Sfaturi practice in bucatarie

Mergand pe principiul "cat traiesti, inveti" consider ca niciodata nu stim indeajuns, si mereu e loc pentru a invata alte lucruri noi si utile. Pentru toate gospodinele si nu numai, am adunat o serie de lucruri utile din categoria sfaturilor practice in bucatarie, tocmai pentru a face ca totul sa fie mai simplu si mai rapid, sfaturi pe care le-am invatat si eu de curand.

Primul lucru si cel mai esential ar fi sa faci astfel incat sa ai totul la indemana, pregatit, curatat, spalat. Daca esti imprastiata din acest punct de vedere, sigur o sa arzi ceva sau o sa uiti vreun ingredient. Trebuie sa iti faci deasemenea loc destul ca sa te desfasori. Dar cel mai important si mai important e sa gatesti cu drag.

Sfaturi generale in bucataria noastra:
-pentru a nu se taia icrele se pune o lingurita mica de mustar;

-lamaile coapte se pastreaza timp indelungat, daca sunt puse in vase cu apa, inchise cu capac;

-lamaile taiate si asezate cu gura pe un strat de zahar raman proaspete 2-3 saptamani;

-ca sa reusesti sa storci integral zeama lamailor, tine-le o ora in apa calda inainte de a le stoarce;

-cand faci mancare de mazare, nu acoperi cratita caci mazarea se va decoji si va arata foarte urat mancarea;

-pentru ca mazarea sa-si pastreze culoarea verde, se dauga la fiert 2 lingurite de zahar;

-pestele se curata mai usor de solzi daca se tine timp de un minut deasupra unui vas cu apa clocotita;

-gustul iute al ridichilor poate fi inlaturat, daca dupa taierea lor le trecem printr-un jet de apa rece;

-rosiile moi se intaresc daca sunt tinute pentru 2-3 ore intr-un vas cu apa sarata( 1 pumn de sare la 1 litru de apa sarata);

-mirosul de usturoi sau peste de pe maini se duce daca frecati mainile cu lamaie;

-usturoiul poate fi pastrat la frigider, gata maruntit, daca se acopera cu ulei de masline intr-un borcan adecvat;

-porumbul fiert va fi mai gustos daca in apa in care fierbe adaugati o canita cu lapte si o lingura de zahar;

-pentru ca laptele sa nu dea in foc,se adauga inainte de a-l pune la fiert,o lingurita rasa de zahar la 1 litru de lapte;

-petele de rugina de pe cutite se curata daca sunt frecate cu o ceapa pe care se pune si putin zahar tos;

-daca vrei sa pastrezi sarea uscata chiar si in conditii de umiditate, pune in solnita sau in cutie/borcan cateva boabe de orez;

-bicarbonatul e foarte bun daca vrei sa cureti buretii de vase si sa îi scapi de miros, trebuie doar sa-i pui la înmuiat într-un amestec de patru linguri de bicarbonat cu o jumatate de litrun de apa calda;

-bicarbonatul ne scapa de mirosul neplacut al gunoiului, daca împrastiem praful pe fundul cosului sau chiar deasupra mizeriei;

-untura nu se mai innegreste daca se pune inauntru un cartof crud, curatat, si absoarbe chiar si mirosul de ranced;

-otetul cald scoate petele de mucegai de pe metale;

-toate felurile de mancare preparate din grisvor fi mai pufoase daca, inainte de-al fierbe,il lasati sa stea timp de o jumatate de ora in lapte rece (sau in apa rece) ca sa se umfle;

-branza se mentine proaspata 8-10 zile daca se pune pe o farfurie si langa ea o bucatica de zahar.Se acopera cu o alta farfurie;

-perisoarele nu se desfac la fiert daca atunci cand le formezi, iti umezesti palmele cu putin otet;

-biscuitii tari se vor inmuia, daca in punga sau in cutia in care ii pastrati, adaugati un mar. Efectul va fi vizibil dupa cateva zile;

-pentru a coace mai usor cartofii, tine-i in apa sarata timp de 15 minute, inainte de a-i baga la cuptor;

-cartofii se strica mai repede daca sunt tinuti langa ceapa;

-ceapa se tine la frigider 15-20 minute inainte de a o toca ca sa nu mai lacrimati;

-pentru ca ceapa tocata marunt sa nu se arda si sa capete o culoare frumoasa, trebuie data mai intai prin faina, apoi prajita;

-pentru a face o mamaliga fara cocoloase, stropeste malaiul cu apa rece inainte sa-l adaugi in oala;

-pentru ca omleta sa fie mai pufoasa bateti separat albusurile si adaugati-le la final;

-zarzavatul curatat nu se tine in apa , deoarece apa trage vitaminele;

-ardeiul copt se decojeste usor, daca este lasat 10 min, intr o punga de plastic, sau daca se pune sare mare(nu fina) peste ei si se acopera cu un capac;

-pentru evitarea craparii carnatilor proaspeti la prajire se scufunda in apa clocotita si se dau putin prin faina inainte de a fi prajiti;

-uleiul din tigaie nu mai sare cand se incalzeste daca pui putina sare.

In speranta ca aceste sfaturi iti vor fi utile in bucatarie si ca le vei aplica ,iti doresc sa ai parte de o munca usoara si placuta atunci cand vei gati.   Acesta reteta este scrisa de Pusca Violeta pentru concursul media-content. Si tu poti publica retete pe culinar.ro si ai sansa de a castiga un Iphone sau un Ipad.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Max Espresso Machine

- 600 lei
2799.99 lei
2199.99 lei

Barista Espresso Machine

- 700 lei
1699.99 lei
999.99 lei

Barista Max + Espresso Machine

- 1500 lei
2999.99 lei
1499.99 lei
Clafoutis cu capsuni

Clafoutis cu capsuni

Reteta dietetica, cu fructe de sezon, preferatele mele: capsunile! A venit sezonul căpșunilor și acum nu lipsesc de pe...

Clafoutis cu capsuni
Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui

Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui

Retete dietetice

Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui
Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara

Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara

Aș spune că la mine primăvara începe cu leurda, pe care o includ în cât mai multe preparate, iar azi mi-am delectat...

Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara
Cele mai apreciate rețete
Pasca poloneza clasica
1
Prajituri

Pasca poloneza clasica

Aceasta reteta de pasca poloneza clasica este absolut delicioasa! Cu blat cu cacao, crema de branza si glazura de ciocolata...

Pasca poloneza clasica
Prajitura cu mere si aluat razuit de post
2
Dulciuri

Prajitura cu mere si aluat razuit de post

Prajitura cu mere si aluat razuit de post, numita in popor si prajitura raioasa, este simplu de facut si la indemana oricui.

Prajitura cu mere si aluat razuit de post
Drob Pascal
3
Retete de Pasti

Drob Pascal

Anul acesta am pregătit pentru Paşte, două droburi din ficat de porc, dintre care pe unul l-am dus naşei. Am folosit alt...

Drob Pascal
Chiftele cu piept de pui si ciuperci
4
Aperitive cu carne

Chiftele cu piept de pui si ciuperci

Reteta mea preferata de chiftelute.

Chiftele cu piept de pui si ciuperci
Prajitura cu mere, biscuiti si budinca de vanilie
5
Prajituri

Prajitura cu mere, biscuiti si budinca de vanilie

Pentru ca este sezonul merelor, am incercat diverse prajituri printre care si aceasta. A iesit o bunatate delicioasa si...

Prajitura cu mere, biscuiti si budinca de vanilie
Parteneri
Desert pandispan cu cirese si nuca
Bucataras.RO

Desert pandispan cu cirese si nuca

Desert pandispan cu cirese si nuca
Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Gustos.RO

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Negresa - irezistibil de gustoasa
ReteteCulinare.RO

Negresa - irezistibil de gustoasa

O imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...

Negresa - irezistibil de gustoasa
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci. citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola