Cupola de ciocolata

Cupola de ciocolata este o prajitura pentru Craciun delicioasa. Pentru aceasta reteta trebui sa pregatiti intai un blat de pandispan.

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
ridicata
Cupola de ciocolata

Ingrediente

  • pentru blatul de pandispan:
  • 6 oua
  • 275 gr zahar
  • 4 linguri faina
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • coaja de lamaie rasa
  • un praf de sare
  • 3 linguri lichior de cirese
  • pentru crema de vanilie:
  • 300 ml lapte
  • 1/2 pastaie de vanilie
  • 125 gr zahar
  • 3 oua
  • 2 linguri de amidon
  • pentru stratul de frisca:
  • 300 ml frisca lichida
  • 3 linguri zahar praf
  • pentru stratul de ciocolata:
  • 150 gr ciocolata menaj
  • 50 ml lapte

Mod de preparare

Pentru stratul de pandispan separati mai intai ouale. Galbenusurile le mixati bine cu zaharul pana ce acesta se topeste si crema capata o consistenta spumoasa, dublandu-si volumul. Albusurile le bateti spuma cu un praf de sare. Peste crema de galbenusuri adaugati coaja de lamaie, zeama de lamaie si incorporati treptat faina cernuta. La sfarsit adaugati si albusurile batute spuma cu un praf de sare. Tapetati o tava intinsa 24*35 cu o foaie de copt si turnati compozitia in tava. Predati totul cuptorului, incins in prealabil si coaceti la foc potrivit pentru 30-40 minute, depinde de cuptor. Faceti testul cu scobitoarea, dupa care scoateti tava si lasati la racit.

Pentru crema de vanilie am pus pe foc laptele cu vanilia si am lasat pana a atins punctul de fierbere, dupa care l-am lasat la racorit. Intr-un bol am mixat ouale cu cele 125 gr zahar, dupa care am adaugat laptele si am mixat inca putintel. Am pus totul iar pe foc amestecand continuu pana ce crema de oua a inceput sa capete consistenta, sa se ingroase. Am aruncat apoi repejor si amidonul si am tot amestecat, amestecat pana ce a devenit o crema spumoasa si groasa. Am lasat-o apoi sa se raceasca complet.

Frisca lichida o mixati la viteza mare impreuna cu zaharul pudra, la rece, pana sta teapana :). O dati la rece, la frigider si o scoateti abia in momentul asamblarii prajituricii.

Cand blatul de pandispan pufos s-a racit complet, il scoateti din tava si il taiati in triunghiuri potrivite, in functie de marimea castronului, bolului incare veti asambla prajiturica. Bolul il tapetati cu o hartie de copt si puneti triunghiurile de pandispan cu baza in sus, spre gura bolului, pana ce acoperiti intreaga suprafata.

Imbalsamati apoi triunghiurile de pandispan cu lichiorul de cirese, turnand usor, pe rotund, de la buza bolului spre fund. Tapetati apoi totul cu un strat generos de frisca, de jur imprejur, acoperind toata suprafata. Dati la rece pentru o ora.


Scoateti apoi si puneti crema de vanilie, rece, umplind bolul cu aceasta. Dati la rece pentru o ora. Apoi topiti pe baie de aburi, ciocolata rupta bucati impreuna cu laptele si amestecati continuu pana la omogenizare completa si pana obtineti o compozitie densa. Lasati la racit, dar nu complet, ci doar pana ce capata o consistenta semi-fluida.

Scoateti bolul cu prajitura, care pana atunci a stat la rece, da?!, si rasturnati-l pe un platou. Ridicati bolul si scoateti hartia de copt. Turnati apoi ciocolata topita peste prajitura si nivelati in strat subtire si frumos. Dati la rece pana ce se intareste ciocolata. pudrati cu zahar pudra, asa ca pentru sarbatoare... si


Serviti-o alaturi de o ciocolata calda. Niciodata nu e prea multa ciocolata!
Sursa acestei retete este blogul culinar Alice-albinutza.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Drob de miel, reteta video

Drob de miel, reteta video

Drobul de miel, aromat cu tarhon si menta verde, are o savoare aparte, oferita de amestecul de mirodenii si ingredientele de...

Drob de miel, reteta video
Hummus cu leurda si lipii de casa

Hummus cu leurda si lipii de casa

Pentru că este sezonul leurdei, azi am preparat un delicios Hummus cu leurdă și lipii de casă. Chiar delicios și...

Hummus cu leurda si lipii de casa
Indiene cu piersici si mascarpone

Indiene cu piersici si mascarpone

Sunt pufoase, cremoase si dragute . In reteta de indiene mai era un sirop , dar blatul este atat de pufos si moale incat eu...

Indiene cu piersici si mascarpone
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu mere, biscuiti si budinca de vanilie
1
Prajituri

Prajitura cu mere, biscuiti si budinca de vanilie

Pentru ca este sezonul merelor, am incercat diverse prajituri printre care si aceasta. A iesit o bunatate delicioasa si...

Prajitura cu mere, biscuiti si budinca de vanilie
Pasca fara aluat (reteta video)
2
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Gulas unguresc cu carne de porc
3
Mancaruri cu cartofi

Gulas unguresc cu carne de porc

Gulasul unguresc cu carne de porc este o mancare delicioasa cu carne pe care o puteti pregati cu usurinta. Gulasul este o...

Gulas unguresc cu carne de porc
Prajitura cu piscoturi in blat
4
Prajituri

Prajitura cu piscoturi in blat

O prajitura foarte gustoasa, cu cateva ingrediente.

Prajitura cu piscoturi in blat
Prajitura cu mere(cu foaie turnata)
5
Prajituri

Prajitura cu mere(cu foaie turnata)

Prajitura cu parfum de toamna! O alta varianta a prajiturii cu mere, care se face foarte usor si are un gust exceptional.

Prajitura cu mere(cu foaie turnata)
Parteneri
Desert negresa de post cu visine si nuca
Bucataras.RO

Desert negresa de post cu visine si nuca

O prajitura pufoasa si delicioasa ca nici nu zici ca e de post! Si se prepara si foarte usor, este gata in mai putin de...

Desert negresa de post cu visine si nuca
Mancare de stevie
Gustos.RO

Mancare de stevie

Reteta de mancare de stevie. Mancare de stevie reteta simpla si delicioasa. Cum se face mancarea de stevie. Retete cu stevie.

Mancare de stevie