Pasta de porumbe

In fiecare toamna, dupa prima bruma, merg sa culeg poroambe, asa cum le zicem noi in zona Dobrogei. Mai sunt cunoscute si sub denumirea de scorombar, tarn, cotobrel, maracine.... dar cel mai des il intalnim sub denumirea de porumbe. Din fructele de culoare mov se poate prepara sirop, jeleu sau pasta. De la porumbe se folosesc florile, frunzele si bobitele. Ele contin tanini, vitamina C si amigdalina. Ceaiul din frunze de porumbe este recomandat ca laxativ moderat pentru pietre la rinichi,tuse si la reglarea ciclului menstrual dereglat. Din bobitele peste care a dat prima bruma sau chiar zapada ,preparam sirop, pasta sau jeleu si consumat cu regularitate revigoreaza sistemul imunitar

Portii
10
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
redusa
Pasta de porumbe

Ingrediente

  • cca 2 kg bobite porumbe coapte (sa fi cazut bruma pe ele)
  • 1 kg de Zahar alb

Mod de preparare

Bobitele de porumbe se curata de codite si se spala in mai multe ape reci. Se acopera cu apa si se fierb cca 15-20 minute de la primul clocot. Se scurg de sucul lasat apoi se paseaza(sau preseaza) cu lingura intr-o strecuratoare cu ohiuri maripana ce raman in strecuratoare pielite si samburii. Peste pulpa de fructe obtinuta se adauga o cescuta din sucul scurs si 2 pahare de vin alb apoi se firbe la foc domol cca 30 de minute dupa care se adauga si zaharul.


Se amesteca usor, pe foc domol pana se ingroasa ca o smantana mai groasa. Se da de pe foc si se toarna, fierbinte, in borcane de sticla cu capac etans. Se foloseste in special la prajituri dar este delicioasa si servita simpla cu biscuiti sau paine sau se poate adauga in iaurturi. Sfat: Sucul ramas dupa strecurare i se adauga zahar sau miere de albine si se fierbe pana obtinem un sirop consistent care la fel, se pastreaza in sticle cu capac etans! Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Dulceata si peltea de gutui

Dulceata si peltea de gutui

Dulceata si pelteua de gutui sunt usor de preparat, dar care e diferenta intre ele? Din miezul merelor gutui se face...

Dulceata si peltea de gutui
Conopida pane

Conopida pane

O reteta gustoasa si rapida cu conopida. Conopida pane delicioasa servita calda cu un sos rece de smantana cu maioneza.

Conopida pane
Varza noua calita in tuci

Varza noua calita in tuci

Toamna in farfurie!!

Varza noua calita in tuci