Tarta cu crema de vanilie si caise

Tarta cu crema de vanilie si caise este o prajitura delicioasa cu fructe. Am facut mai intai aluatul de tarta. Am combinat faina cu oul, untul rece, un praf de sare.

Timp pregatire
100 minute
Complexitate
ridicata
Tarta cu crema de vanilie si caise

Ingrediente

  • pentru aluatul de tarta:
  • 50 gr zahar
  • 3 linguri lapte
  • 125 gr unt
  • 250 gr faina
  • 1 ou
  • 1 praf de sare
  • pentru umplutura:
  • 700 gr caise
  • 100 gr zahar
  • 5 gr gelatina
  • 200 ml apa
  • pentru crema de vanilie:
  • 300 ml lapte
  • 1/2 pastaie de vanilie
  • 125 gr zahar
  • 3 oua
  • o lingura de amidon

Mod de preparare

Tarta cu crema de vanilie si caise este o prajitura delicioasa cu fructe. Am facut mai intai aluatul de tarta. Am combinat faina cu oul, untul rece, un praf de sare , laptele si cele 50 gr de zahar si am framintat putintel pana am obtinut un aluat, o bila pe care am lasat-o sa se hodineasca o ora.

Intre timp am trecut la fabricarea cremei de vanilie. Am pus pe foc laptele cu vanilia si am lasat pana a atins punctul de fierbere, dupa care l-am lasat la racorit. Intr-un bol am mixat ouale cu cele 125 gr zahar, dupa care am adaugat laptele si am mixat inca putintel. Am pus totul iar pe foc amestecand continuu pana ce crema de oua a inceput sa capee consistenta, sa se ingroase. Am aruncat apoi repejor si amidonul si am tot amestecat, amestecat pana ce a devenit o crema spumoasa si groasa. Am lasat-o apoi sa se raceasca complet.

Caisele le-am spalat si le-am scos simburii. Intr-o cratita am pus 200 ml apa si 100 gra zahar, le-am pus la foc potrivit si cand a inceput sa fiarba am aruncat si caisele jumatati. Le-am lasat la fiert asa cateva minute, cat doar sa se inmoaie, nicidecum sa devina sfaramate. Le-am scos cu o spumiera si le-am lasat la scurs.

Din zeama in care au fiert caisele am facut jeleul. Am lasat la foc potrivit pana ce a inceput sa capete o oaresce cosnistenta, si am adaugat gelatina ce fusese inmuiata in putintica apa rece. Am mai lasat pe foc citeva minute, dupa care am lasat sa se raceasca complet.

Din bila de aluat...tineti minte ca am lasat-o sa se hodineasca o ora...daa?! N-ati uitat de ea, nu? Deci am luat bila aia frumusica si am intins-o cu un sucitor. Am invelit cu ea o forma de tarta de vreo 26 cm, tapetata cu unt/margarina si faina/pesmet. Am intepat-o bine cu furculita, cam tare ce-i drept. Ma tot gandeam ca am in fata mea pe cineva si nu un aluat de tarta :)) Ceva vodoo cred ca ma cam inspira in ultimul timp - am incheiat paranteza :)) Apoi am acopetit-o cu o foaie de copt, nu de cort :P - aia o folosim Pe carari ;)) - am pus apoi o mana-doua de paste si am predat-o asa cuptorului incins, pentru vreo 35-40 minute. Dupa care am scos-o si am lasat-o la racit pe un gratar.

Cand a fost rece am umplut-o cu crema de vanilie. Oooo!! ce arome am raspindit cu crema aia...de se simteau in tot cartierul :))

Am pus stratul de caise si am stropit prajitura cu jeleul home-made :P Ce sa mai zic? As fi vrut sa ma infrupt atunci din ea, dar din motie obiective sau subiective nu mai stiu exact :P, am lasat tarta cu crema de vanilie si caise vreo 2 ore in frigider.

Dupa care......am taiat-o! iar cuvintele sunt de prisos.

Sursa acestei retete este blogul culinar Alice-Albinutza.


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu foi de zahar ars

Prajitura cu foi de zahar ars

Prajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...

Prajitura cu foi de zahar ars
Turta dulce

Turta dulce

Pentru Mos Craciun am adus astazi turta dulce. Din reteta Ritei si a lui Rocsi am facut si eu alta reteta. Din pacate, anason...

Turta dulce
Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptor

Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptor

Un piept de porc condimentat bine si umplut cu salvie si verdeturi o sa fie perfect pentru masa de Craciun. Incearca-l si...

Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptor
Cele mai apreciate rețete
Tavalita glazurata de post
1
Dulciuri

Tavalita glazurata de post

Tavalita glazurata de post este o prajitura de casa delicioasa, perfecta pentru perioada postului si pentru persoanele...

Tavalita glazurata de post
American pancakes
2
Clatite

American pancakes

Acestea sunt vestitele clatite americane, groase, spongioase care sunt adesea consumate cu sirop de artar sau bacon prajit....

American pancakes
Rulada din biscuiti cu piure de castane si mantie din alune de padure
3
Prajituri

Rulada din biscuiti cu piure de castane si mantie din alune de padure

pentru dulciuri cu fructe un desert deicios cu alune e padure!

Rulada din biscuiti cu piure de castane si mantie din alune de padure
Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramel
4
Aluaturi

Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramel

Se face repede, usor si este foarte bun...

Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramel
Cosulete aperitiv cu salata de telina si ton
5
Aperitive cu peste

Cosulete aperitiv cu salata de telina si ton

Un aperitiv rapid plin de vitamine

Cosulete aperitiv cu salata de telina si ton
Parteneri
Turta dulce
Gustos.RO

Turta dulce

Turta dulce
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia