Prajitura Tosca

Sunt sigura ca ai auzit de urmatorul desert si iti voi arata pas cu pas cum se prepara. Chiar daca are mai multe etape de urmat, vei vedea ca merita tot efortul! Este vorba despre Prajitura Tosca- cu blat pufos de mac si cocos, crema fina de vanilie si glazura de ciocolata.

Portii
10
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
40 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Blat:
  • 6 albusuri
  • 150 g zahar
  • 50 g mac
  • 2 linguri nuca de cocos
  • 3 linguri faina
  • o jumatate lingurita praf de copt
  • un praf de sare
  • Crema de vanilie:
  • 500 ml lapte
  • 6 galbenusuri
  • 100 g zahar pudra
  • 20 g amidon
  • 1 baton de vanilie
  • 200 gr unt la temperatura camerei
  • Sirop:
  • 100 ml apa
  • 100 gr zahar
  • 1 lingura coniac
  • Glazura:
  • 100 gr ciocolata neagra
  • 50 ml smantana lichida pentru frisca
  • 50 gr unt
  • In plus, mai ai nevoie si de 150 gr biscuiti si fulgi de ciocolata pentru decor

Mod de preparare

Pregateste mai intai crema, sa aiba timp sa se raceasca!



Pune laptele la fiert intr-o craticioara cu fund dublu si pune pastaia de vanilie crestata, impreuna cu semintele. Mixeaza galbenusurile cu zaharul pana isi dubleaza volumul si se albesc, apoi amesteca amidonul. Scoate pastaia de vanilie si toarna laptele in fir subtire peste galbenusuri, amestecand in continuu. Muta amestecul inapoi in craticioara si pune din nou pe foc mic. Amesteca lejer cu un tel pana se ingroasa. Rastoarna apoi crema intr-un castron curat, acoper-o cu folie alimentara ca sa nu se formeze crusta si las-o la racit la temperatura camerei. Mixeaza untul moale pana devine cremos, apoi pune cate o lingura in crema de vanilie rece si omogenizeaza bine.



Pune crema la rece si prepara blatul. Mixeaza albusurile spuma cu un praf de sare, apoi adauga zaharul, putin cate putin, pana obtii o bezea. Adauga macul si nuca de cocos si amesteca lejer cu o spatula. Pune praful de copt peste faina si cerne peste compozitie, apoi incorporeaza usor, de jos in sus, ca sa nu se lase bezeaua.



Tapeteaza o tava dreptunghiulara cu hartie de copt si rastoarna compozitia, apoi coace blatul in cuptorul preincalzit la 180 grade, aproximativ 20 de minute, pana capata o culoare aurie. Scoate tava si lasa blatul sa se raceasca de tot.



Intre timp prepara siropul si glazura: pune zaharul intr-o craticioara si lasa-l la foc mic sa se caramelizeze. Adauga apa si mai lasa pe foc pana se dizolva zaharul ars. Opreste focul si lasa siropul sa se raceasca putin, apoi adauga coniacul.



In alta craticioara pune ciocolata rupta bucati impreuna cu smantana lichida si untul si pune totul pe foc mic, amestecand cu o spatula pana se dizolva complet. Lasa glazura sa se raceasca putin.



Urmeaza asamblarea prajiturii. Pune crema de vanilie peste blat si niveleaza usor. Insiropeaza putin biscutii si aliniaza-i peste crema, apoi toarna glazura si presara fulgii de ciocolata. Lasa prajitura la frigider cateva ore inainte sa o tai cuburi. A meritat tot efortul, arata minunat si sunt convinsa ca este delicioasa!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Rulouri cu scortisoara si glazura sau Cinnamons rolls

Rulouri cu scortisoara si glazura sau Cinnamons rolls

Azi m-am gandit sa facem impreuna un desert pufos si aromat, de care va veti indragosti pe loc! Este vorba despre rulourile...

Rulouri cu scortisoara si glazura sau Cinnamons rolls
Mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenesti este o reteta traditionala romanesca ce se pregateste in fiecare 9 martie. Pentru aceasta reteta de...

Mucenici moldovenesti
Piure de cartofi cu spanac si leurda

Piure de cartofi cu spanac si leurda

Din categoria rețetelor de post, dar și din categoria rețetelor cu leurdă, rețete de primăvară, azi am preparat...

Piure de cartofi cu spanac si leurda
Cele mai apreciate rețete
Mucenici moldovenesti (Sfintisori)
1
Aluaturi

Mucenici moldovenesti (Sfintisori)

Mucenicii moldovenesti, numiti si Sfintisori sunt preparate traditionale romanesti ce se fac cu ocazia sarbatoririi celor 40...

Mucenici moldovenesti (Sfintisori)
Reteta de mucenici moldovenesti
2
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Negresa cu branza si cirese
3
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Strudel cu mere din aluat de casa
4
Preparate dulci

Strudel cu mere din aluat de casa

Dupa culesul merelor din aceasta toamna, m-am gandit ca ma pot delecta cu un strudel cum am vazut reteta in caietul mamei...a...

Strudel cu mere din aluat de casa
Prajitura cu nuca si ness
5
Prajituri

Prajitura cu nuca si ness

Prajitura cu nuca si ness este o prajitura delicioasa de casa pe care o puteti pregati oricand va e pofta de ceva bun....

Prajitura cu nuca si ness
Parteneri
Cremes rapid
Bucataras.RO

Cremes rapid

M-am gandit sa-i zic rapid pentru ca foile nu le-am pregatit eu, doar le-am copt. Pe vremuri, cand aveam osinza de porc de la...

Cremes rapid
Musaca de cartofi cu carne tocata
Gustos.RO

Musaca de cartofi cu carne tocata

Reteta de musaca de cartofi cu carne tocata. Musaca de cartofi cu carne tocata reteta pas cu pas. Retete de musaca de...

Musaca de cartofi cu carne tocata