Prajitura cu nuca si ness

Prajitura cu nuca si ness este o prajitura delicioasa de casa pe care o puteti pregati oricand va e pofta de ceva bun. Combinatia de nuca si cafea este una de succes mai ales cand vine vorba de prajituri.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Prajitura cu nuca si ness

Ingrediente

  • Pentru o tava de aragaz:
  • BLAT:
  • 400g zahar (preferabil pudra)
  • 300 g unt
  • 300 g nuci macinate (e ideal ca nucile sa le pui la rumenit putin in cuptor inainte de a le macina
  • ies nemaipomenite)
  • 150g faina
  • 9 albusuri.
  • CREMA I:
  • 400 g zahar pudra frecat cu 9 galbenusuri
  • CREMA II:
  • 200 g unt frecat spuma cu 150 g zahar pudra si 6 lingurite de ness.

Mod de preparare

Mai intai bati spuma albusurile cu un praf de sare si le mixezi bine, bine pana sta bat. Apoi se da putin la frigider daca vrei. - eu personal n-am dat albusul la rece!
Zaharul se freaca cu untul pana devine spuma. Se adauga nucile macinate, apoi faina, la sfarsit albusurile batute spuma - eu am pus si ceva esenta de rom.

La final, consistenta trebuie sa fie ceva mai tare decat aluatul pentru chec, deci in tava va curge. In tava de la aragaz, unsa si tapetata cu faina (sau cu hartie de copt), se pune compozitia de mai sus. Se coace la foc potrivit spre mic, vreo 20 min. Cand e gata, se incearca cu degetul, se atinge suprafata prajiturii; e gata cand nu ramane nimic pe deget.

Cand e gata copt blatul cu nuca, se pune deasupra urmatoarea compozitie pe care o faci cat timp este blatul la cuptor. Zaharul se freaca bine bine cu galbenusurile, se toarna peste blat, se intinde bine si se da din nou la cuptor. Focul trebuie sa fie mic pt ca se coace ca la o bezea. Este gata atunci cand compozitia de galbenus s-a rumenit un pic si s-a intarit. Atentie sa nu fie copt deasupra si pe dedesubt sa fie oul crud! Cand e gata, se scoate si se lasa sa se raceasca.

Cand este rece, se unge cu urmatoarea CREMA: 200 g unt frecat spuma cu 150 g zahar pudra si 6 lingurite de ness. Se intinde bine pe toata suprafata, se presara deasupra nuca macinata si putin praf de ness.

Se da la rece si se taie patratele cand este rece.

Prajitura cu nuca si ness a fost propusa de foxyy pe forum culinar.



Serviti prajitura cu nuca si ness atunci cand este rece.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac floare, reteta video

Cozonac floare, reteta video

Astazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.

Cozonac floare, reteta video
Curcan umplut de Craciun

Curcan umplut de Craciun

Daca doresti o reteta de friptura deosebita, pentru masa de Craciun, reteta noastra de curcan umplut este ceea ce cauti. Este...

Curcan umplut de Craciun
Carnati proaspeti de porc

Carnati proaspeti de porc

Pentru carnati proaspeti de porc carnea de porc se spala si se taie bucati. Usturoiul se curata, se piseaza cu sare si se...

Carnati proaspeti de porc