Prajitura Cosmos

Din seria mea de prajituri Universul Dulce, azi va impartasesc o noua reteta. Prajitura are doua foi albe, o foaie de cacao si creme cu unt, cacao si cafea. Este o prajitura pentru iubitorii de ciocolata si nu numai :)

Portii
16
Timp pregatire
100 minute
Timp coacere
50 minute
Complexitate
medie
Prajitura Cosmos

Ingrediente

  • pentru foi:
  • 6 oua (toate albusurile + numai 5 galbenusuri)
  • un varf lingurita sare
  • 6 linguri de zahar
  • Seminte de vanilie
  • 1 cescuta ulei
  • 6 linguri de faina
  • un plic praf de copt
  • 1 lingura de cacao doar pentru foaia de cacao
  • pentru sirop:
  • 200 ml apa
  • 2 linguri zahar
  • Pentru crema de unt:
  • 1 pachet de unt 80% grasime (200 g)
  • Sirop din 3 linguri de zahar + 30 ml apa
  • 2 linguri de cacao
  • 1 galbenus
  • seminte de vanilie
  • 1 lingurita cafea
  • pentru crema cu lapte si cacao:
  • 200 ml lapte
  • 3 linguri zahar
  • 3 linguri faina
  • seminte de vanilie
  • 100 g unt
  • 1 lingura cacao
  • 1 lingurita cafea
  • pentru glazura de ciocolata:
  • lapte (in functie de cat de subtire doriti glazura)
  • 100 g ciocolata neagra
  • pentru decor:
  • 200 ml frisca lichida
  • Floricele sau alte decoratiuni de zahar

Mod de preparare

Se preincalzeste cuptorul.

Pentru foi: se separa ouale, se bat cu mixerul albusurile cu un praf de sare pana se fac spuma, se adauga zaharul si se bat in continuare pana se intareste spuma. Dintre galbenusuri, unul il oprim pentru crema, iar pe celelalte le turnam unul cate unul. Se toarna incet si uleiul, amestecand continuu cu mixerul. Apoi se adauga praful de copt, faina si omogenizam. Vom obtine o compozitie moale, pufoasa si aerata. Compozitia se imparte in trei vase: o parte se amesteca bine cu o lingura de cacao, iar celelalte doua parti raman albe. Se toarna in tava, pe foaie de copt, compozitia care va fi prima foaie alba. Se coace la foc potrivit, pana se face aurie (cam 15 minute). Cand este gata, se scoate intr-o tava incapatoare, apoi se coc si celelalte doi foi. Cat timp se coc foile, putem pregati siropul si cremele, pentru a le lasa timp sa se odihneasca. Pentru sirop: se pune pe foc mic, un ibric cu apa si zaharul, si lasam sa fiarba cam 5 minute.

Crema de unt: Preparam un sirop, acum din 3 linguri de zahar cu 30 ml apa si lasam pe foc, nu prea mult timp, ci pana se topeste zaharul. Se amesteca un pic galbenusul, apoi incepem sa turnam pe marginea vasului siropul cu ibricul. Se obtine o spuma. Se lasa un pic la racit. (Daca am pune untul acum, s-ar topi.) Veti vedea ca dupa ce s-a racit un pic, se vede din nou galbenusul acela. Amestecam cu mixerul si incepem sa adaugam untul taiat cubulete, putin cate putin. Adaugam si cafeaua si cacaua si mixam bine. In momentul in care adaugam cacaua, observam ca va capata o textura cremoasa – deci crema s-a definit. Se obtine o crema tare, consistenta. Eu consider ca o lingurita de cafea este suficienta. Pentru a doua crema procedam astfel: intr-o craticioara se pun laptele cu faina, zaharul si semintele de vanilie (impreuna cu pastaia) si se fierb la foc mic. Cand incepe sa se ingroase, mai amestecam un pic, apoi luam de pe foc. Abia acum, adaugam untul, cacau a, cafeaua si amestecam bine. Pentru glazura de ciocolata: se incalzeste laptele (mai mult sau mai putin, in functie de cum o doriti de subtire) impreuna cu ciocolata rupta in bucatele in vasul de chocolate fondue si se amesteca bine pana se obtine o glazura omogena. Avantajul acestor vase este ca incalzirea se face lent, e constanta si ciocolata nu se arde. Insa daca nu aveti chocolate fondue, incalziti laptele intr-un ibric, dar nu il fierbeti. Il dati de pe foc si puneti ciocolata inauntru, amestecand bine pana se obtine o glazura omogena. Lasati-o cateva minute la racit.

