Tort Esterhazy

Tortul Esterhazy este o reteta de tort ungureasca minunata, este foarte aspectuos, cu blat de nuca si crema de lapte si oua. Este un tort ce se poate prepara pentru orice ocazie festiva.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
ridicata
Tort Esterhazy

Ingrediente

  • Pentru blaturi aveti nevoie de:
  • 10 albusuri (aprox. 350 g)
  • 300 g zahar pudra
  • 330 g nuci/migdale macinate
  • 20 g faina.
  • Pentru crema aveti nevoie de:
  • 10 galbenusuri
  • 375 ml lapte
  • 180 g zahar
  • 400 g unt
  • 1 pliculet gelatina granulata(8 g)
  • 70 g nuca/migdale maruntita
  • 50 ml coniac
  • vanilie.
  • Pentru glazura aveti nevoie de:
  • 1 albus
  • zahar pudra
  • 50 g ciocolata
  • 1 lingura unt.

Mod de preparare

1. Albusurile se bat spuma tare, iar apoi se incorporeaza zaharul si se mai bat cateva minute pana obtinem o bezea ferma si lucioasa.

2. Faina se amesteca cu nucile si se incorporeaza in bezea. Se coc pe hartie de copt, la 220 grade, pentru 5 minute, 5 foi a cate 200 g fiecare.

3.Galbenusurile se freaca cu zaharul pana se albesc apoi se toarna laptele fierbinte in fir continuu, amestecand energic, apoi compozitia se pune pe foc si se amesteca cu o lingura de lemn pana se ingroasa usor.

4. Daca trecem un deget pe spatele lingurii trebuie sa ramana o dunga clara, care nu se uneste. Se ia de pe foc si se lasa la racit. Cand amestecul e doar caldut gelatina se inmoaie in putina apa, apoi se topeste si se incorporeaza.

5. Se adauga acum si esenta de vanilie si coniacul. Untul la temperatura camerei se freaca pana devine spumos, apoi se incorporeaza usor crema de vanilie, avand grija sa nu te taie compozitia, daca totusi se intampla acest lucru, dati totul la frigider vreo 10 minute si apoi bateti din nou crema. La sfarsit adaugati nucile. Daca crema e prea moale lasati-o la frigider cateva minute inainte de a asambla tortul.

6. Se ung cu crema si marginile laterale ale tortului, insa nu si partea superioara a ultimului blat, unde se va pune fondantul asta daca vreti sa respectati design-ul original, daca nu puteti unge tot tortul cu crema.

7. Amestecati albusul cu atata zahar pudra incat sa obtineti o glazura densa, groasa, care sa nu curga usor(cam 10 linguri). Daca glazura va fi prea moale va curge pe marginile tortului, lucru care nu e de dorit, ungeti cu glazura partea superioara a tortului. Marginile tortului se tapeteaza cu nuca zdrobita.

8. Se topeste ciocolata cu o lingura de unt, apoi cu ajutorul unei seringi sau a unui posh facut din hartie de copt trasati o linie continua de ciocolata sau mai multe cercuri concentrice. Aveti grija ca ciocolata sa fie lichida, cu destul unt in ea, altfel se va intari prea repede si nu veti apuca sa faceti liniile. Cu ajutorul unei scobitoare trasati apoi linii in glazura.


Pofta buna! Reteta Tort Esterhazy a fost propusa de KikenHana pe forum culinar.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Prajitura cu ciocolata si zmeura
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori
Cele mai apreciate rețete
Cledne
1
Mancaruri cu cartofi

Cledne

Se fierb cartofi in coaja apoi se lasa la rece , se curata si se piseaza f bine. Apoi se adauga oul sarea si faina cat...

Cledne
Inghetata lapte de pasare
2
Inghetate

Inghetata lapte de pasare

Aceasta reteta de inghetata de casa este absolut delicioasa. Daca va place laptele de pasare cu siguranta va va placea si...

Inghetata lapte de pasare
Rulada fina cu ganache de cafea
3
Prajituri

Rulada fina cu ganache de cafea

Rulada fina cu crema ganache de cafea este o reteta de prajitura de casa absolut delicioasa. Boabele de cafea din aluat dau...

Rulada fina cu ganache de cafea
Budinca de gris
4
Budinci

Budinca de gris

Se pune laptele la fiert si, cand da in clocot, se adauga grisul in ploaie. Se fierbe 20 de minute, dupa care se ia vasul de...

Budinca de gris
Tort cu capsuni si mac
5
Torturi

Tort cu capsuni si mac

Este un desert potrivit pentru acest sezon. L-am preparat cu frișca LaDorna, care a fost extrem de potrivita în prepararea...

Tort cu capsuni si mac
Parteneri
Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
Gustos.RO

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa

Incearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
ReteteCulinare.RO

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii