Cea mai frageda, suculenta si gustoasa dorada pe care am savurat-o. Iar cel mai important lucru este ca se realizeaza foarte repede si simplu.
Se spala pestele foarte bine si se curata in interior. Nu se curata de solzi.
Se taie aripioarele si se sterge pestele cu un prosop de hartie.
Lamaia si ceapa se taie rondele subtiri. Se umple pestele cu felii de ceapa, cu patrunjel, cimbru, piper si cel mai important cu felii de lamaie, acestea vor impiedica sarea sa patrunda in interiorul pestelui. Stratul acestora nu trebuie sa fie foarte gros, asfel inca burta pestelui sa se inchida singura.
Se pune un strat de sare intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se asaza pestele.
Se amesteca restul de sare , un oua ( de asemenea poate sa lipseasca, se va completa cu mai multa apa), 4 linguri de apa si cele 4 linguri de faina ( daca se foloseste- eu am facut si fara faina si a fost la fel de bun, intr-adevar crusta a fost mai tare doar din sare) obtinandu-se o pasta asemanatoare cu zapada umeda.
Acoperim pestele cu aceasta pasta astfel incat sa nu ramana nimic neacoperit si cu atentie sa nu introducem sare in burta.
Se introduce pestele in cuptorul preincalzit ( cel Putin 15 min) la 180 grade C, pentru 30 min- 40 min (in functie de marimea pestelui). In momentul in care crusta este aurie si aroma din bucatarie este imbietoare, pestele este gata. Se scoate tava si acum urmeaza operatiunea " dezbracarea". Se sparge crusta cu un cutit si ciocan ( de bucatarie), pielea se va desprinde usor, iar pestele se asaza pe farfurie sau se desface in fileuri care se vor aseza pe farfurie.
In timp ce dorada era la cuptor, cartofii au fiert in apa, cu putina sare. Desi sunt multe retete care spun sa nu se curete coaja acestor cartofi ( culoare este data de coaja), eu va sfatuiesc sa-i curatati dupa ce au fiert deoarece pireul va fi mai fin.
Se adauga cartofii curatati in robot ( sau in oala/ bol), se pun condimentele ( sare , piper, nucsoara), laptele, smantana / unt ( sau chiar ambele) si se amesteca ( se paseaza).
Zeama de la 1/2 lamaie, uleiul de masline, rozmarin se amesteca pentru a se realiza un sos cu care se va stropi pestele. Se poate adauga si usturoi ( in functie de gust).
Reteta este realizata dupa reteta :https://www.reteta-video.ro/retete/dorada-la-cuptor-in-crusta-in-sare.html
Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !
Prajitura cu ciocolata si zmeuraO mancare de toamna usoara!
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de puiAstazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbioriAceasta reteta de inghetata de casa este absolut delicioasa. Daca va place laptele de pasare cu siguranta va va placea si...
Inghetata lapte de pasareRulada fina cu crema ganache de cafea este o reteta de prajitura de casa absolut delicioasa. Boabele de cafea din aluat dau...
Rulada fina cu ganache de cafeaSe pune laptele la fiert si, cand da in clocot, se adauga grisul in ploaie. Se fierbe 20 de minute, dupa care se ia vasul de...
Budinca de grisEste un desert potrivit pentru acest sezon. L-am preparat cu frișca LaDorna, care a fost extrem de potrivita în prepararea...
Tort cu capsuni si macSe face repede, usor si este foarte bun...
Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramelIncearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...
Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasaRulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...
Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
Comentarii