Musaca in stil grecesc

Pentru ca este vara, am folosit vinete albe, care mi-e imi par mai dulci si mai frumoase, si de asemenea am gasit in piata rosii galbene si portocalii...Sper sa va place reteta si sa o incercati, chiar daca aveti putin mai mult de lucru la ea... Retete dietetice

Portii
6
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
70 minute
Complexitate
ridicata
Musaca in stil grecesc

Ingrediente

  • 700-800 g cartofi albi
  • 3 vinete albe de marime medie
  • 100 ml ulei de masline
  • Sos:
  • 600-700 g piept de pui
  • 1 conserva mica de ansoa in ulei(optional)
  • 2-3 linguri ulei de masline
  • sare si piper dupa gust
  • 1 ardei capia
  • 1 ceapa mare rosie sau 2 mai mici
  • 2-3 rosii
  • 2 rosii de culoare galbena si 2 rosii de culoare portocalie
  • 2 linguri concentrat de rosii
  • 2 linguri amestec grecesc de condimente pentru musaca
  • sare si piper dupa gust
  • pentru sosul Bechamel:
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1-2 linguri unt
  • 1 lingura plina faina
  • 350-400 ml lapte
  • sare si nucsoara proaspat macinata dupa gust
  • in plus: 250-300 g cascaval (eu am folosit jumatate cascaval din lapte de vaca si cascaval din lapte de oaie)

Mod de preparare

In primul rand pregatim sosul: in bolul robotului de bucatarie am adaugat carnea taiata cuburi si conserva de ansoa cu tot cu ulei. Am macinat ingredientele cateva secunde pana s-au maruntit. Am pus la incins intr-o tigaie mare 2-3 linguri ulei de masline. Am adaugat ceapa taiata marunt, am lasat sa se inmoaie ceapa, am taiat ardeiul capia cubulete mici si l-am adaugat peste ceapa. Am lasat 2-3 minute ingredientele sa se caleasca. Am adaugat carnea tocata si am amestecat cu o lingura de lemn in compozitie pana carnea s-a desfacut si a inceput sa se caleasca. Am lasat pe foc 10 minute. Am adaugat toate soiurile de rosii taiate cuburi, am lasat pe foc alte 5-10 minute si am amestecat din cand in cand usor in compozitie.(cu grija sa nu zdrobiti rosiile). Am adaugat la urma concentratul de rosii, amestecul de mirodenii, sare si piper dupa gust. Am lasat deoparte sosul.

Cartofii se curata de coaja si se taie cuburi. Se pune intr-o tigaie/craticioara 50 ml ulei de masline, se lasa sa se incinga uleiul, se adauga cubuletele de cartofi si se prajesc la foc iute maxim 5 minute, pana sunt prajiti pe jumatate. Se pudreaza cu sare si piper.

Vinetele se spala, nu se curata de coaja si se taie in cuburi cam de aceeasi marime cu cele de cartofi. Se pudreaza cu sare si se lasa deoparte intr-o strecuratoare 10-15 minute. Se incinge restul de ulei si se prajesc cubuletele de vinete la foc iute pana s-au inmuiat putin. Daca au absorbit uleiul, nu mai adaugati altul, vanata este ca un burete...motiv pt care este indicat sa folositit o tigaie teflonata.

Pentru sosul Bechamel: se pune uleiul si untul intr-o craticioara si se lasa pana untul s-a topit. Se adauga faina, se amesteca cu un tel tip para, se lasa pe foc 1-2 minute. Se adauga treptat laptele cald si se amesteca cu telul, pana ajungem la consistenta dorita. Lasam sosul sa fiarba 5 minute in timp ce amestecam in el. La sfarsit adaugam sare si nucsoara proaspat macinata.

Pentru asamblare: se poate face musacaua intr-o singura tava sau puteti folosi vase individuale antiaderente sau puteti monta intr-un inel rotund sau patrat...Ungeti un vas termorezistent cu putin ulei de masline. Pe fundul vasului puneti cartofii prajiti, apoi jumatate din cantitatea de sos cu carne, apoi jumatate din vinetele prajite, alt strat de sos cu carne si ultimul de vinete. Am ras deasupra cascavalul, iar peste cascaval am turnat sosul Bechamel. Am dat tava la cuptorul incins la 165-170 grade C, pentru 40 minute. Lasati musacaua sa se racoreasca si apoi o portionati si serviti.

Sa va fie de bine!!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Cozonaci Babani
1
Cozonac

Cozonaci Babani

Pregatirea cozonacilor incepe intotdeauna cu aluatul. Intr-un castron mai mare cerne faina, chiar si de doua ori ca sa fie...

Cozonaci Babani
Pasca cu smantana
2
Retete de Pasti

Pasca cu smantana

Preferata mea pentru masa de Paste este pasca cu smantana!

Pasca cu smantana
Ciorbă de miel reţetă, reteta video
3
Retete de Pasti

Ciorbă de miel reţetă, reteta video

Ciorbă de miel reţetă. Ciorba de miel, din carne frageda asezonata cu legume proaspete, tarhon si leustean, e un deliciu...

Ciorbă de miel reţetă, reteta video
Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
4
Prajituri

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone

O prajitura de sarbatoare delicioasa si pe placul familiei mele, dar si a colegelor..

Prajitura cu crema de lamaie si crema de mascarpone
Cozonac Rosenkranz
5
Cozonac

Cozonac Rosenkranz

Cozonacul Rosenkranz este ideal pentru deserturile de sarbatori, avand un alt aspect decat cozonacul obisnuit, dar la fel de...

Cozonac Rosenkranz
Parteneri
Cod la cuptor si gratin de legume
Bucataras.RO

Cod la cuptor si gratin de legume

A fost foarte bun :)

Cod la cuptor si gratin de legume
Pasca traditionala
Gustos.RO

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Pasca traditionala cu branza si stafide
ReteteCulinare.RO

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide