Nimic nu e mai delicios decat gemul de gutui, cu parfumul lui de toamna. Ca si orice reteta de gem, trebuie sa ai putina rabdare, dar rezultatul este delicios. Dintre toate fructele de toamna gutuiul e preferatul meu.
Se pune la foc zaharul cu apa si cind se mai leaga putin se pune o parte din zeama de lamiie. Dupa ce se mai leaga se ia din sirop si se pune pe o farfuriuta care sa inclina ca sa vedem daca s-a legat cit trebuie. Daca este gata, se ia cratita de pe foc se adauga gutuile, restul de zeama de lamiie si zahatul vanilat. In acest timp se baga la cuptor, intr-o tava curata si uscata jumatatile de nuca si se rumenesc bine.
Gemul este gata atunci cand lingura face carare pe mijlocul cratitei si o si gustam. Se racoreste si se pune in borcane cu capac, bine uscate. Daca gemul a facut spuma la fiert se ia spuma inainte de a umple borcanele. Se pune gemul in borcane alternindu-se cu jumatatile de nuca si se pot pune pe marginea borcanului si rondele de lamaie, da o culoare frumoasa. Se inchid borcanele si daca vrem sa le tinem mai multe luni putem sa le fierbem la bain-marin.
Acest gem de gutui cu nuca se poate folosi si la clatite daca este bine legat sau mancat ca atare.
O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!
Prajitura cu cocos si visinePentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...
Legume umplute cu puiSalata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...
Salata caprese cu rosii cherryPentru mamica mea iubita, un tort racoritor, de vara.
Tort cu afine, ciocolata alba si crema de lamaiePrepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Comentarii