Pentru a face gem de coacaze, coacazele spalate se scot bob cu bob de pe ciorchini. Se macina in masina de carne prevazuta cu rozeta cu gauri de 6 mm diametru.
Gemul de coacaze este delicios. Se face foarte usor si apoi poate fi folosit simplu, pepaine, in creme, prajituri sau inghetate. Coacazele spalate se scot bob cu bob de pe ciorchini. Se macina in masina de carne prevazuta cu rozeta cu gauri de 6 mm diametru. Lucrandu-se cu rozeta cu gauri mai mici, samburii o ineaca si trebuie curatata des. Compozitia se paseaza prin strecuratoare cu o lingura mare de lemn pana iese toata zeama din fructe. ( Se fabrica deja un aparat special pentru aceasta faza de lucru, in forma de palnie, prevazut cu un maner.) Sucul obtinut se pune la o parte, iar semintele si pielitele ramase se acopera cu apa, se amesteca bine si se lasa la inmuiat. Se paseaza din nou,in alt vas.
Sucul obtinut se consuma ca sirop. Daca este prea acru se amesteca cu putina miere. Resturile se pun intr-un borcan de 5 l, se umple cu apa, gramezile de seminte si pielite se desfac cu mana. Se asteapta ca semintele sa coboare pe fundul borcanului si pielitele sa se ridice la suprafata apei. Pielitele se scot cu grija cu ajutorul unei linguri de spumare pana se ajunge la partea amestecata cu seminte. Se completeaza apa si se scoate si restul de pielite. Se preseaza apa din pielitele scoase, se adauga la sucul lasat la o parte, compozitia se pune intr-o cratita emailata cu volum cunoscut ca sa se lege. Se fierbe 25 de minute, amestecand cu o lingura de lemn folosita doar in acest scop sau cu o lingura de plastic termorezistenta. Nu se fierbe mult daca se adauga gelatina pentru dulceturi. Se indulceste cu 400 g de miere la litru de suc.
Amatorii de coacaze crude pot indulci gemul cu 300 g de miere, astfel fructele isi pastreaza gustul acrisor natural. Cel mai bun gem de coacaze se prepara din soiurile cu fructe marunte si aroma penetranta.
Gemul de coacaze se serveste ca atare sau se foloseste la creme si prajituri.
• taiati avocado-ul pe jumatate, pe lungime. Rotiti apoi una dintre parti pana se va desprinde de pe sambure. Apoi
Guacamole• curatati si taiati telina, pastarnacii si radacina de patrunjel, cubulete• taiati si bucatile de apio tot cubulete•
Supa crema de telina si pastarnacNegresa cu nuci si sos de cafea este o reteta de prajitura foarte simpla. Pe culinar.ro se gasesc multe alte retete de...
Negresa cu nuci si sos de cafeaO alta reteta de cornulete, cu un aluat tare bun si fraged. Se lucreaza foarte usor cu acest aluat si vi-l recomand cu mare...
Cornulete fragedeRetete dietetice
Evantai de vinete cu rosii la cuptorO prajitura de sezon delicioasa, mai ales pentru iubitorii cheesecake-ului.
Cheesecake cu capsuniPlacinta rulata cu mere este o reteta de prajitura foarte delicioasa. Pentru aceasta reatata aveti nevoie de 1 kg mere, 3-4...
Placinta rulata cu mere
Comentarii