Sarmale cu carne si ciuperci in dovleac

Sarmalele cu carne si ciuperci in dovleac fac parte din mancarurile de toamna pe care merita sa le incercati. Aceasta reteta de sarmale este 2 in 1: veti invata sa faceti atat sarmale cu carne cat si sarmale cu ciuperci, ambele coapte in dovleac.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
redusa
Sarmale cu carne si ciuperci in dovleac

Ingrediente

  • 600 grame carne de porc putin grasa
  • o varza murata mare
  • cu foile subtiri
  • un dovleac placintar mare cat sa incapa totusi in cuptor (al meu a fost mai mic )
  • afumatura (aici intra ce vreti/aveti dintre : slanina
  • costita
  • bacon
  • ) dupa placerea fiecaruia
  • 2-3 cepe
  • 500 grame ciuperci
  • 4 morcovi
  • 5 rosii
  • 3 linguri pasta de tomate
  • 1-2 cani bors
  • 1-2 pahare vin alb sec
  • 2 maini de orez pentru sarmalutele cu carne
  • 4 maini de orez pentru sarmalutele cu ciuperci
  • stafide cate vrem
  • o legatura de marar
  • o legatura de patrunjel
  • cateva crengute de cimbru
  • ulei
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Dupa ce am reusit sa adunam toate ingredientele pornim la treaba:

Tocam carnea

Tocam ceapa marunt si o punem la calit

Curatam morcovii, ii radem si ii punem peste ceapa

Daca faceti si sarmalute cu ciuperci si stafide mai pregatiti o tigaie la fel, curatati si taiati ciupercile si adaugati-le la calit.

In prima tigaie adaugam carnea

Vom adauga in aceasta tigaie si apa si vom lasa ingredientele sa se faca aproximativ 30 de minute.

Intre timp tocam verdeata

Taiem un capac in dovleac si il curatam bine in interior, scobindu-l si pastrand o ceasca de miez parfumat pentru a-l adauga la carne.

Dupa ce carnea s-a inmuiat adaugam orezul si il lasam sa infloreasca un pic.

Punem orezul si peste ciuperci, sa infloreasca si el de fericire ca le-a intalnit.
Cand orezul e pe jumatate facut oprim focul si amestecam umpluturile astfel:
orezul cu ciuperci primeste stafidele, patrunjel, marar, cimbru, piper si sare

Carnea tocata primeste dovleacul facut pasta si , bineinteles, patrunjel, marar, cimbru, sare si piper.

Atentie, atentiune! La capitolul sare trebuie avuta mare grija pentru ca si varza murata contine sare! Asadar, tineti cont de cat de sarata e varza si reduceti sarea adaugata in umpluturi.

Pasul urmator : taiem rosiile si le punem si pe ele la calit.

Operam varza : desfacem cu grija fiecare frunza si ii scoatem nervura. Pentru ca in aceasta r

Varza ramasa se toacaeteta totul este partial preparat, fierbem si varza cam 20 de minute. Apoi incepem sa impachetam sarmalutele. Apoi incepe faza de umplere a bostanului, dupa regula : varza tocata cu rosii, sarmalute, varza tocata cu rosii, afumatura, sarmalute...

Se capaceste cu crengute de cimbru si rosii proaspete.

Se face un amestec din bors, vin si pasta de tomate (eventual si niste sare... vedeti dupa gust) si se toarna peste sarmale. Aveti grija cata zeama puneti, dovleacul lasa si el zeama si daca nu ii lasati putin loc va da pe afara. Eventual mai adaugati cand se coace, daca nu se mai vede deloc seama.

Dovleacul meu a stat la cuptor 2 ore la 210 grade. Daca era mai mare l-as fi tinut mai mult. Apasati din cand in cand coaja, sa fiti sigure ca nu s-a inmuiat prea tare.

Reteta de sarmale cu carne si ciuperci in dovleac a fost propusa de IriA pe forum culinar.


Serviti sarmalele cu carne si ciuperci alaturi de mamaliga, ardei iute si smantana.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Prajitura Tosca
1
Retete de Pasti

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Friptura de miel in vin
2
Retete de Pasti

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
3
Aperitive cu branza

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
Mosocoarna cu prune
4
Prajituri

Mosocoarna cu prune

Este o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.

Mosocoarna cu prune
Parteneri
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Pasca traditionala cu branza si stafide
ReteteCulinare.RO

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide