Prajitura suedeza este de fapt o prajitura cu fructe si frisca. Pentru a pregati aceasta reteta de prajituri aveti nevoie de fructe. Puteti alege si altceva dar aici am folosit lamaie si mere
Se porneste cuptorul, supa care ne apucam de aluat se ia o tava dreptunghiulara si se tapeteaza cu hartie de copt (pergament). Am batut albusurile spuma tare, apoi am adaugat cate putin din zaharul amestecat cu zaharul vanilat. Peste albusuri am pus apoi putin cate putin din galbenusurile amestecate bine, amestecand usor cu o lingura de lemn. Apoi am cernut peste compozitie cate putin din faina amestecata cu praful de copt si amidon, amestecand usor de jos in sus.
Am turnat compozitia intr-o tava (30 x 20 cm) tapetata cu hartie de copt, si am pus-o in cuptorul preincalzit, la 180 grade C pentru 15-20 min. (test cu o scobitoare).
Am facut o crema de vanilie dupa reteta: 3 oua, 6 linguri amidon (70 g), 10 linguri zahar (150 g), 750 ml lapte rece, vanilie, coaja rasa de lamaie, 100 g unt. La final am adaugat 2 pliculete de gelatina (1 plic = 7 g), inmuiate in putina apa rece, apoi am adaugat putin din crema calda si am amestecat pana la dizolvarea completa si am adaugat-o in crema. Eu am folosit doar 4 mere mai mari pe care, dupa ce le-am ras le-am stropit cu suc de lamaie, apoi le-am stors si le-am adaugat in crema.
Dupa ce s-a copt blatul, l-am scos din tava si pus sa se raceasca pe un gratar, apoi l-am transferat pe tava unde urmeaza montarea prajiturii. Peste blat se pune crema (pentru ca era inca mai curgatoare, am taiat hartie cerata, o foaie mai lunga, pe care am pliat-o in 3 si cu ea am inconjurat blatul, facand un fel de perete in jurul blatul ca sa nu se imprastie crema pe de laturi). Am pus tava la frigider, vreo 2 ore cred, pana se intareste cat de cat crema.
Am pregatit frisca -a m folosit doar 500 ml frisca lichida, 4 linguri de zahar pudra si 1 plic de gelatina (7 g). Am adaugat frisca peste crema si am mai pus putin tava la frigider, iar intre timp am pregatit merele pentru decor. Le-am taiat feliute subtiri, le-am calit in putin unt pana s-au inmuiat, apoi le-am asezat pe prajitura si am presarat deasupra putin scortisoara.
Cu ciocolata rasa am decaorat prajitura pe laterale.
Reteta Prajitura suedeza a fost propusa de Daneza 13 pe forum culinar.ro
Alta retete recomandate:
Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !
Prajitura cu ciocolata si zmeuraO mancare de toamna usoara!
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de puiAstazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbioriAceasta reteta de inghetata de casa este absolut delicioasa. Daca va place laptele de pasare cu siguranta va va placea si...
Inghetata lapte de pasareRulada fina cu crema ganache de cafea este o reteta de prajitura de casa absolut delicioasa. Boabele de cafea din aluat dau...
Rulada fina cu ganache de cafeaSe pune laptele la fiert si, cand da in clocot, se adauga grisul in ploaie. Se fierbe 20 de minute, dupa care se ia vasul de...
Budinca de grisEste un desert potrivit pentru acest sezon. L-am preparat cu frișca LaDorna, care a fost extrem de potrivita în prepararea...
Tort cu capsuni si macSe face repede, usor si este foarte bun...
Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramelIncearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...
Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasaRulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...
Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
Comentarii