Zacusca de vinete

Zacusca de vinete este foarte gustoasa. Vinetele, ardeiul galben si gogosarii se coc si se curata de coaja. Se lasa la scurs dupa care se toc marunt impreuna cu ceapa curatata si cu ar

Timp pregatire
240 minute
Complexitate
medie
Zacusca de vinete

Ingrediente

  • 12 kg de vinete
  • 2 kg ardei galben (cei de umplut de ex)
  • 2 kg gogosari
  • 2 kg ardei capia(rosu)
  • 1 1/2 ulei (pt prajit)
  • 1/2 ulei (pt deasupra in borcan)
  • 4 kg rosii
  • 3 kg ceapa
  • 1 litru suc de rosii
  • sare
  • piper
  • foi de dafin

Mod de preparare

Zacusca de vinete este delicioasa. Pentru asta vinetele, ardeiul galben si gogosarii se coc si se curata de coaja. Se lasa la scurs dupa care se toc marunt impreuna cu ceapa curatata si cu ardeiul capia. Intr-o cratita mare se pune uleiul ( 1 1/2) la incins, dupa care se adauga ceapa, urmata de ardeiul capia tocat (crud). Se calesc bine impreuna circa o jumate de ora. Intre timp punem apa la fiert  ca sa oparim rosiile cateva minute. Dupa ce le oparim, le curatam si le tocam marunt. Ca sa obtinem un bulion proaspat adaugam rosiile intr-o tigaie in care am incins un pic de ulei, si subtiem cu apa.

 

Peste ceapa adaugam bulionul proaspat, dupa care vinetele, ardeiul si gogosarul (coapte) toate tocate. Amestecam bine. Le lasam sa fiarba un pic si amestecam destul de des ca sa nu se prinda de fundul cratitei folosite. Adaugam si suc de rosii (1 litru sau chiar mai mult depinde de consistenta pe care dorim sa o aiba  zacusca ). Potrivim de sare, piper si punem si frunze de dafin....lasam la fiert o ora pe foc mic si amestecam foarte, foarte des sa nu se prinda. Scoatem frunzele de dafin afara din zacusca de vinete si bagam blender-ul si o facem fina. Punem zacusca in borcanele curate si uscate asezate pe o tava, lasam gol borcanul de un deget si ceva....dupa care le bagam in cuptor la 50°, 15 minute, dupa care ridicam temperatura incet la 70° si le lasam acolo o ora sa prinda o crusta  in borcan. Intre timp incalzim 1/2 de ulei, punem cateva foi de dafin, boabe de piper si un pic de sare (o lingurita).

 

Scoatem borcanele un pic afara si punem in fiecare borcan 2-3 linguri de ulei fierbinte. Punem capacele si strangem bine cat putem de tare fiecare borcan. Le mai lasam sa stea asa cel putin o ora la 70° dupa care marim temperatura la 90° pentru inca o ora, stingem cuptorul si lasam borcanele in cuptor pana a doua zi dupa care se pun la rece in camara de iarna.


Zacusca de vinete se serveste cu paine proaspata de casa.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi

Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi

Retete dietetice Este o reteta foarte simpla si foarte gustoasa!

Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi
Prajitura cu jeleu de cirese si crema de frisca

Prajitura cu jeleu de cirese si crema de frisca

Se potriveste pentru zilele senine de vara, este fara coacere, iar efortul este minim. Retete dietetice

Prajitura cu jeleu de cirese si crema de frisca
Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi

O mancare gustoasa pe timpul rece

Tocanita ungureasca de pui cu cartofi
Cele mai apreciate rețete
Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi
1
Mancaruri cu legume

Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi

Retete dietetice Este o reteta foarte simpla si foarte gustoasa!

Rulouri de vinete in sos de rosii cu usturoi
Placinta quatro formaggi
2
Aluaturi

Placinta quatro formaggi

Am facut Pizza quatro formaggi dar aceasta placinta, are un gust senzational.

Placinta quatro formaggi
Gulas de vitel
3
Mancaruri cu carne

Gulas de vitel

Un gulas facut de mine trebuie sa contina in mod evindent: carnea de vitel, chiar daca nu am suficienta si vreau sa fac o...

Gulas de vitel
Mancarica de galbiori cu smantana
4
Mancaruri cu legume

Mancarica de galbiori cu smantana

O mancarica pe cat de simpla, pe atat de savuroasa, mai ales daca sunteti fani ciuperci de padure.

Mancarica de galbiori cu smantana
Piept de pui umplut cu ricotta si spanac
5
Mancaruri cu carne

Piept de pui umplut cu ricotta si spanac

O reteta gustoasa si usor de preparat

Piept de pui umplut cu ricotta si spanac
Parteneri
Waffe cu aroma de portocale
Bucataras.RO

Waffe cu aroma de portocale

Waffe aromate cu portocale, o reteta care m-a cucerit de la prima gustare. Aceasta reteta se prepara foarte rapid si se...

Waffe cu aroma de portocale
Gem de capsuni cu menta
Gustos.RO

Gem de capsuni cu menta

Reteta de gem de capsuni cu menta. Gem de capsuni cu menta reteta simpla, fara conservanti. Reteta de gem de capsuni. Retete...

Gem de capsuni cu menta