Cantitatea necesara de visine proaspat culese, de culoare visniu inchis, se curate, se spala si se indeparteaza samburii. Visinile astfel pregatite
Cantitatea necesara de visine proaspat culese, de culoare visniu inchis, se curate, se spala si se indeparteaza samburii.
Visinile astfel pregatite se fierb, intr-o oala emailata , de capacitate cunoscuta, care este folosita doar in acest scop, amestecand continu, la foc mediu, timp de 15 minute, socotite de la punctual de fierbere.
Amestecam cu o lingura de lemn folosita doar in acest scop sau cu o lingura de plastic termorezistenta.
Dupa ce a fiert, punem , pe baza estimarii cantitatii de gem, 300 g de miere/litru, darn u mai firbem doar dam un clocot impreuna cu fructele.
Cine nu are incredere in estimarea vizuala sau nu considera cantitatea de miere ca fiind corespunzatoare, sa scoata putin gem pe o farfurioara, si, gustand, sa hotarasca cand indulcirea este corespunzatoare.
Gurmanzii fierb totdeauna fructele impreuna cu samburii, pentru ca asfel aroma este mai patrunzatoare. Este mai simplu de atat sa zdrobim cu ciocanul 1 lingura de samburi la fiecare kg de fructe.
Apoi punem samburii zdrobiti impreuna cu coaja intr-un saculet de tul alb, si , legat de manerul oalei sa-l fierbem in gem. Saculetul se indeparteaza inainte sa adaugam mierea, dupa ce l-am presat de marginea oalei cu lingura de lemn, pentru ca zeama din el sa se scurga.
Gemul fierbinte se toarna in borcane care se inched bine, cu gatul larg, si conservam in abur uscat.
Dintre gemurile si sucurile pregatite in casa, cele mai gustoase sunt din visine marunte tiganesti. Visinele se pot fierbe si in cantitati egale cu cirese, in acest caz fiind suficiente, pentru indulcire, 200g/litru de miere.
Din pacate, gemul desfacut nu rezista nici in frigider mai mult de o saptamana. Se poate pune, linistit, si in congelator, pentru ca, continutul de miere impiedica inghetarea totala a visinelor.
Alte retete recomandate
Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !
Prajitura cu ciocolata si zmeuraO mancare de toamna usoara!
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de puiAstazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbioriPentru ciulama de ciuperci ciupercile proaspete se curata, se spala in mai multe ape si se taie lame. In cazul folosirii...
Ciulama cu ciuperciCiulama de ciuperci si usturoi este o mancare de post sanatoasa si delicioasa. Se curata ceapa si se spala apoi se toaca...
Ciulama de ciuperci si usturoi de postHribi cu usturoi este o ciulama de ciuperci delicioasa. 1 kg hribi curatati si bine spalati se taie fidelute, se pun la calit...
Hribi cu usturoiPentru ciulamaua delicioasa de ciuperci se pregatesc ciupercile la fel ca mai sus si se fierb in apa cu putina sare. Se...
Ciulama delicioasa de ciuperciAceasta reteta de inghetata de casa este absolut delicioasa. Daca va place laptele de pasare cu siguranta va va placea si...
Inghetata lapte de pasareIncearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...
Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasaRulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...
Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
Comentarii