Ceapa se curata de coaja, se taie in jumatati sau sferturi in functie de marime si se feliaza transversal in bucati de circa 4-5 mm grosime. Intr-o ti
Ceapa se curata de coaja, se taie in jumatati sau sferturi in functie de marime si se feliaza transversal in bucati de circa 4-5 mm
grosime.
Intr-o tigaie cu fund gros, eventual plasata pe o plita suplimentarea, care sa disipeze caldura, am incins uleiul si apoi am caramelizat 5 linguri de zahar, amestecand tot timpul.
Cand obtinem o culoare maroniu deschis, se pune si ceapa si se caleste in uleiul cu caramel pana cand devine usor sticloasa.
Nu se insista foarte mult!
Calirea, impedica ceapa sa se dezintegreze la fierbere si-i dezvolta aroma specifica. Se sareaza, apoi se stinge cu vin si se adauga zaharul .
Se amesteca, pana cand ajunge la punctul de fierbere si se reduce focul si se lasa sa bolboroseasca (face si spume) usor, fara capac, pana cand se leaga siropul.
Se asezoneaza cu condimentele, se gusta si se poate corecta aciditatea si/sau salinitatea in functie de preferinte. Timpul de fierbere, circa 35-40 de minute.
Se picura cativa stropi de sirop pe o farfurioara rece si se verifica cat de legata e dulceata.
Se sterilizeaza doua borcane la cuptor, se aseaza fierbinti pe o suprafata metalica si se toarna dulceata, se infileteaza capacele eventual se pot rasturana cu capul in jos astfel ca siropul patrunzand in interstitii sa sigileze suplimentar containerul. (Eu nu am mai fiert in dunst).
Acompaniaza cu succes fripturile si gratarele, impreuna cu garnitura de cartofi copti, sau piure din cartofi fierti.
Pofta buna!
Reteta Dulceata de ceapa rosie a fost propusa de Shef de gara pe forum culinar.ro
Alta reteta de dulceata: Dulceata de petale de trandafir
Socată reţeta bunicii. Socata aromata este o bautura racoritoare foarte buna. Aceasta se face din 14 flori de soc, 10 l de...
Socată reţeta buniciiRetete dietetice Dovleceii se gătesc repede şi sunt foarte gustoşi. De data asta am ales să-i pregătesc...
Dovlecei crocantiChiftelutele marinate sunt preferatele tuturor. Pana si cei mici le adora si mai au un plus: nu se fac deloc greu!
Chiftelute marinateUn aperitiv delicios, pentru o zi frumoasa de toamna!
Rulada cu spanac, branza, ciuperci si ardei kapia rosuRetete dietetice Dovleceii se gătesc repede şi sunt foarte gustoşi. De data asta am ales să-i pregătesc...
Dovlecei crocantiUmilul păstârnac este unul dintre ingredientele mele preferate, atât pentru preparate dulci, cât şi sărate. Este atât...
Tarta cu pastarnacIata o reteta super simpla de chec aromat cu lamaie, usor crocant de la macul din interior si cu o glazura dulce-acrisoara de...
Desert chec cu lamaie si macDescopera cum sa faci acasa un jeleu de capsuni fin si aromat, perfect pentru a fi savurat la micul dejun sau adaugat in...
Jeleu de capsuni. Perfect pentru micul dejun, torturi si prajituri
Comentarii