Dulceata

Reteta culinara Dulceata de ceapa rosie

complexitate reteta Medie 
preparare reteta 1h 
admin postat de
Postat pe: 23-09-2015
Adaugă în cartea de bucate
Vezi si reteta video pentru
"Papanasi cu smantana si dulceata (reteta video)"
 
Ceapa se curata de coaja, se taie in jumatati sau sferturi in functie de marime si se feliaza transversal in bucati de circa 4-5 mm

grosime.

Intr-o ti

ingrediente

   4 5 cepe rosii mari
   4 linguri de ulei
   o jumatate de kilogram de zahar
   350 ml de vin rosu
   sec (al meu a fost negru sadea Cabernet)
   50 ml otet balsamic de Modena
   o lingurita
   (doua) de sare
   condimente macinate fin
   dupa gust doua linguri (eu am pus un mix preparat de mine
   un amestec de condimente facute pulbere in masina de rasnit cafea continand : seminte de
coriandru
   finchen
   cardamon
   chimen
   enibahar
   cuisoare si bucatele de scortisoara)

mod de preparare

Ceapa se curata de coaja, se taie in jumatati sau sferturi in functie de marime si se feliaza transversal in bucati de circa 4-5 mm


grosime.


Intr-o tigaie cu fund gros, eventual plasata pe o plita suplimentarea, care sa disipeze caldura, am incins uleiul si apoi am caramelizat 5 linguri de zahar, amestecand tot timpul.


Cand obtinem o culoare maroniu deschis, se pune si ceapa si se caleste in uleiul cu caramel pana cand devine usor sticloasa.


Nu se insista foarte mult!


Calirea, impedica ceapa sa se dezintegreze la fierbere si-i dezvolta aroma specifica. Se sareaza, apoi se stinge cu vin si se adauga zaharul .


Se amesteca, pana cand ajunge la punctul de fierbere si se reduce focul si se lasa sa bolboroseasca (face si spume) usor, fara capac, pana cand se leaga siropul.


Se asezoneaza cu condimentele, se gusta si se poate corecta aciditatea si/sau salinitatea in functie de preferinte. Timpul de fierbere, circa 35-40 de minute.


Se picura cativa stropi de sirop pe o farfurioara rece si se verifica cat de legata e dulceata.


Se sterilizeaza doua borcane la cuptor, se aseaza fierbinti pe o suprafata metalica si se toarna dulceata, se infileteaza capacele eventual se pot rasturana cu capul in jos astfel ca siropul patrunzand in interstitii sa sigileze suplimentar containerul. (Eu nu am mai fiert in dunst).



Acompaniaza cu succes fripturile si gratarele, impreuna cu garnitura de cartofi copti, sau piure din cartofi fierti.


Pofta buna!





Reteta Dulceata de ceapa rosie a fost propusa de Shef de gara pe forum culinar.ro





Alta reteta de dulceata: Dulceata de petale de trandafir

Incearca si Jeleu de caise
Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceata de ceapa rosie" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Dulceata

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 18 %
389.99 lei
319.99 lei

Blender Profesional Versa

- 300 lei
1799.99 lei
1499.99 lei

Incearca si alte reţete din categoria:

Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutati si promotii introdu adresa ta de email si apasa butonul trimite