i in apa sarata timp de 15 minute, inainte de a-i baga la cuptor;
-cartofii se strica mai repede daca sunt tinuti langa ceapa;
-ceapa se tine la frigider 15-20 minute inainte de a o toca ca sa nu mai lacrimati;
-pentru ca ceapa tocata marunt sa nu se arda si sa capete o culoare frumoasa, trebuie data mai intai prin faina, apoi prajita;
-pentru a face o mamaliga fara cocoloase, stropeste malaiul cu apa rece inainte sa-l adaugi in oala;
-pentru ca omleta sa fie mai pufoasa bateti separat albusurile si adaugati-le la final;
-zarzavatul curatat nu se tine in apa , deoarece apa trage vitaminele;
-ardeiul copt se decojeste usor, daca este lasat 10 min, intr o punga de plastic, sau daca se pune sare mare(nu fina) peste ei si se acopera cu un capac;
-pentru evitarea craparii carnatilor proaspeti la prajire se scufunda in apa clocotita si se dau putin prin faina inainte de a fi prajiti;
-uleiul din tigaie nu mai sare cand se incalzeste daca pui putina sare.
In speranta ca aceste sfaturi iti vor fi utile in bucatarie si ca le vei aplica ,iti doresc sa ai parte de o munca usoara si placuta atunci cand vei gati. Acesta reteta este scrisa de Pusca Violeta pentru concursul media-content. Si tu poti publica retete pe culinar.ro si ai sansa de a castiga un Iphone sau un Ipad.
Deserturi racoritoare de vara
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaiseImi plac foarte mult briosele...mi se par atat de dragute. Am pregatit unele cu afine de data aceasta, iar reteta am...
Briose cu afineO placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!
Placinta cu dovleceiGemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...
Gem de agriseNectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...
Nectar de caiseCiorbita simpla de dovlecei este o reteta de ciorba potrivita in zilele de post. Ciorba cu multe legume este usoara,...
Ciorbita simpla de dovleceiAm pornit de la o reteta de prajitura si am ajuns la alta. Nu ca ar fi prima data cand fac asta, dar cum mai sunt si esecuri,...
Prajitura cu crema de vanilie, frisca si sos de fructeIncearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minuteO salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...
Salata Caprese - simpla si delicioasa
Comentarii