Beigli

Incalzeste smantana, adauga oul, amesteca, dupa care adauga drojdia sfaramata. Sfarama 250 g de unt sau margarina in 500 g de faina, presara cu 50 g d

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • Pentru aluat: 150 ml smantana
  • 20 g drojdie
  • 1 ou
  • 500 g faina
  • 250 g unt sau margarina
  • zahar pudra
  • putin sare
  • Umplutura de nuca: 50 g stafide
  • 30 ml de rom
  • miezul unui baton de vanilie
  • 300 g zahar vanilat amestecat cu 300/400 ml de lapte
  • 400 g nuca macinata
  • Umplutura de mac: 50 g stafide
  • 30 ml de rom
  • 200 g zahar pudra
  • 100 ml de apa
  • 200 g mac macinat
  • Umplutura de castane: 500 g pasta de castane
  • rom/aroma de rom
  • putin zahar vanilat
  • mplutura de branza: 500 g branza
  • zahar/miere/indulcitor
  • zahar vanilat
  • coaja rasa de lamaie si portocala
  • stafide
  • 1 ou si 1 galbenus
  • smantana

Mod de preparare

Incalzeste smantana, adauga oul, amesteca, dupa care adauga drojdia sfaramata. Sfarama 250 g de unt sau margarina in 500 g de faina, presara cu 50 g de zahar pudra si putin sare, dupa care adaugasmantana cu drojdie si framanta aluatul. Imparte-l in 6, impacheteaza individual cele sase parti si pastreaza-le in frigider pana ziua urmatoare.

Umplutura de nuca: 50 g stafide inmuiate in 30 ml de rom, miezul unui baton de vanilie, 300 g zahar vanilat amestecat cu 300/400 ml de lapte, 400 g nuca macinata. Fierbe laptele cu zahar, adauga vanilia si stafidele inmuiate in rom, ia vasul de pe foc si adauga 400 g de nuca macinata (daca este prea moale poti adauga pesmet) si las-o sa se raceasca.

Umplutura de mac: 50 g stafide inmuiate in 30 ml de rom, 200 g zahar pudra fiarta in 100 ml de apa, 200 g mac macinat. Fierbe apa cu zahar, ia vasul de pe foc si adauga mac, stafide, coaja rasa si sucul de la o lamaie, si las-o sa se raceasca.

Umplutura de castane: 500 g pasta de castane, rom/aroma de rom, putin zahar vanilat. Amesteca toate ingredientele (poti adauga si stafide, coaja rasa de lamaie/portocala, aroma de portocala).

Umplutura de branza: 500 g branza, zahar/miere/indulcitor, zahar vanilat, coaja rasa de lamaie si portocala, stafide, 1 ou si 1 galbenus. Amesteca aceste ingrediente, iar daca umplutura e prea lichida poti adauga putin gris. In cazul in care e prea groasa, poti adauga putina smantana.

Framanta lejer cele 6 parti de aluat si intinde-le pe o plansa tapetata cu faina in forma de dreptunghiuri de 5 mm grosime. Unge foaia cu albus si cu jumatate de umplutura, lasand liber o banda de 2-3 cm pe partea mai lunga. Presara cu stafide. Pe partea mai scurta indoaie o dunga de 2-3 cm, dupa care ruleaz-o. Aseaz-o intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Procedeaza la fel cu urmatoarele 5 parti de aluat. Unge-le cu galbenus si lasa-le sa stea jumatate de ora (sau putin mai mult daca inca nu s-a uscat galbenusul). Unge-le cu albus si lasa-le sa stea inca 1/2-1/3 de ora. Infige o furculita de mai multe ori in rulade, incat sa nu crape. Coace-le in cuptorul preincalzit, in jur de 40 de minute. Nu deschide usa cuptorului in primele 20 de minute. Lasa-le sa se raceasca in tava.

Observatie: vei obtine 6 rulade.

Umplutura de budinca/fructe: Fierbe doua budinci in 700-800 ml de lapte, cat este inca fierbinte adauga 1-2 palme de fructe uscate taiate marunt (caise, smochine, curmale, prune etc). Unge rulada cu aceasta umplutura.
Alte retete dulciuri recomandate

Ciocolata de casa

Spuma de capsuni

Tarta cu visine

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Clatite americane cu dulceata de gutui

Clatite americane cu dulceata de gutui

Clatite americane cu dulceata de gutui
Negresa simpla si rapida

Negresa simpla si rapida

Negresa este o prajitura delicioasa si usor de preparat. Aceasta reteta de negresa rapida si foarte simpla se poate realiza...

Negresa simpla si rapida
Musaca cu carne tocata si cartofi

Musaca cu carne tocata si cartofi

O musaca satioasa cu carne tocata si felii subtiri de cartofi crocanti... cam asta gatim azi. Reteta video pas cu pas o...

Musaca cu carne tocata si cartofi
Cele mai apreciate rețete
Zacusca cu vinete si morcov
1
Zacusca

Zacusca cu vinete si morcov

Zacusca cu vinete si morcov este o varianta speciala, ce merita incercata! Pentru aceasta se spala toate legumele si se...

Zacusca cu vinete si morcov
Bait pentru carne de vanat
2
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Gris cu lapte
3
Bebelusi > 12 luni

Gris cu lapte

Gris cu lapte, cea mai indragita reteta de-a lungul timpului pentru bebelusi.

Gris cu lapte
Marmelada de mere si pere
4
Dulceata

Marmelada de mere si pere

Se spala merele si se pun la fiert acoperite cu apa calda. Se aleg fructe bine coapte si se folosesc in cantitati egale....

Marmelada de mere si pere
Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
5
Torturi

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji

Acest tort este despre bucuria din lucrurile simple, despre frumusețea liniilor naturale, despre natură, despre...

Tort de primavara cu ciocolata si fructe goji
Parteneri
Friganele cu legume trase la tigaie
Bucataras.RO

Friganele cu legume trase la tigaie

Imi era dor de niste friganele, dar de data aceasta l-am transformat intr-un pranz delicios.

Friganele cu legume trase la tigaie
Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Gustos.RO

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat

Descopera o reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide, perfecta pentru orice ocazie. Simplu de preparat, aromat si...

Reteta delicioasa de chec cu unt, vanilie si stafide. Simplu, gustos si aromat
Placinte cu branza - un deliciu rustic perfect
ReteteCulinare.RO

Placinte cu branza - un deliciu rustic perfect

Placintele cu branza sunt un deliciu rustic, cu un echilibru perfect intre gustul bogat al branzei si textura frageda a...

Placinte cu branza - un deliciu rustic perfect
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia