Dulceata de ceapa rosie

Ceapa se curata de coaja, se taie in jumatati sau sferturi in functie de marime si se feliaza transversal in bucati de circa 4-5 mm grosime. Intr-o ti

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie
Dulceata de ceapa rosie

Ingrediente

  • 4 - 5 cepe rosii mari
  • 4 linguri de ulei
  • o jumatate de kilogram de zahar
  • 350 ml de vin rosu
  • sec (al meu a fost negru sadea - Cabernet)
  • 50 ml otet balsamic de Modena
  • o lingurita
  • (doua) de sare
  • condimente macinate fin
  • dupa gust - doua linguri (eu am pus un mix preparat de mine
  • un amestec de condimente facute pulbere in masina de rasnit cafea continand : seminte de
  • coriandru
  • finchen
  • cardamon
  • chimen
  • enibahar
  • cuisoare si bucatele de scortisoara)

Mod de preparare

Ceapa se curata de coaja, se taie in jumatati sau sferturi in functie de marime si se feliaza transversal in bucati de circa 4-5 mm

grosime.

Intr-o tigaie cu fund gros, eventual plasata pe o plita suplimentarea, care sa disipeze caldura, am incins uleiul si apoi am caramelizat 5 linguri de zahar, amestecand tot timpul.

Cand obtinem o culoare maroniu deschis, se pune si ceapa si se caleste in uleiul cu caramel pana cand devine usor sticloasa.

Nu se insista foarte mult!

Calirea, impedica ceapa sa se dezintegreze la fierbere si-i dezvolta aroma specifica. Se sareaza, apoi se stinge cu vin si se adauga zaharul .

Se amesteca, pana cand ajunge la punctul de fierbere si se reduce focul si se lasa sa bolboroseasca (face si spume) usor, fara capac, pana cand se leaga siropul.

Se asezoneaza cu condimentele, se gusta si se poate corecta aciditatea si/sau salinitatea in functie de preferinte. Timpul de fierbere, circa 35-40 de minute.

Se picura cativa stropi de sirop pe o farfurioara rece si se verifica cat de legata e dulceata.

Se sterilizeaza doua borcane la cuptor, se aseaza fierbinti pe o suprafata metalica si se toarna dulceata, se infileteaza capacele eventual se pot rasturana cu capul in jos astfel ca siropul patrunzand in interstitii sa sigileze suplimentar containerul. (Eu nu am mai fiert in dunst).


Acompaniaza cu succes fripturile si gratarele, impreuna cu garnitura de cartofi copti, sau piure din cartofi fierti.

Pofta buna!

Reteta Dulceata de ceapa rosie a fost propusa de Shef de gara pe forum culinar.ro

Alta reteta de dulceata: Dulceata de petale de trandafir

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Cele mai apreciate rețete
Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
1
Mancaruri cu ciuperci

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga

Sa redescoperi anumite mancaruri simple din copilarie este o adevarata bucurie gastronomica. Hribi sau pitoance cum mai sunt...

Tocanita de hribi cu smantana si mamaliga
Parteneri
Chiftele de soia cu legume
Bucataras.RO

Chiftele de soia cu legume

Chiftele de soia cu legume
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Prajitura cu caise si lapte de cocos
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos