Tort cu jeleu de zmeura si crema mascarpone

Cum sa nu te lingi pe degete dupa un asa tort aromat si delicios...? A iesit un adevarat deliciu! "Deserturi racoritoare de vara"

Portii
12
Timp pregatire
105 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
medie
Tort cu jeleu de zmeura si crema mascarpone

Ingrediente

  • Pt. blat:
  • 130 g unt
  • 300 g zahar pudra
  • 3 oua
  • 120 ml lapte
  • 1 plic budinca vanilie
  • 190 g faina alba
  • 1/2 plic praf de copt
  • 2 lg iaurt
  • Pt. crema de mascarpone:
  • 250 g mascarpone
  • 50 g zahar pudra vanilat
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 1/2 plic gelatina
  • Pt. jeleul de zmeura:
  • 300 g zmeura
  • 4 lg zahar
  • 200 ml apa
  • 1/2 plic gelatina
  • Pt. ornat:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 2-3 lg lapte
  • fructe: zmeura
  • mure
  • coacaze
  • 2 sticksuri de ciocolata cu menta
  • migdale macinate

Mod de preparare

Blatul: Untul la temperatura camerei se mixeaza impreuna cu zaharul pudra. Se adauga pe rand, cate un ou, mixand bine dupa fiecare. Se toarna laptele si se mixeaza la viteza mica. Se adauga praful de budinca, faina si praful de copt. Se amesteca putin (altfel va zbura toata faina :)) ) apoi se mixeaza bine. Se adauga iaurtul si se mixeaza.

Se toarna compozitia in tava dinainte pregatita, tapetata cu hartie de copt. Se niveleaza si se da la cuptorul preincalzit, la 180 de grade C, pentru cca. 45 de minute sau pana trece testul scobitorii. Se scoate pe un gratar si se lasa la racit. Se taie blatul in doua.

Crema de mascarpone: Mascarponele se mixeaza cu zaharul pudra vanilat, apoi se adauga smantana pentru frisca in doua reprize si se mixeaza. Gelatina se prepara conform instructiunilor de pe plic, apoi se toarna peste crema. Se amesteca bine si se lasa deoparte.

Primul blat se pune pe un platou si se asaza inelul detasabil de la tava in care s-a copt blatul. Se toarna crema de mascarpone, se niveleaza si se da la rece pana se pregateste jeleul.

Jeleu de zmeura: Intr-o craticioara se pune zmeura cu cele 4 lg de zahar si apa si se pune pe foc mic sa fiarba pana se inmoaie bine zmeura. Se trece totul prin sita pentru a ramane doar sosul, fara samburi. Se pune din nou pe foc sa mai dea 2-3 clocote.

Gelatina se pune la hidratat in apa conform instructiunilor de pe plic, apoi se incalzeste usor pana se dizolva granulele. Se toarna in jeleul de zmeura si se amesteca bine. Se lasa deoparte sa se raceasca bine.

Se scoate tortul din frigider si se toarna peste branza jeleul de zmeura. Se asaza cu grija cel de-al doilea blat si se da din nou la frigider, de preferat peste noapte.

Ciocolata se pune la topit impreuna cu laptele. Cand s-a omogenizat, se trage de pe foc.

Se scoate tortul de la frigider si se toarna ciocolata lasand sa curga pe margini. Se da din nou la frigider pana se intareste ciocolata, apoi se orneaza dupa imaginatie cu fructe de sezon, migdale macinate, sticksuri de ciocolata.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Clafoutis cu capsuni

Clafoutis cu capsuni

Reteta dietetica, cu fructe de sezon, preferatele mele: capsunile! A venit sezonul căpșunilor și acum nu lipsesc de pe...

Clafoutis cu capsuni
Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui

Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui

Retete dietetice

Salata la borcan cu legume, cus-cus si mini-fileuri din piept de pui
Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara

Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara

Aș spune că la mine primăvara începe cu leurda, pe care o includ în cât mai multe preparate, iar azi mi-am delectat...

Omleta cu spanac si leurda - Reteta de primavara
Cele mai apreciate rețete
Pasca poloneza clasica
1
Prajituri

Pasca poloneza clasica

Aceasta reteta de pasca poloneza clasica este absolut delicioasa! Cu blat cu cacao, crema de branza si glazura de ciocolata...

Pasca poloneza clasica
Prajitura cu mere, biscuiti si budinca de vanilie
2
Prajituri

Prajitura cu mere, biscuiti si budinca de vanilie

Pentru ca este sezonul merelor, am incercat diverse prajituri printre care si aceasta. A iesit o bunatate delicioasa si...

Prajitura cu mere, biscuiti si budinca de vanilie
Bait pentru carne de vanat
3
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Aperitiv - Oua umplute cu avocado
4
Aperitive cu oua

Aperitiv - Oua umplute cu avocado

Oua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...

Aperitiv - Oua umplute cu avocado
Prajitura cu mere si aluat razuit de post
5
Dulciuri

Prajitura cu mere si aluat razuit de post

Prajitura cu mere si aluat razuit de post, numita in popor si prajitura raioasa, este simplu de facut si la indemana oricui.

Prajitura cu mere si aluat razuit de post
Parteneri
Gem de mure
Bucataras.RO

Gem de mure

Este gemul, dulceata, cum vreti voi sa-i ziceti cel mai mancat si folosit la mine in familie. Il folosesc cel mai des la...

Gem de mure
Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Gustos.RO

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Negresa - irezistibil de gustoasa
ReteteCulinare.RO

Negresa - irezistibil de gustoasa

O imbinare sublima de texturi și arome, prajitura negresa te incanta cu savoarea sa intensa de ciocolata si cu consistența...

Negresa - irezistibil de gustoasa
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci. citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola