Pasta de porumbe

In fiecare toamna, dupa prima bruma, merg sa culeg poroambe, asa cum le zicem noi in zona Dobrogei. Mai sunt cunoscute si sub denumirea de scorombar, tarn, cotobrel, maracine.... dar cel mai des il intalnim sub denumirea de porumbe. Din fructele de culoare mov se poate prepara sirop, jeleu sau pasta. De la porumbe se folosesc florile, frunzele si bobitele. Ele contin tanini, vitamina C si amigdalina. Ceaiul din frunze de porumbe este recomandat ca laxativ moderat pentru pietre la rinichi,tuse si la reglarea ciclului menstrual dereglat. Din bobitele peste care a dat prima bruma sau chiar zapada ,preparam sirop, pasta sau jeleu si consumat cu regularitate revigoreaza sistemul imunitar

Portii
10
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
redusa
Pasta de porumbe

Ingrediente

  • cca 2 kg bobite porumbe coapte (sa fi cazut bruma pe ele)
  • 1 kg de Zahar alb

Mod de preparare

Bobitele de porumbe se curata de codite si se spala in mai multe ape reci. Se acopera cu apa si se fierb cca 15-20 minute de la primul clocot. Se scurg de sucul lasat apoi se paseaza(sau preseaza) cu lingura intr-o strecuratoare cu ohiuri maripana ce raman in strecuratoare pielite si samburii. Peste pulpa de fructe obtinuta se adauga o cescuta din sucul scurs si 2 pahare de vin alb apoi se firbe la foc domol cca 30 de minute dupa care se adauga si zaharul.


Se amesteca usor, pe foc domol pana se ingroasa ca o smantana mai groasa. Se da de pe foc si se toarna, fierbinte, in borcane de sticla cu capac etans. Se foloseste in special la prajituri dar este delicioasa si servita simpla cu biscuiti sau paine sau se poate adauga in iaurturi. Sfat: Sucul ramas dupa strecurare i se adauga zahar sau miere de albine si se fierbe pana obtinem un sirop consistent care la fel, se pastreaza in sticle cu capac etans! Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi

Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi

Retete dietetice Este o reteta foarte simpla si foarte gustoasa!

Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi
Prajitura cu jeleu de cirese si crema de frisca

Prajitura cu jeleu de cirese si crema de frisca

Se potriveste pentru zilele senine de vara, este fara coacere, iar efortul este minim. Retete dietetice

Prajitura cu jeleu de cirese si crema de frisca
Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

O mancare gustoasa pe timpul rece

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi
Cele mai apreciate rețete
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
1
Mancaruri cu legume

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Chiftelute marinate
2
Mancaruri cu carne

Chiftelute marinate

Chiftelutele marinate sunt preferatele tuturor. Pana si cei mici le adora si mai au un plus: nu se fac deloc greu!

Chiftelute marinate
Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi
3
Mancaruri cu legume

Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi

Retete dietetice Este o reteta foarte simpla si foarte gustoasa!

Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi
Ciorba cu carne de porc
4
Ciorbe

Ciorba cu carne de porc

Ciorba cu carne de porc este una dintre ciorbele preferate ale familiei noastre de la mic la mare.

Ciorba cu carne de porc
Coltunasi cu cirese
5
Gogosi

Coltunasi cu cirese

coltunasii sunt un desert obligatorui in meniul oricarui copil. Fie ca ii prepari cu cirese, capsuni, caise sau prune, ei...

Coltunasi cu cirese
Parteneri
Tot cu crema de lamaie, frisca si mure
Bucataras.RO

Tot cu crema de lamaie, frisca si mure

Un tort simplu, racoros de vara, inspirat de la talentata si frumoasa noastra Timeea. Familia si musafirii l-au...

Tot cu crema de lamaie, frisca si mure
Tort copii
Gustos.RO

Tort copii

Tort copii