Pentru a asambla: la baza se pune o foaie alba, se insiropeaza (nu prea tare, ci doar o atingere delicata. S-ar putea sa nu aveti nevoie de tot siropul). Se intinde crema de unt, dar nu toata, ci pastram o lingura pentru cateva flori de decor. Se asaza la mijloc foaia de cacao, se adauga a doua crema, iar deasupra vine cealalta foaie alba. Se toarna glazura de ciocolata peste prajitura si se da macar o jumatate de ora la frigider. Intre timp, frisca lichida se bate cu mixerul pana se obtine o frisca densa, cremoasa, apoi se poate orna prajitura cu frisca si decoratiuni de zahar sau orice decoratiuni va plac. Se da prajitura la frigider.

Pofta Buna!

Reteta se gaseste si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2016/03/prajitura-cosmos.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pere imbracate in aluat

Pere imbracate in aluat

Perele imbracate in aluat de foietaj sunt cu siguranta un desert elegant si fin. Pe cat de aspectuoase sunt, pe atat sunt de...

Pere imbracate in aluat
Chiftele din carne si legume, la cuptor

Chiftele din carne si legume, la cuptor

Aceste chiftele din carne și legume sunt perfecte pentru a fi servite ca fel principal alături de o salată proaspătă sau...

Chiftele din carne si legume, la cuptor
Tigaie de toamna cu capac

Tigaie de toamna cu capac

legume delicioase

Tigaie de toamna cu capac
Cele mai apreciate rețete
Ciorba de porc cu legume
1
Ciorbe

Ciorba de porc cu legume

Aceasta ciorba cred ca nu are nevoie de nici o prezentare, e atat de gustoasa si satioasa ca nici nu iti mai trebuie felul doi!

Ciorba de porc cu legume
Ciorba de loboda
2
Ciorbe

Ciorba de loboda

O ciorba usoara si minunata de primavara!!!

Ciorba de loboda
Supa crema de spanac cu leurda
3
Supe de legume

Supa crema de spanac cu leurda

Pentru ca supa s-a dorit de post, nu am folosit stok/supa de carne, a fost o fiertura de legume asezonata la final cu ulei de...

Supa crema de spanac cu leurda
Supa de aripioare cu radacinoase si mazare verde
4
Supe de carne

Supa de aripioare cu radacinoase si mazare verde

O supa de primavara, energizanta, o mancare usoara!

Supa de aripioare cu radacinoase si mazare verde
Budinca de paste cu branza
5
Budinci

Budinca de paste cu branza

Este un desert pe care îl pregătesc des şi de care nu mă plictisesc. Se serveşte cald, pudrat cu zahăr.

Budinca de paste cu branza
Parteneri
Mucenici moldovenesti (reteta video)
Bucataras.RO

Mucenici moldovenesti (reteta video)

Pentru ca se apropie Sfintii 40 de Mucenici si pentru ca mie imi plac foarte mult am tinut neaparat sa va arat si voua reteta...

Mucenici moldovenesti (reteta video)
Pere in aluat umplute cu crema de nuci
Gustos.RO

Pere in aluat umplute cu crema de nuci

Pregatim perele.

Pere in aluat umplute cu crema de nuci
Tort cu crema de iaurt moca si pere
ReteteCulinare.RO

Tort cu crema de iaurt moca si pere

Tort cu crema de iaurt moca si pere
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia