Nu a fost un tort prea insiropat, cum se mai intampla de obicei sa fac, iar dulcele de la ciocolata s-a combinat perfect cu zmeura acrisoara.
Blat:
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
Se separa albusurile de galbenusuri.
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza cu zaharul pana cand devin ca o bezea. Se adauga galbenusurile, uleiul si esenta de rom si se omogenizeaza. Se incorporeaza cacaua, apoi faina (treptat) si praful de copt, amestecand aluatul de jos in sus, usor, cu o spatula de silicon. Compozitia se toarna intr-o tava detasabila unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt si se introduce la cuptor pana cand trece de testul scobitorii. Se scoate blatul din cuptor si se lasa sa se racoreasca 10-15 minute. Cu ajutorul unui cutit se desprinde de marginile tavii si se scoate din aceasta.
Se lasa sa se raceasca de tot inainte de a-l taia.
Sirop:
Intr-o craticioara se caramelizeaza zaharul, apoi se adauga apa si se lasa sa fiarba pana cand se topeste tot caramelul. Se opreste focul si se adauga esenta de rom. Se lasa siropul sa se raceasca.
Crema:
Ciocolata se rupe in bucati, se pune intr-o craticioara si se topeste impreuna cu 300 ml frisca lichida. Se transfera apoi intr-un castron mare si se lasa sa se raceasca. Dupa aceea, se adauga restul de frisca (rece) peste ea si se mixeaza.
Asamblare:
Blatul se taie in trei.
Pe un platou se pune inelul detasabil de la forma de copt si se pune prima foaie de blat. Se insiropeaza. Se adauga 1/3 din crema, apoi 1/3 din zmeura. Se asaza cealalta foaie de blat, apasand usor pe ea. Se insiropeaza, se adauga jumatate din crema ramasa, apoi jumatate din zmeura ramasa. Se asaza ultima foaie de blat, se insiropeaza si se niveleaza crema peste ea. Se da tortul la rece pentru a se inchega.
Se scoate apoi inelul detasabil (se baga cutitul pe langa tort, pe margini, pentru a-l desprinde de forma), se orneaza tortul pe margini cu ajutorul cremei ramase. Se topeste ciocolata amaruie impreuna cu frisca lichida si se lasa sa se racoreasca (eu am pus-o intr-un recipient pentru ornat, dar daca nu aveti va puteti descurca si cu lingura), apoi se orneaza tortul cu ea doar pe margini. Se asaza zmeura ramasa in mijlocul tortului si se stropeste cu picaturi de ciocolata amaruie (eu am mai facut o reteta cu ciocolata alba, asa ca am pus si putina ciocolata alba peste ea). Se orneaza marginile de pe langa zmeura cu crema ramasa. Se da tortul din nou la rece.
Cozonacul oparit se poate umple cu nuca, mac, rahat, stafide, mere sau branza. este foarte bun.
Cozonac oparitPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeO reteta delicioasa cu mere care se gasesc pe tot parcursul anului nu doar primavara, deci desertul rapid si bun gata de...
Prajitura cu mere, budinca si foietajReţeta de scovergi e foarte simplă şi ieftină, de post, fără ou şi fără lapte.
Scovergi ardelenestiO prajiturica delicioasa, aspectuoasa care poate fi vedeta pe masa familiei noastre!
Prajitura cu piure de castaneChiar delicioase aceste rulouri....
Rulouri Ceva fin cu oua fierte si pasta de maslineIncanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...
Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Comentarii