Salam de biscuiti cu miez de gutui

Combinatia este una absolut delicioasa…din gutui am facut un fel de dulceata, fructele le-am taiat in cuburi si am incercat sa nu le fierb prea tare, sa ramana bucatele ca sa le simt aroma.

Portii
8
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
20 minute
Complexitate
medie
Salam de biscuiti cu miez de gutui

Ingrediente

  • Pentru miezul de gutui:
  • 2 gutui
  • coaja si sucul de la o lamaie mica
  • sucul de la 2 portocale
  • 2-3 linguri zahar brut
  • 1 lingura gelatina granule
  • Pentru salamul de biscuiti:
  • 500 gr biscuiti simpli populari
  • 100 gr nuci
  • 60-70 gr migdale
  • 100 gr ciocolata neagra
  • 2 linguri cacao
  • 120 gr unt gras
  • 80-100 ml lapte
  • 3 linguri zahar brut
  • 1 plic vanilie Bourbon
  • 100 gr rahat taiat marunt
  • 80 gr fructe confiate(eu am folosit mango
  • caise)

Mod de preparare

Pentru miezul de gutui: se spala fructele, se curata si se taie in cubulete. Se adauga peste ele zaharul, coaja rasa fin si sucul de la o lamaie mica, plus sucul de la o portocala. In sucul de la cealalta portocala se pune gelatina. Se lasa sa se hidrateze, apoi se dizolva la flacara foarte mica. Fructele, se pun pe foc, se amesteca si se lasa pana compozitia s-a ingrosat putin, iar fructele s-au fiert, dar nu foarte tare. Se lasa sa se racoreasca compozitia, se adauga gelatina, se amesteca si se lasa sa se raceasca complet. Intr-un tub lung din plastic taiat in doua pe lungime am pus folie alimentara. Am facut un fel de suport, in care am pus dulceata de gutui, am invelit in folie si am dat la frigider pana s-a intarit. Fezi foto!

Pentru salamul de biscuiti: se rup biscuitii cu mainile si se pun in vasul robotului de bucatarie. Se maruntesc grosier prin cateva pulsatii. Se pun biscuitii intr-un castron incapator.

Intr-o tigaie, se prajesc nuca si migdalele. Dupa prajire, se maruntesc, se adauga in castronul cu biscuiti. Intr-o craticioara, se pune untul, laptele, ciocolata taiata in bucati, zaharul, vanilia. Se pune pe foc si se lasa pana se topeste untul, zaharul si ciocolata. La final se adauga cacaua, rahatul si fructele confiate taiate feliute (daca folositi fructe mici, nu este nevoie sa le mai taiati, exemplu: stafide, merisoare, sau daca nu le aveti nu le mai puneti). Amestecul cald se pune peste biscuiti si se incorporeaza cu o lingura. Se lasa sa se raceasca complet.

Asamblare: se intinde o bucata mare de folie alimentara pe masa de lucru. Se intinde compozitia din biscuiti, in mijloc se pune miezul din gutui intarit. Se inveleste miezul in compozitia de biscuiti, se de forma de salam, se inveleste si se strange cat mai bine in folia alimentara. Se da salamul la rece pana a doua zi. Se taie cu un cutit bine ascutit in felii si se serveste cu un ceai, cafea sau ciocolata calda. Sa va fie de folos!!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Prajitura cu ciocolata si zmeura
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori
Cele mai apreciate rețete
Ciulama cu ciuperci
1
Mancaruri cu ciuperci

Ciulama cu ciuperci

Pentru ciulama de ciuperci ciupercile proaspete se curata, se spala in mai multe ape si se taie lame. In cazul folosirii...

Ciulama cu ciuperci
Ciulama de ciuperci si usturoi de post
2
Mancaruri de post

Ciulama de ciuperci si usturoi de post

Ciulama de ciuperci si usturoi este o mancare de post sanatoasa si delicioasa. Se curata ceapa si se spala apoi se toaca...

Ciulama de ciuperci si usturoi de post
Hribi cu usturoi
3
Mancaruri cu ciuperci

Hribi cu usturoi

Hribi cu usturoi este o ciulama de ciuperci delicioasa. 1 kg hribi curatati si bine spalati se taie fidelute, se pun la calit...

Hribi cu usturoi
Ciulama delicioasa de ciuperci
4
Mancaruri cu ciuperci

Ciulama delicioasa de ciuperci

Pentru ciulamaua delicioasa de ciuperci se pregatesc ciupercile la fel ca mai sus si se fierb in apa cu putina sare. Se...

Ciulama delicioasa de ciuperci
Inghetata lapte de pasare
5
Inghetate

Inghetata lapte de pasare

Aceasta reteta de inghetata de casa este absolut delicioasa. Daca va place laptele de pasare cu siguranta va va placea si...

Inghetata lapte de pasare
Parteneri
Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
Gustos.RO

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa

Incearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
ReteteCulinare.RO

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii