Incalzeste smantana, adauga oul, amesteca, dupa care adauga drojdia sfaramata. Sfarama 250 g de unt sau margarina in 500 g de faina, presara cu 50 g d
Incalzeste smantana, adauga oul, amesteca, dupa care adauga drojdia sfaramata. Sfarama 250 g de unt sau margarina in 500 g de faina, presara cu 50 g de zahar pudra si putin sare, dupa care adaugasmantana cu drojdie si framanta aluatul. Imparte-l in 6, impacheteaza individual cele sase parti si pastreaza-le in frigider pana ziua urmatoare.
Umplutura de nuca: 50 g stafide inmuiate in 30 ml de rom, miezul unui baton de vanilie, 300 g zahar vanilat amestecat cu 300/400 ml de lapte, 400 g nuca macinata. Fierbe laptele cu zahar, adauga vanilia si stafidele inmuiate in rom, ia vasul de pe foc si adauga 400 g de nuca macinata (daca este prea moale poti adauga pesmet) si las-o sa se raceasca.
Umplutura de mac: 50 g stafide inmuiate in 30 ml de rom, 200 g zahar pudra fiarta in 100 ml de apa, 200 g mac macinat. Fierbe apa cu zahar, ia vasul de pe foc si adauga mac, stafide, coaja rasa si sucul de la o lamaie, si las-o sa se raceasca.
Umplutura de castane: 500 g pasta de castane, rom/aroma de rom, putin zahar vanilat. Amesteca toate ingredientele (poti adauga si stafide, coaja rasa de lamaie/portocala, aroma de portocala).
Umplutura de branza: 500 g branza, zahar/miere/indulcitor, zahar vanilat, coaja rasa de lamaie si portocala, stafide, 1 ou si 1 galbenus. Amesteca aceste ingrediente, iar daca umplutura e prea lichida poti adauga putin gris. In cazul in care e prea groasa, poti adauga putina smantana.
Framanta lejer cele 6 parti de aluat si intinde-le pe o plansa tapetata cu faina in forma de dreptunghiuri de 5 mm grosime. Unge foaia cu albus si cu jumatate de umplutura, lasand liber o banda de 2-3 cm pe partea mai lunga. Presara cu stafide. Pe partea mai scurta indoaie o dunga de 2-3 cm, dupa care ruleaz-o. Aseaz-o intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Procedeaza la fel cu urmatoarele 5 parti de aluat. Unge-le cu galbenus si lasa-le sa stea jumatate de ora (sau putin mai mult daca inca nu s-a uscat galbenusul). Unge-le cu albus si lasa-le sa stea inca 1/2-1/3 de ora. Infige o furculita de mai multe ori in rulade, incat sa nu crape. Coace-le in cuptorul preincalzit, in jur de 40 de minute. Nu deschide usa cuptorului in primele 20 de minute. Lasa-le sa se raceasca in tava.
Observatie: vei obtine 6 rulade.
Umplutura de budinca/fructe: Fierbe doua budinci in 700-800 ml de lapte, cat este inca fierbinte adauga 1-2 palme de fructe uscate taiate marunt (caise, smochine, curmale, prune etc). Unge rulada cu aceasta umplutura.
Alte retete dulciuri recomandate
Ciocolata de casa
Spuma de capsuni
Tarta cu visine
Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.
Cozonac oparitPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeReţetă de preparare a papanaşilor. Papanasi cu dulceata de afine si smantana este un desert traditional romanesc pentru...
Reţetă de preparare a papanaşilor cu dulceata de afine si smantanaPentru a prepara aceasta reteta de briose cu ciocolata sunt necesare urmatoarele ingrediente: margarina, zahar, oua, lapte,...
Briose cu ciocolataAceasta reteta de cornulete cu mac este o reteta culinara de fursecuri deosebit de gustoase si aspectuoase. Cornuletele nu...
Mohnkipferl - Cornulete cu macAm facut acest tort pentru ziua fiului meu. Cand l-am intrebat ce tort ar vrea, mi-a spus ca poate sa fie cu orice, in afara...
Desert tort aniversar cu crema de mascarpone si fructe - reteta cu nr. 1100Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Comentarii