Salam de biscuiti cu miez de gutui

Combinatia este una absolut delicioasa…din gutui am facut un fel de dulceata, fructele le-am taiat in cuburi si am incercat sa nu le fierb prea tare, sa ramana bucatele ca sa le simt aroma.

Portii
8
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
20 minute
Complexitate
medie
Salam de biscuiti cu miez de gutui

Ingrediente

  • Pentru miezul de gutui:
  • 2 gutui
  • coaja si sucul de la o lamaie mica
  • sucul de la 2 portocale
  • 2-3 linguri zahar brut
  • 1 lingura gelatina granule
  • Pentru salamul de biscuiti:
  • 500 gr biscuiti simpli populari
  • 100 gr nuci
  • 60-70 gr migdale
  • 100 gr ciocolata neagra
  • 2 linguri cacao
  • 120 gr unt gras
  • 80-100 ml lapte
  • 3 linguri zahar brut
  • 1 plic vanilie Bourbon
  • 100 gr rahat taiat marunt
  • 80 gr fructe confiate(eu am folosit mango
  • caise)

Mod de preparare

Pentru miezul de gutui: se spala fructele, se curata si se taie in cubulete. Se adauga peste ele zaharul, coaja rasa fin si sucul de la o lamaie mica, plus sucul de la o portocala. In sucul de la cealalta portocala se pune gelatina. Se lasa sa se hidrateze, apoi se dizolva la flacara foarte mica. Fructele, se pun pe foc, se amesteca si se lasa pana compozitia s-a ingrosat putin, iar fructele s-au fiert, dar nu foarte tare. Se lasa sa se racoreasca compozitia, se adauga gelatina, se amesteca si se lasa sa se raceasca complet. Intr-un tub lung din plastic taiat in doua pe lungime am pus folie alimentara. Am facut un fel de suport, in care am pus dulceata de gutui, am invelit in folie si am dat la frigider pana s-a intarit. Fezi foto!

Pentru salamul de biscuiti: se rup biscuitii cu mainile si se pun in vasul robotului de bucatarie. Se maruntesc grosier prin cateva pulsatii. Se pun biscuitii intr-un castron incapator.

Intr-o tigaie, se prajesc nuca si migdalele. Dupa prajire, se maruntesc, se adauga in castronul cu biscuiti. Intr-o craticioara, se pune untul, laptele, ciocolata taiata in bucati, zaharul, vanilia. Se pune pe foc si se lasa pana se topeste untul, zaharul si ciocolata. La final se adauga cacaua, rahatul si fructele confiate taiate feliute (daca folositi fructe mici, nu este nevoie sa le mai taiati, exemplu: stafide, merisoare, sau daca nu le aveti nu le mai puneti). Amestecul cald se pune peste biscuiti si se incorporeaza cu o lingura. Se lasa sa se raceasca complet.

Asamblare: se intinde o bucata mare de folie alimentara pe masa de lucru. Se intinde compozitia din biscuiti, in mijloc se pune miezul din gutui intarit. Se inveleste miezul in compozitia de biscuiti, se de forma de salam, se inveleste si se strange cat mai bine in folia alimentara. Se da salamul la rece pana a doua zi. Se taie cu un cutit bine ascutit in felii si se serveste cu un ceai, cafea sau ciocolata calda. Sa va fie de folos!!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Poale-n brau (branzoaice)

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Iahnie de fasole cu ciolan

Iahnie de fasole cu ciolan

Una dintre mancarurile preferate ale romanilor

Iahnie de fasole cu ciolan
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Cele mai apreciate rețete
Prajitura DELICIU
1
Prajituri

Prajitura DELICIU

Una din cele mai apreciate prajitura precum ii este numele "un deliciu".

Prajitura DELICIU
Prajitura Regina Maria
2
Prajituri

Prajitura Regina Maria

Prajitura Regina Maria este o delicioasa prajitura de casa cu crema fina, cu 2 tipuri de blat, unul fiind cu nuca de cocos....

Prajitura Regina Maria
Prajitura cu crema caramel
3
Prajituri

Prajitura cu crema caramel

Prajitura cu crema caramel este o reteta de prajitura cu foi delicioasa, ce poate fi pregatita de oricine in casa, de Craciun...

Prajitura cu crema caramel
Cozonac cu fructe uscate
4
Preparate dulci

Cozonac cu fructe uscate

Un cozonac pufos si aromat ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de sarbatori.

Cozonac cu fructe uscate
Poale-n brau (branzoaice)
5
Aluaturi

Poale-n brau (branzoaice)

In Muntenia li se spune branzoaice, in Moldova Poale-n brau, dar sunt bune oricum le-ai spune.

Poale-n brau (branzoaice)
Parteneri
Castraveti murati traditionali
Bucataras.RO

Castraveti murati traditionali

Castraveti murati traditionali
Turta dulce decorata cu royal icing
Gustos.RO

Turta dulce decorata cu royal icing

Se da drumul la cuptor.

Turta dulce decorata cu royal icing
Tort cu banane si biscuiti, in doua culori
ReteteCulinare.RO

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori

Tort cu banane si biscuiti, in doua culori