Prajitură Brumarel

Am pregătit o prajitură cu foi de pişcot, cremă de brânză cu ciocolată şi ness, decorată cu struguri albi şi alune de pădure rumenite şi măcinate. Şi pentru că octombrie se numeşte în tradiţia populară “brumărel”, i-am spus Brumărel.

Portii
16
Timp pregatire
105 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
ridicata
Prajitură Brumarel

Ingrediente

  • pentru foi:
  • 5 ouă
  • un vârf linguriţă sare
  • 4 linguri de zahăr
  • 150 ml ulei
  • 5 linguri de făină
  • un plic praf de copt
  • 1 linguriţă cu vârf de cacao doar pentru foaia de cacao
  • pentru sirop:
  • 200 ml apă
  • 2 linguri zahăr
  • Pentru crema de branza cu ciocolata si ness:
  • 1 cutie cremă mascarpone
  • 50 ml frişcă
  • 1 tabletă de ciocolată cu lapte
  • 2 linguri lapte
  • 1 pliculeţ ness
  • pentru decor:
  • 150 ml frişcă lichidă
  • Câteva alune de pădure

Mod de preparare

Pentru foi: se bat spumă cu mixerul albuşurile cu un praf de sare şi zahărul, se adaugă rând pe rând gălbenuşurile, se toarnă încet şi uleiul, amestecând. Apoi se adaugă praful de copt şi făina, amestecând de acum cu o spatulă astfel încât compoziţia să rămână pufoasă şi aerată.

Din compoziţie se toarnă într-un castronel cât să-l umplem şi se amestecă bine cu o linguriţă de cacao.

Se toarnă jumătate din compoziţia albă într-o tavă cu foaie de copt, se nivelează cu o spatulă. Aceasta va fi prima foaie albă. Se coace la foc mic până trece testul scobitorii (aprox 10 minute). Nu o lăsaţi să se facă aurie, pentru că se va usca. Trebuie să rămână albă. Când este gata, se scoate într-o altă tavă, se înveleşte cu un prosop de bucătărie.

Se coace şi a doua foaie albă, apoi cea neagră. Se lasă la răcit.

Pentru sirop: se prepară un sirop din apă cu zahăr, se lasă să fiarbă cam 5 minute şi se lasă la răcit.

Foile se vor însiropa doar superficial, aşa că nu vom avea nevoie de tot siropul.

Crema de brânză cu ciocolată şi ness:

Se pun pe foc mic, într-un ibric, ciocolata ruptă bucăţele cu laptele şi se amestecă până se topeşte, având grijă să dăm de pe foc din când în când, ca să nu se ardă. Se lasă un pic la răcit.

Se bate frişca lichidă cu mixerul până devine consistentă.

Se amestecă mai întâi brânza mascarpone cu mixerul un pic, se adaugă frişca şi se amestecă, apoi se toarnă încet ciocolata şi se amestecă bine. Se încorporează şi nessul.

Pentru asamblare şi decor:

Frişca lichida se bate cu mixerul.

Într-o tavă sau pe un platou mare se aşaza prima foaie albă, care se însiropează delicat cu o pensulă, pentru a nu o înmuia prea tare. Se întinde o treime din cremă. Se adaugă foaia de cacao, se însiropează şi aceasta, se întinde încă o treime din cremă. Se adaugă cealaltă foaie albă, care se însiropează şi ea. Se întinde crema rămasă, se ornează cu frişcă, se presară alune de pădure rumenite şi măcinate înainte. Se decorează cu struguri.

Se dă prăjitura la frigider până la servire.

Timp: 2h 15min

Porţii: 16

Pofta Buna!

Dacă v-a plăcut reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2017/10/prajitura-brumarel.html

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort de portocale cu crema

Tort de portocale cu crema

Tortul de portocale cu crema este pur si simplu savuros. Aceasta reteta de tort cu crema poate fi pregatit pentru Craciun sau...

Tort de portocale cu crema
Zabaione

Zabaione

Zabaione este o reteta de crema italiana, pe baza de oua si zahar. Crema este usoara si poate fi folosita la diferite retete...

Zabaione
Gulas cu carne de vaca

Gulas cu carne de vaca

Gulasul cu carne de vaca intruneste toate calitatile nutritive ale unei mancari cu proteine si vitamine. Daca puteti sa-l...

Gulas cu carne de vaca
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu mere
1
Prajituri

Placinta cu mere

Foaie de placinta: - toate ingredientele de mai sus se pun la gramada intr-un castron, faina puneti pt. inceput cam 400 gr....

Placinta cu mere
Prajitura simpla cu nuci si mere
2
Prajituri

Prajitura simpla cu nuci si mere

Se curata merele si se dau pe razatoarea mare, intr-un castron. Se adauga ouale intregi si se amesteca. Se pune zaharul,...

Prajitura simpla cu nuci si mere
Rascovi marinati
3
Conserve de iarna

Rascovi marinati

Rascovii marinati este o conserva de ciuperci delicioasa. Acestia se fierb in apa cu sare, timp de 15-20 de minute, dupa care...

Rascovi marinati
Salata Pickles
4
Muraturi combinate

Salata Pickles

O salată care nouă ne place foarte mult. Se poate adapta uşor gusturilor proprii. Se pregăteşte foarte uşor, aşa că...

Salata Pickles
Cremes
5
Prajituri

Cremes

Dupa mine, cremesul este regina prajiturilor, este atat de delicioasa incat va multumi pe deplin papilele voastre gustative....

Cremes
Parteneri
Cozonac cu nuca
Bucataras.RO

Cozonac cu nuca

  Cozonaci pufosi si aromati facuti cu dragoste :)  

Cozonac cu nuca
Ghiveci de legume cu oua romanesti
Gustos.RO

Ghiveci de legume cu oua romanesti

Se taie ceapa pestisor si se caleste in 2 linguri ulei.

Ghiveci de legume cu oua romanesti
Gogosari in sos de mustar cu otet
ReteteCulinare.RO

Gogosari in sos de mustar cu otet

Gogosari in sos de mustar cu otet