Gem de caise

Cel mai popular gem facut in casa din generatie in generatie! pentru concurs toamna se numara borcanele

Portii
8
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
medie
Gem de caise

Ingrediente

  • 2 kg de caise ,bine coapte
  • 1,5 kg de zahar
  • o jumatate de lamaie

Mod de preparare

Caisele se spala, se desfac pe jumatate si se scot samburii. In cratita in care veti fierbe gemul, se presara zaharul peste fructe in straturi alternative fructe, zahar, se amesteca cu lingura pentru ca toate fructele sa ramana in contact cu zaharul si se lasa 2-3 ore ca acestea sa-si lase zeama. Se pune apoi cratita pe foc si se fierbe gemul la foc potrivit amestecandu-se incontinuu ca sa nu se prinda de fundul cratitei pana scade lichidul, fructele capata o culoare lucioasa si se va obtine consistenta dorita, deci lichidul este legat cu zaharul si nu va mai fermenta sau mucegai gemul. Spre sfarsit se adauga lamaia, iar cand gemul este gata se ia spuma, se lasa sa se racoreasca putin, se pune in borcane, se inchid ermetic si se tin 5 minute sa se sprijine pe capace pentru ca fructele sa se aranjeze frumos in borcane.Pentru a verifica daca gemul este gata, se pun 2-3 lingurite pe o farfurie si daca dupa racire s-a intarit si fructele sunt fierte inseamna ca este gata. Borcanele in care se pune gemul firbinte trebuie sa fie spalate si zvantate foarte bine.Se acopera cu un prosop foarte gros,lasand peste noate sa raceascain voie apoi se depoziteaza in debara. Gemul decaise este un gem pretentios,daca nu este fiert bine mucegieste deasupra,iar pentru siguranta ca vor rezista peste iarna,dupa ce am pus gemul fierbinte in borcane,le asezam intr-o tava si dam la cuptor pentru cca30 minute apoi strangem capacele bine Daca samburii nu sunt amari puteti adauga cativa si in compozitia de gem.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Gem de agrise
1
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Parteneri
Ardei iuți cu stafide conservați în oțet
Bucataras.RO

Ardei iuți cu stafide conservați în oțet

Zilele astea am cotrobăit pe site, după rețete cu ardei iute și am dat peste minunăția asta de rețetă preparată de...

Ardei iuți cu stafide conservați în oțet
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise