Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le tot invarteam prin congelator (fructe de padure si zmeura) si ca sa nu le stric aroma, am impartit prajitura in jumatate. :) asa pot zice ca am facut 2 prajituri :)) Foarte gustoasa si foarte apreciata de cine a reusit sa guste din ea, deoarece s-a terminat destul de repede. Gustul de ciocolata din blat cu aroma de vanilie din crema si bineinteles stratul de fructe de deasupra face ca prajitura sa fie excelenta!:x

Portii
20
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
60 minute
Complexitate
redusa
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Ingrediente

  • Pentru blatul de ciocolata:
  • 120 g unt
  • 100 g ciocolata (50% cacao)
  • 150 g faina
  • 6 oua
  • un praf de sare
  • 175 g zahar
  • 30 g cacao
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu
  • Pentru sirop:
  • esenta de vanilie
  • 200 ml apa
  • 30 g zahar pudra
  • Pentru mousse de vanilie:
  • 6 galbenusuri
  • 2 foi jumatate de gelatina + apa rece
  • 100 g zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 600 ml lapte
  • esenta de vanilie
  • 40 g faina
  • 40 g amidon de porumb
  • 6 foi de gelatina sau 10 g gelatina granule
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 2 linguri zahar pudra vanilat
  • Pentru jeleu:
  • 300 g piure de fructe de padure indulcit obtinut din 450-500 g fructe de padure+ 125 g zahar si trecute prin sita
  • 300 g piure indulcit de zmeura obtinut din 450-500 g zmeura + 125 g zahar si trecute prin sita
  • 2 foi jumatate de gelatina + apa rece

Mod de preparare

Pentru blat:

Intr-un bol punem untul si ciocolata taiate marunt si le topim la microunde sau le punem intr-un ibric si le topim la foc mic (cum va este mai usor), apoi lasam sa se racoreasca.

Separam ouale, albusurile le batem spuma cu praful de sare, dupa cateva minute adaugam zaharul si mixam bine pana se topeste tot zaharul. Galbenusurile le adaugam unul cate unul, mixand continuu pana la omogenizare.

Punem faina amestecata cu praful de copt, bicarbonatul si cacaoa, dar atentie, punem treptat in 2-3 transe si amestecam usor cu o paleta de silicon sau de lemn pana incorporam totul foarte bine. La final, adaugam ciocolata topita cu untul si omogenizam.

Turnam compozitia rezultata intr-o tava mare, de aragaz, tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit la 180°C pentru 15-20 minute.

Cand este gata il lasam sa se raceasca complet.

Pentru sirop:

Punem pe foc, intr-un ibric apa cu zaharul si lasam la foc mare 2-3 minute , apoi dam deoparte, adaugam vanilia si lasam sa se raceasca.

Pentru mousse-ul de vanilie:

Galbenusurile le amestecam bine cu zaharul si zaharul vanilat, apoi punem faina cu amidonul cernute, pentru a evita cocoloasele si omogenizam.

Separat, punem la incalzit laptele impreuna cu esenta de vanilie (dupa gust) pana la punctul de fierbere.

Turnam in fir subtire laptele peste galbenusuri amestecand continuu, apoi transferam din nou pe foc, amestecand mereu pana ce compozitia se ingroasa.

Dam deoparte si lasam sa se raceasca complet acoperit cu o folie de plastic in contact cu crema (asta pentru a nu forma coaja).

Mixam smantana pentru frisca impreuna cu zaharul pudra pana devine spumoasa.

Gelatina o hidratam in apa rece, apoi o incalzit cateva secunde la microunda si o turnam peste crema de vanilie si mixam bine.

Peste frisca batuta adaugam crema de vanilie in 3,4 transe si mixam pana obtinem o crema omogena.

Intr-o tava mare asezam blatul, ii punem de jur imprejur niste pereti detasabili (sau carton), il insiropam si turnam crema de vanilie, nivelam frumos si dam la frigider pana se intareste.

Pentru jeleu:

Punem 5 foi de gelatina in apa rece.

Incalzim ambele piureuri de fructe, dar separat si peste fiecare punem cate 2 foi si jumatate de gelatina.

Lasam sa ajunga la temperatura camerei, apoi pe jumatate de prajitura turnam piureul de zmeura, iar pe cealalta jumatate, piureul de fructe de padure.

Dam la frigider pana se intareste jeleul, ideal ar fi pana a doua zi.

Scoatem cu grija peretii din jurul prajiturii si o portionam in dreptunghiuri medii, iar pentru un aspect mai frumos ornam cu diverse bombonele si creioane de scris.

Pofta buna!!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Briose cu afine

Briose cu afine

Imi plac foarte mult briosele...mi se par atat de dragute. Am pregatit unele cu afine de data aceasta, iar reteta am...

Briose cu afine
Placinta cu dovlecei

Placinta cu dovlecei

O placinta cu dovlecei fina, care surprinde si satisface toate gusturile!

Placinta cu dovlecei
Cele mai apreciate rețete
Pisica de mare prajita
1
Mancaruri cu peste

Pisica de mare prajita

Peste cu gust subtil si oase cartilaginoase usor de indepartat, pisica de mare este delicioasa prezenta si in apele Marii Negre.

Pisica de mare prajita
Gem de agrise
2
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Nectar de caise
3
Sucuri fructe si legume

Nectar de caise

Nectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...

Nectar de caise
Ciorbita simpla de dovlecei
4
Ciorbe

Ciorbita simpla de dovlecei

Ciorbita simpla de dovlecei este o reteta de ciorba potrivita in zilele de post. Ciorba cu multe legume este usoara,...

Ciorbita simpla de dovlecei
Parteneri
Prajitura cu branza
Bucataras.RO

Prajitura cu branza

Aceasta reteta am vazut-o la bucataras Babi si mi-a placut foarte mult. Apoi am vazut ca a pregatit-o si Gaby, a confirmat si...

Prajitura cu branza
Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Gustos.RO

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute

Incearca aceste clatite de dovlecei si branza, gata in doar 30 de minute! O reteta usoara, perfecta pentru pranz sau cina,...

Clatite de dovlecei si branza – reteta simpla si delicioasa, gata in doar 30 de minute
Salata Caprese - simpla si delicioasa
ReteteCulinare.RO

Salata Caprese - simpla si delicioasa

O salata Caprese clasica, simpla si delicioasa, facuta cu rosii proaspete, mozzarella, busuioc si ulei de masline. Reteta...

Salata Caprese - simpla si delicioasa