Se incepe prin separarea oualor. Galbenusurile impreuna cu 4 linguri de zahar se bat in bain marie, pana ce ouale se gatesc si se obtine o crema cons
Se incepe prin separarea oualor. Galbenusurile impreuna cu 4 linguri de zahar se bat in bain marie, pana ce ouale se gatesc si se obtine o crema consistenta. Nu se tine crema prea mult deasupra focului pentru ca exista riscul sa se branzeasca. Atunci cand crema s-a ingrosat, se da deoparte si se lasa sa se raceasca pana la temperatura camererei. Abia atunci se adauga untul. Se adauga esenta de vanilie (si migdale, daca se doreste) si se mixeaza pana ce untul se incorporeaza complet. Se adauga migdalele macinate si biscutii sfaramati. Se amesteca bine compozitia, care trebuie sa aiba consistenta unui aluat ferm, si se preseaza intr-un strat uniform, in forma de tarta captusita cu hartie de copt.
Se da baza tartei la rece si se continua cu prepararea spumei-caramel. Intr-o craticioara se pun 4 linguri de zahar, care se vor carameliza mai tarziu. Albusurile se pun intr-un vas potrivit pentru bain-marie, se adauga praful de sare si se bat spuma. Se adauga 2 linguri de zahar si se bate in continuare pana ce zaharul se dizolva. Se transfera vasul cu albusurile deasupra altui vas cu apa care fierbe in clocote mici si se continua baterea pana ce bezeaua se infierbanta. Se opreste focul de sub vasul cu apa, dar se continua sa se bata bezeaua, altfel s-ar prinde de vas si s-ar transforma intr-o omleta. Se pune craticioara cu cele 4 linguri de zahar pe foc, pentru a se carameliza. E singurul moment oarecum mai complicat, pentru ca e nevoie de atentie distributiva, caramelul trebuie sa fie auriu, fara a se inchide prea mult la culoare, si nici bezeaua nu poate fi lasata fara a bate in permanenta in ea.
Deindata ce caramelul este auriu si complet fludizat, se toarna in bezea in fir subtire, batand energic. Baza tartei se transfera pe un platou, iar spuma se repartizeaza deasupra.
Prajitura se poate finisa cu nuca macinata sau pur si simplu cu samburi de nuca asezati intr-un anumit model sau se poate pudra cu cacao.
Sursa acestei retete este siteul Retetecalamama.ro
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielBucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la VascauEste o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.
Mosocoarna cu pruneO prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.
Prajitura ToscaIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii