Aluat de paine

Pe o suprafata curata, faceti o gramajoara de faina si sapati in centrul acesteia o adancitura. Turnati in ea jumatate din cantitatea de apa, apoi ad

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1 kg faina
  • 600 ml apa calduta
  • 50 gr drojdie proaspata
  • 1 lingura sare
  • 1 lingura zahar
  • 2 linguri ulei de masline

Mod de preparare

Pe o suprafata curata, faceti o gramajoara de faina si sapati in centrul acesteia o adancitura. Turnati in ea jumatate din cantitatea de apa, apoi adaugati drojdia, zaharul si sarea, dupa ce amestecati totul cu o furculita. Incet, dar cu incredere, aduceti faina in interiorul adanciturii. Continuati sa incorporati faina in centru pana cand obtineti o pasta semi consistenta, ca un terci, apoi adaugati apa ramasa. In aceasta etapa puteti adauga si putin ulei de masline extravirgin. Continuati sa amestecati pana cand pasta devine consistenta din nou, apoi puteti amesteca ceva mai agresiv, aducand in centru tot mai multa faina si facand amestecul mai putin lipicios. Presarati faina pe maini si scuturati-le, apoi finalizati aluatul incorporand faina ramasa. Aici trebuie sa va implicati cu adevarat. Depunand ceva efort, pur si simplu, apasati, indoiti, loviti si rulati aluatul de mai multe ori, timp de 4-5 minute, pana cand obtineti o coca fina si elastica. Presarati faina peste aluat. Puneti-l intr-un castron, acoperiti vasul cu folie menajera, lasati-l sa creasca pana ce isi dubleaza volumul - de preferinta intr-un loc caldut, fara curenti de aer. In acest fel, se vor imbunatati aroma si textura aluatului. Odata ce aluatul si-a dublat volumul, trebuie sa scoateti aerul din el. Timp de 30 de secunde, inghiontiti-l si loviti-l. Apoi vine momentul in care trebuie sa-l modelati sau sa-l aromatizati, conform fiecarei retete urmate — pentru a obtine paine impletita, umpluta, la tava sau orice alt sortiment. Dupa care lasati aluatul sa creasca pentru a doua oara, acordandu-i un interval de timp intre 30 minute si 1 ora, pana cand isi dubleaza volumul din nou. Aceasta e cea mai importanta etapa, deoarece a doua dospire va aera aluatul, conferindu-i textura pufoasa si usoara care ne place tuturor la painea proaspata. Asa ca tineti minte: nu sariti peste etape, lasati aluatul sa-si faca treaba!

Puneti cu grija aluatul de paine intr-o tava tapetata cu faina si introduceti-l in cuptorul incins. Nu trantiti usa, altfel veti scoate afara aerul necesar pentru coacere. Tineti tava in cuptor pe durata si la temperatura ceruta de fiecare reteta in parte. Puteti afla daca s-a copt, batand in fundul tavii — daca suna a gol, inseamna ca s-a copt; daca nu, puneti-o inca un pic in cuptor. Cand e gata, asezati-o pe o etajera si lasati-o cel putin 30 de minute sa se raceasca. Daca va raman resturi de paine, le puteti pastra in congelator.


Se foloseste la realizarea unor retete precum: paine cu banane, paine cu nuci, calzone sau se mananca ca atare.

Alte retete recomandate:

Aluat frantuzesc

Placinta cu dovleac

Placinta cu branza

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Prajitura cu ciocolata si zmeura

Un desert foarte aromat cu zmeura si ciocolata !

Prajitura cu ciocolata si zmeura
Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui

O mancare de toamna usoara!

Ardei kapia rosu umplut cu legume si carne de pui
Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori

Astazi va aduc varianta de ardei care mi se pare mie ca imi satisface cel mai mult gustul culinar. Stim foarte bine ca atunci...

Specialitate de ardei umpluti cu carne de pui si galbiori
Cele mai apreciate rețete
Rulada fina cu ganache de cafea
1
Prajituri

Rulada fina cu ganache de cafea

Rulada fina cu crema ganache de cafea este o reteta de prajitura de casa absolut delicioasa. Boabele de cafea din aluat dau...

Rulada fina cu ganache de cafea
Budinca de gris
2
Budinci

Budinca de gris

Se pune laptele la fiert si, cand da in clocot, se adauga grisul in ploaie. Se fierbe 20 de minute, dupa care se ia vasul de...

Budinca de gris
Tort cu capsuni si mac
3
Torturi

Tort cu capsuni si mac

Este un desert potrivit pentru acest sezon. L-am preparat cu frișca LaDorna, care a fost extrem de potrivita în prepararea...

Tort cu capsuni si mac
Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramel
4
Aluaturi

Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramel

Se face repede, usor si este foarte bun...

Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramel
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
5
Mancaruri cu legume

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Parteneri
Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
Gustos.RO

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa

Incearca o reteta usoara de cheesecake fara coacere cu mure si matcha – un desert rafinat, colorat natural, cu gust...

Cheesecake cu mure si matcha - reteta fara coacere, usoara si delicioasa
Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii
ReteteCulinare.RO

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii

Rulouri delicate din dovlecei umplute cu crema de branza si coapte in sos aromat de rosii – o reteta italiana usoara,...

Rulouri de dovlecei cu branza la cuptor, in sos de rosii