Prajitura cu afine si lavanda

Un deliciu de prajitura, o aroma de toamna!!

Portii
12
Timp pregatire
45 minute
Timp coacere
59 minute
Complexitate
medie
Prajitura cu afine si lavanda

Ingrediente

  • pentru foi:
  • 5 oua
  • 5 linguri de zahar
  • 5 linguri de faina
  • 3 linguri de ulei
  • sare
  • esenta vanilie
  • pentru crema cu afine:
  • 200 ml frisca lichida
  • sirop concentrat de afine
  • o mana de afine proaspete
  • un plic de 10 g gelatina
  • pentru crema cu lavanda:
  • 100 ml frisca lichida
  • 200 g branza proaspata cu smantana
  • un plic (10 g )gelatina
  • 2 linguri de flori de lavanda
  • decor :
  • jeleu de afine
  • frisca
  • Siropul concentrat:
  • 200 g afine
  • 1 cana de zahar
  • 100 ml apa

Mod de preparare

Se prepara blatul din albusurile batute cu un praf de sare, apoi cu zaharul, pana se intaresc, se adauga galbenusul frecat un pic cu uleiul, se adauga esenta de vanilie si la urma, se incorporeaza faina. Se pune aluatul in tava tapetata cu hartie pentru copt, apoi se da 20 minute la copt, primele 5 minute la foc mai iute, apoi la foc mic. Se desprinde blatul de hartie cu lama unui cutit, apoi se taie pe lat, in 2 jumatati egale.

Se pun afinele la fiert in siropul de zahar cand da in primele clocote si se lasa cca 15 minute sa fiarba. Se strecoara fructele de sirop. Siropul se lasa sa se raceasca, iar fructele de afine fierte se dau la blender cu 2 linguri de sirop pana obtinem un piure consistent, asemanator jeleului.

Se pune prima parte de blat intr-o forma patrata reglabila. Se presara deasupra lui o mana de afine proaspete, pe toata suprafata.

Se mixeaza frisca pana se intareste, se incorporeaza si siropul treptat in frisca, mixand in continuu. Se hidrateaza gelatina in 50 ml apa rece, apoi se topeste la bain marie si se toarna in frisca. Se toarna deasupra blatului din forma, se vine deasupra cu cea de a 2 a parte de blat, se preseaza usor cu mana.

Se mixeaza frisca pana se intareste. Se mixeaza branza proaspata cu smantana, apoi se incorporeaza frisca, florile de lavanda si gelatina hidratata si topita la bain marie. Se da la rece o ora dupa care se scoate si se intinde deasupra piureul de afine. Se mai lasa o ora la frigider, apoi se poate taia si servi decorata cu frisca si afine.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort de portocale cu crema

Tort de portocale cu crema

Tortul de portocale cu crema este pur si simplu savuros. Aceasta reteta de tort cu crema poate fi pregatit pentru Craciun sau...

Tort de portocale cu crema
Zabaione

Zabaione

Zabaione este o reteta de crema italiana, pe baza de oua si zahar. Crema este usoara si poate fi folosita la diferite retete...

Zabaione
Gulas cu carne de vaca

Gulas cu carne de vaca

Gulasul cu carne de vaca intruneste toate calitatile nutritive ale unei mancari cu proteine si vitamine. Daca puteti sa-l...

Gulas cu carne de vaca
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu mere
1
Prajituri

Placinta cu mere

Foaie de placinta: - toate ingredientele de mai sus se pun la gramada intr-un castron, faina puneti pt. inceput cam 400 gr....

Placinta cu mere
Rascovi marinati
2
Conserve de iarna

Rascovi marinati

Rascovii marinati este o conserva de ciuperci delicioasa. Acestia se fierb in apa cu sare, timp de 15-20 de minute, dupa care...

Rascovi marinati
Prajitura simpla cu nuci si mere
3
Prajituri

Prajitura simpla cu nuci si mere

Se curata merele si se dau pe razatoarea mare, intr-un castron. Se adauga ouale intregi si se amesteca. Se pune zaharul,...

Prajitura simpla cu nuci si mere
Salata Pickles
4
Muraturi combinate

Salata Pickles

O salată care nouă ne place foarte mult. Se poate adapta uşor gusturilor proprii. Se pregăteşte foarte uşor, aşa că...

Salata Pickles
Cremes
5
Prajituri

Cremes

Dupa mine, cremesul este regina prajiturilor, este atat de delicioasa incat va multumi pe deplin papilele voastre gustative....

Cremes
Parteneri
Tort de Paste
Bucataras.RO

Tort de Paste

Si pentru ca se apropie Pastele v-am adus un tort minunat cu ciocolata, frisca si lichior de oua. O combinatie perfecta care...

Tort de Paste
Ghiveci de legume cu oua romanesti
Gustos.RO

Ghiveci de legume cu oua romanesti

Se taie ceapa pestisor si se caleste in 2 linguri ulei.

Ghiveci de legume cu oua romanesti
Gogosari in sos de mustar cu otet
ReteteCulinare.RO

Gogosari in sos de mustar cu otet

Gogosari in sos de mustar cu otet