Crema de zahar ars

Acest desert rafinat pe cat este de simplu pe atat este de gustos si indragit de toata lumea. Reteta de crema de zahar ars este foarte usor de preparat, dar foarte gustoasa pentru orice ocazie festiva.

Timp pregatire
20 minute
Complexitate
redusa
Crema de zahar ars

Ingrediente

  • 8 oua proaspete de tara
  • 250 g zahar
  • 1 l lapte de tara
  • Esenta de vanilie
  • Esenta de rom
  • Coaja de portocala
  • 10 linguri de zahar pentru caramel
  • Putin ness

Mod de preparare

Acest desert rafinat pe cat este de simplu pe atat este de gustos si indragit de toata lumea. Imi aminteste cu drag de copilarie atunci cand bunicile noastre ne pregateau vestitele placinte cu mere sau dovleac, laptele de pasare, crema de zahar ars sau negresele.
Cele 10 linguri de zahar si nessul se pun in cratita la foc mic pentru a se carameliza si se amesteca continuu pana ce s-a topit zaharul. Se acopera uniform peretii vasului si se lasa la racit. Ouale se sparg separat cate unul pentru a ne asigura ca nu nimerim vreunul stricat. Se amesteca (eu le pun la mixer) ouale cu laptele, esentele si zaharul. Compozitia rezultata se pune in cratita cu zaharul caramelizat. Se pune la cuptor la foc mic aproximativ 45 de minute in functie de cupor pana se intareste crema si se rumeneste frumos pe margini. Ca sa fiti siguri ca este gata crema puteti face testul cu scobitoarea in mijlocul ei.

Crema va fi moale ca o piftie chiar si atunci cand este facuta insa daca nu ramane crema pe scobitoare este gata. Cratita se scoate apoi si se lasa la temperature camerei. Se pune la frigider pentru cateva ore bune si apoi daca doriti se rastoarna pe un platou frumos. Eu am facut mici portii cu ajutorul formelor. Pentru figurinele din zahar: caramelizati zahar cu putina zeama de lamaie si amestecati mereu pana la topire. Cand e gata luati din compozitie cu furculita sau cu ajutorul unei spatule si trasati diverse modele pe o hartie de copt. Dupa racire veti vedea ca se desprind foarte usor dezlipindu-le cu o paleta. Trebuie sa lucrati rapid cu zaharul ca se intareste. Cel mai bine este sa asezati decorul in momentul servirii pentru ca altfel se topeste rapid. Pentru o crema si mai fina se poate pune crema sa fiarba in alta oala la bain marie (tot la cuptor).


Crema de zahar ars se serveste impreuna cu sosul de zahar. Este un desert delicios mai ales pe timp de vara. Aceasta reteta este deosebita si merita incercata.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Prajitura cu ciocolata si zmeura
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori
Cele mai apreciate rețete
Inghetata lapte de pasare
1
Inghetate

Inghetata lapte de pasare

Aceasta reteta de inghetata de casa este absolut delicioasa. Daca va place laptele de pasare cu siguranta va va placea si...

Inghetata lapte de pasare
Rulada fina cu ganache de cafea
2
Prajituri

Rulada fina cu ganache de cafea

Rulada fina cu crema ganache de cafea este o reteta de prajitura de casa absolut delicioasa. Boabele de cafea din aluat dau...

Rulada fina cu ganache de cafea
Budinca de gris
3
Budinci

Budinca de gris

Se pune laptele la fiert si, cand da in clocot, se adauga grisul in ploaie. Se fierbe 20 de minute, dupa care se ia vasul de...

Budinca de gris
Tort cu capsuni si mac
4
Torturi

Tort cu capsuni si mac

Este un desert potrivit pentru acest sezon. L-am preparat cu frișca LaDorna, care a fost extrem de potrivita în prepararea...

Tort cu capsuni si mac
Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramel
5
Aluaturi

Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramel

Se face repede, usor si este foarte bun...

Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramel
Parteneri
Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
Gustos.RO

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa

Incearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
ReteteCulinare.RO

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii