Prajitura cu nuca si ness

Prajitura cu nuca si ness este o prajitura delicioasa de casa pe care o puteti pregati oricand va e pofta de ceva bun. Combinatia de nuca si cafea este una de succes mai ales cand vine vorba de prajituri.

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
redusa
Prajitura cu nuca si ness

Ingrediente

  • Pentru o tava de aragaz:
  • BLAT:
  • 400g zahar (preferabil pudra)
  • 300 g unt
  • 300 g nuci macinate (e ideal ca nucile sa le pui la rumenit putin in cuptor inainte de a le macina
  • ies nemaipomenite)
  • 150g faina
  • 9 albusuri.
  • CREMA I:
  • 400 g zahar pudra frecat cu 9 galbenusuri
  • CREMA II:
  • 200 g unt frecat spuma cu 150 g zahar pudra si 6 lingurite de ness.

Mod de preparare

Mai intai bati spuma albusurile cu un praf de sare si le mixezi bine, bine pana sta bat. Apoi se da putin la frigider daca vrei. - eu personal n-am dat albusul la rece!
Zaharul se freaca cu untul pana devine spuma. Se adauga nucile macinate, apoi faina, la sfarsit albusurile batute spuma - eu am pus si ceva esenta de rom.

La final, consistenta trebuie sa fie ceva mai tare decat aluatul pentru chec, deci in tava va curge. In tava de la aragaz, unsa si tapetata cu faina (sau cu hartie de copt), se pune compozitia de mai sus. Se coace la foc potrivit spre mic, vreo 20 min. Cand e gata, se incearca cu degetul, se atinge suprafata prajiturii; e gata cand nu ramane nimic pe deget.

Cand e gata copt blatul cu nuca, se pune deasupra urmatoarea compozitie pe care o faci cat timp este blatul la cuptor. Zaharul se freaca bine bine cu galbenusurile, se toarna peste blat, se intinde bine si se da din nou la cuptor. Focul trebuie sa fie mic pt ca se coace ca la o bezea. Este gata atunci cand compozitia de galbenus s-a rumenit un pic si s-a intarit. Atentie sa nu fie copt deasupra si pe dedesubt sa fie oul crud! Cand e gata, se scoate si se lasa sa se raceasca.

Cand este rece, se unge cu urmatoarea CREMA: 200 g unt frecat spuma cu 150 g zahar pudra si 6 lingurite de ness. Se intinde bine pe toata suprafata, se presara deasupra nuca macinata si putin praf de ness.

Se da la rece si se taie patratele cand este rece.

Prajitura cu nuca si ness a fost propusa de foxyy pe forum culinar.



Serviti prajitura cu nuca si ness atunci cand este rece.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac oparit

Cozonac oparit

Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.

Cozonac oparit
Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca fara aluat (reteta video)
1
Prajituri

Pasca fara aluat (reteta video)

Pasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...

Pasca fara aluat (reteta video)
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Rulouri cu ciuperci
3
Aperitive cu ciuperci

Rulouri cu ciuperci

Un aperitiv delicios, se poate servi cald sau rece, potrivit in orice moment!

Rulouri cu ciuperci
Supa de linte
4
Ciorba de vita cu galuste bavareze
5
Ciorbe

Ciorba de vita cu galuste bavareze

O ciorba care sa ne incalzeasca pe timpul rece

Ciorba de vita cu galuste bavareze
Parteneri
Briose aromate, cu ricotta si ciocolata alba
Bucataras.RO

Briose aromate, cu ricotta si ciocolata alba

Briose aromate, cu ricotta si ciocolata alba
Saramura de miel
Gustos.RO

Saramura de miel

Spalam carnea si o stergem.

Saramura de miel
Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
ReteteCulinare.RO

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa

Oua rosii vopsite cu coji de ceapa
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!