Se freaca untul cu zaharul,pana se obtine o compozitie spumoasa. Nu faceti ca mine, ca nu am avut rabdare sa se inmoaie bine untul si apoi am avut un
Se freaca untul cu zaharul,pana se obtine o compozitie spumoasa. Nu faceti ca mine, ca nu am avut rabdare sa se inmoaie bine untul si apoi am avut un pic de lucru cu el, ba cu mixerul, ba cu lingura de lemn.
Se separa ouale si se adauga, pe rand,cate un galbenus peste amestecul de zahar si unt.
Se adauga coaja si zeama de lamaie si se mai bate un pic cu mixerul.
Pana se obtine o compozitie spumoasa, omogena.
Se adauga faina, neaparat cernuta. Se amesteca usor, cu miscari circulare, de sus in jos, apoi se adauga si laptele.
Se bat albusurile cu un strop de sare, se unge tava cu unt si se incinge cuptorul la 180°C.
Se adauga si albusurile la compozitia precedenta,cu miscari usoare,dar avand grija sa nu ramana cocoloase de albus.
Se toarna in tava unsa, se niveleaza. In cuptor se pune o tava cu apa,impreuna cu prajitura,practic un fel de bain-marie la cuptor.Se coace cam 35-40 minute,apoi se lasa sa se raceasca pe un gratar,fara a fi scoasa din tava.
Cand e complet racita, se acopera cu folie si se da la frigider o noapte. Apoi se rastoarna. Ca sa poata fi rasturnata fara probleme,trebuie putin incalzita tava dedesubt.Mie si asa,mi s-a lipit in doua locuri,semn ca nu am incalzit-o destul.
Asa, rasturnata, are un strat de pandispan dedesubt, iar stratul de deasupra a ramas ca o budinca. Cam ca la prajitura care se separa. Daca o lasati 35 de minute la cuptor, stratul de budinca va fi predominant. Eu am lasat-o 40 de minute si am obtinut o prajitura fifty-fifty.
Se poate consuma ca atare,eventual cu un motz de frisca,dar vroiam sa incerc sa fac mousse-ul de ciocolata si sa il adaug in vreun fel.
Trebuie coapta intr-o tava mai mare, ca sa nu iasa prajitura foarte inalta. Sau se poate coace in forme mici de chec, monoportie.
[strong]Mousse simplu de ciocolata[/strong]
Se face pur si simplu din ciocolata amaruie topita, calda si apa rece, nimic altceva.
Reteta originala prevedea 100 g ciocolata amaruie, cu 70% cacao si 115 ml apa rece, in asa fel incat mousse-ul sa aiba cam 36% grasime in final. Ciocolata mea amaruie avea 45% cacao, deci prin regula de trei simpla am adaugat cam 70 ml apa.
Ciocolata am topit-o la foc mic, punand o craticiara cu fund gros, de 1cm, direct pe flacara, nu la bain-marie.
Am pregatit o cratita mai mare cu apa cu gheata si mixerul, apoi am turnat apa rece peste ciocolata calda. Am transferat rapid craticioara in vasul cu apa cu gheata si am bagat mixerul in functiune.
Reteta propusa de : Bolognese de Cluj
Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !
Prajitura cu ciocolata si zmeuraO mancare de toamna usoara!
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de puiAstazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbioriSe taie carnea de pui ca pt snitzel(dar nu se bate); eu am folosit pulpe dezosate dar e ok si piept. Cartofii se curata si se...
Pui surprizaSe fierb cartofi in coaja apoi se lasa la rece , se curata si se piseaza f bine. Apoi se adauga oul sarea si faina cat...
CledneAceasta reteta de inghetata de casa este absolut delicioasa. Daca va place laptele de pasare cu siguranta va va placea si...
Inghetata lapte de pasareRulada fina cu crema ganache de cafea este o reteta de prajitura de casa absolut delicioasa. Boabele de cafea din aluat dau...
Rulada fina cu ganache de cafeaSe pune laptele la fiert si, cand da in clocot, se adauga grisul in ploaie. Se fierbe 20 de minute, dupa care se ia vasul de...
Budinca de grisIncearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...
Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasaRulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...
Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
Comentarii