Ratatouille

Ratatouille este o reteta frantuzeasca de legume care are la baza urmatoarele ingrediente: rosii, ceapa, usturoi, vinete, dovlecei, ardei gras, busuioc, sare si supa de legume

Timp pregatire
46 minute
Complexitate
medie
Ratatouille

Ingrediente

  • 2-3 rosii medii (ideal ar fi ca una dintre ele sa fie bine coapta)
  • 2-3 catei de usturoi
  • 1 ceapa mare rosie
  • 1-2 dovlecei
  • 1-2 vinete
  • 2 ardei grasi colorati
  • busuioc uscat si busuioc verde
  • o frunza de dafin
  • herbes de Provence (ierburi de Provence)
  • ulei de masline
  • sare
  • ½ sau un cub de concentrat de legume.

Mod de preparare

Se taie ceapa rondele, usturoiul se striveste cu dosul furculitei, ardeii grasi, vinetele si dovleceii se taie in cuburi marisoare. Se incinge o lingura de ulei intr-o cratita, se pune ceapa si usturoiul la caramelizat, nu la prajit ! Se scot apoi intr-un castron mare care va trebui sa cazeze rand pe rand, toate legumele, inainte de … marea adunare generala a tuturor legumelor!

Se caramelizeaza ardeii, se scot in castron, apoi dovleceii, se repeta figura cu castronul, si la urma, vinetele, care…  (bineinteles), se pun in castron, in asteptare. Se readauga in cratita ceapa si usturoiul, impreuna cu o rosie(cea mai bine coapta) taiata cat mai marunt si celelalte 2, in cuburi marisoare. (Nu uitati sa …despielitati rosiile inainte). Lasati cateva minute sosul sa isi ia avant in legea lui, dar fiti cu ochii pe tigaie si amestecati din cand in cand. Sosul trebuie sa fie, nici prea prea, nici foarte, foarte…bulion. Adaugati toate legumele in sosul cu pricina, si le lasati iarasi cateva minute, la foc potrivit. Acum a venit si randul ierburilor aromatice, sare, concentrat, frunza de dafin, mai putin frunzele de busuioc verde. Atentie, legumele nu trebuie sa fie fierte ca la ghiveci ! Trebuie sa fie … "in sange"! Nu amestecati prea mult, ca sa nu se striveasca legumele. Nu le lasati pe foc mai mult de 15 minute. Gata ! La masa ! Se serveste fierbinte, cu frunze de busuioc tocate si cateva de ornament. Daca puteti sa renuntati la garnitura de carne, pentru ca de data asta, carnea e trecuta la capitolul « garnitura », este minunat ! E pacat sa « sabotati » gustul si aromele, cum am spus mai sus: innebunitoare !

 

Ratatouille este o mancare de legume taraneasca, tradiţională, din regiunea Provence, Franta. Originea ei este: Nisa. Ratatouille niçoise se gaseste in Franta in meniul fiecarui restaurant care se respecta, simpla sau cu adaos de carne, paste, paine, iar la urma se serveste, ca un fel de "desert", branza albastra sau camembert sau alte asemenea soiuri de branzeturi frantuzesti, faimoase in toata lumea. Ceva innebunitor pentru papilele gustative.


Mamaliga o puteti folosi la urma : pentru sters farfuria, fiindca nu va veti indura sa lasati strop de sos pe fundul farfuriei. E … "mama bunului", cum zicea bunica mea !

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Prajitura cu ciocolata si zmeura
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori
Cele mai apreciate rețete
Tort cu capsuni si mac
1
Torturi

Tort cu capsuni si mac

Este un desert potrivit pentru acest sezon. L-am preparat cu frișca LaDorna, care a fost extrem de potrivita în prepararea...

Tort cu capsuni si mac
Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramel
2
Aluaturi

Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramel

Se face repede, usor si este foarte bun...

Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramel
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
3
Mancaruri cu legume

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Pui surpriza
4
Mancaruri cu carne

Pui surpriza

Se taie carnea de pui ca pt snitzel(dar nu se bate); eu am folosit pulpe dezosate dar e ok si piept. Cartofii se curata si se...

Pui surpriza
Cledne
5
Mancaruri cu cartofi

Cledne

Se fierb cartofi in coaja apoi se lasa la rece , se curata si se piseaza f bine. Apoi se adauga oul sarea si faina cat...

Cledne
Parteneri
Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
Gustos.RO

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa

Incearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
ReteteCulinare.RO

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii