Mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenesti este o reteta traditional romaneasca. Mucenicii se pregatesc in fiecare an pe data de 9 martie.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie
Mucenici moldovenesti

Ingrediente

  • Aluat :
  • 500 g faina
  • 25 g drojdie proaspata
  • 1 lingurita zahar
  • 270 ml apa calduta
  • sare
  • 2 lg ulei
  • 2 lg rom
  • 1 plic zahar vanilat
  • Sirop :
  • 1 ceasca zahar
  • 2 cesti cu apa
  • 2 lingura miere
  • 150-200 g nuca macinata

Mod de preparare

Pentru aluat de face intai maiaua astfel: drojdia o amestecam cu zaharul intr-o canita cu 3 linguri de apa calduta; amestecam bine apoi punem 3 linguri de faina si amestecam din nou. Daca este prea gros mai adaugam apa calduta; lasam la dospit pe calorifer cam 10-15 min.

Intr-un castron mai mare cernem faina, facem un cuib si in el punem pe rand uleiul, zaharul vanilat, sarea, rom-ul si maiaua si amestecam incet; treptat punem si apa calduta si amestecam pana ce obtinem un aluat; framantam aluatul pana se desprinde de pe maini. Lasam la dospit 1 ora, in castronul acoperit cu un prosop curat de bucatarie, intr-un loc cald, ferit de curenti de aer.

Dupa ce a crescut aluatul, luam cu mana bucati din el si facem suluri subtiri, unim capetele si formama un cerc pe care il rasucim la jumatate formand cifra 8 sau ca si in imaginile de mai jos, formand litera S cu capetii mai stransi.

Asezam mucenicii in tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt, ii mai lasam sa creasca cam 15-20 minute, dupa care ii ungem pe deasupra cu sirop (3 lg zahar amestecat cu 100 ml apa)si ii dam la cuptor pana ce se rumenesc frumos.

Pentru sirop: fierbem pe foc apa cu zaharul si mierea pana se leaga un sirop;

Scoatem mucenicii copti, ii lasam putin sa se racoreasca apoi ii inmuiem in acest sirop pe ambele parti si ii asezam intr-o tava, apoi presaram nuca macinata deasupra lor. Daca a mai ramas sirop il turnam si pe el deasupra, peste nuca macinata.


Mucenicii se servesc cu un pahar de vin de casa.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste

11 Retete pentru zilele cu dezlegare la peste
Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan

Un aperitiv special pentru masa de Paste!

Terina de miel in crusta de dovlecei si susan
Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Briose cu afine
2
Retete culinare

Briose cu afine

Briose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...

Briose cu afine
Ciorba de salata verde
3
Ciorbe

Ciorba de salata verde

Acum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...

Ciorba de salata verde
Carnati de porc cu cartofi taranesti
4
Mancaruri cu carne

Carnati de porc cu cartofi taranesti

Cat de gustosi sunt carnatii facuti in casa! Hai sa vezi cum se fac!

Carnati de porc cu cartofi taranesti
Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
5
Sucuri fructe si legume

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings

Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...

Suc antiraceala prin presare la rece la Kuvings
Parteneri
Falafel
Bucataras.RO

Falafel

Chiftelutele din naut sunt ideale in perioada postului si pentru vegetarieni. In sfarsit o reteta dupa care am reusit sa le...

Falafel
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Obiceiuri si traditii culinare de Florii
ReteteCulinare.RO

Obiceiuri si traditii culinare de Florii

Obiceiuri si traditii culinare de Florii
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită. citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola