Amandinele insiropate, cu gust intens de ciocolata si glazura de fondant fac parte din acele deserturi care ne aduc aminte cu drag de cofetariile de odinioara. Ti-e dor de ele? Pregateste-le! Noi iti oferim reteta.
Blat:
Se separa albusurile de galbenusuri. Se bat albusurile spuma cu zaharul. Intr-un castronel se freaca galbenusurile cu uleiul si se adauga la albusul batut spuma. Se adauga esenta de vanilie si se incorporeaza faina. Se adauga cacaua si praful de copt. Se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la 185 grade pentru cca 50 minute. E bine sa verificati cu scobitoarea pentru orice eventualitate. Cand este gata se rastoarna pe un gratar de bucatarie si se lasa sa se raceasca.
Sirop:
Se iau 2 linguri de zahar si se ard intr-o craticioara. Cand s-a caramelizat destul se adauga 1 cana de apa si se lasa sa fiarba pana se topeste . Cand s-a topit zaharul caramelizat se adauga si restul de zahar in siropul obtinut plus esenta de rom si celelalte 2 cani de apa.
Crema:
Se pune zaharul , cacaua, faina, amidonul si galbenusurile intr-o craticioara. Se amesteca si apoi se incorporeaza laptele. Se pune la foc mic si se lasa la fiert pana se ingroasa. In tot acest timp aveti grija sa mestecati altfel vi se va lipi. Cand s-a fiert si observati ca este destul de ingrosata crema stingeti focul si dati la o parte . Lasati sa se raceasca . Bateti spuma untul sau margarina impreuna cu 2 linguri de zahar pudra si adaugati putin cate putin in budinca racita. In tot acest timp amestecati in budinca cu un tel ptr a se incorpora uniform. Opriti intr-un castronel circa 5 linguri de crema pentru ornat. Taiati blatul pe 3 nivele .
Si incepem:
punem primul blat si insiropam cu o pensula. NU insiropati cu lingura pentru a nu pune intr-o parte mai mult si in alta mai putin sirop. Aveti grija ca blatul sa nu fie nici prea uscat dar nici foarte mult insiropat. Pentru fiecare blat aproximativ 150 ml de sirop. Dupa ce am insiropat primul blat punem 1/2 din cantitatea de crema ramasa .( Avand in vedere ca am oprit si pentru ornat cateva linguri).
Repetam operatia cu al doilea blat. 150 ml de sirop si restul de crema.
Punem si al treilea blat si insiropam . Se da la frigider pentru cateva ore sau daca il faceti de seara e preferabil sa il lasati peste noapte. Se scoate tava din frigider si se taie in cate bucati doriti ( mai mari sau mai mici). Se scot bucatile pe foaie de copt si se glazureaza.
Glazura:
se pune la fiert zahar si apa, zahar in cantitate dubla fata de apa, se lasa sa fiarba la foc mic pana se leaga,apoi se pune glucoza sau zeama de lamaie
se topeste cioco si se amesteca cele doua compozitii, trebuie sa fie subtire caci se intareste-destul de repede pot sa spun.
Se glazureaza suprafata amandinelor lasand sa picure si pe marginile acestora. Se spriteaza cate un motz de crema si se da la rece . Se scot dupa 20 minute.
Reteta Amandine a fost propusa de Sheherezada pe forum culinar.ro
Serviti amandinele oricand va e o pofta de o prajitura cu ciocolata delicioasa, dar dupa ce s-a intarit glazura.
O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!
Prajitura cu cocos si visinePentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...
Legume umplute cu puiSalata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...
Salata caprese cu rosii cherryIarna folosim frunza de vita pentru prepararea delicioaselor sarmale si de aceea trebuie sa ne gandim din timp,cand vita este...
Frunze de vita opariteSosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...
Sos de mere cu smantanaAceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....
Mancarica de spanac cu carne de miel si nautGemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...
Gem de agriseA fost ziua tatalui meu si am facut un tort delicios...si daca stau sa ma gandesc, cred ca eu am mancat cel mai mult din el...
Tort cu doua creme ganache si fructe - reteta cu nr. 300Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Comentarii