Un cozonac pufos si aromat ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa de sarbatori.
Am amestecat drojdia cu 4-5 linguri de lapte caldut, 1/2 lgt zahar si o lingurita faina. Am omogenizat si am lasat la dospit 15-20 de minute. Restul de lapte l-am pus intr-o craticioara pe foc la incalzit impreuna cu zaharul, zaharul vanilat si sarea. Cand s-a topit zaharul am dat craticioara deoparte. Am batut oul intreg si cele doua galbenusuri cu furculita si le-am adaugat in laptele racorit, impreuna cu esenta de rom. Am pus untul si uleiul la incalzit. Am lasat doar cat sa se topeasca untul si am dat deoparte.
Intr-un castron mare am cernut faina, am facut o gropita in mijloc cu mana si am pus drojdia, compozitia de oua si lapte, jumatate din unt si ulei si coaja de lamaie. Am amestecat pana s-au incorpororat toate ingredientele, apoi am rasturnat aluatul pe masa si am framantat bine 45 de minute, adugand treptat restul de ulei si unt. Aluatul trebuie sa iasa neted si nelipicios Am intins aluatul cu mana, am presarat fructele uscate, am impaturit si am mai framantat putin pana s-au repartizat fructele uniform. Am pus aluatul in castron l-am acoperit cu un prosop si l-am lasat la crescut pana si-a dublat volumul (cca o ora ). Dupa ce aluatul a crescut, l-am rasturnat pe masa si l-am mai framantam putin. Am impartit aluatul in doua, am dat forma de rulou fiecarei bucati si le-am impletim prin rasucire. Am pus aluatul intr-o forma de guguluf unsa cu unt si l-am mai lasat la crescut aproximativ o jumatate de ora, dupa care l-am uns cu ou batut. L-am copt cca 45 -50 de minute in cuptorul preincalzit, la foc mediu.
Prajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...
Prajitura cu foi de zahar arsPentru Mos Craciun am adus astazi turta dulce. Din reteta Ritei si a lui Rocsi am facut si eu alta reteta. Din pacate, anason...
Turta dulceUn piept de porc condimentat bine si umplut cu salvie si verdeturi o sa fie perfect pentru masa de Craciun. Incearca-l si...
Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptorIn sosul alb preparat cu mai putina faina se adauga cartofi fierti si trecuti prin masina, cit mai fierbinti. Se amesteca...
Sos de cartofiPentru sos de castraveti cu smantana castravetii se curata de coaja, se oparesc, se taie in patru pe lungime, se curata de...
Sos de castraveti cu smantanaAcum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...
Ciorba de salata verdeEste un tort delicios si usor, foarte bun pentru copii, dar si pentru zile festive
Tort cu frisca si fructeIdeal de facut si o mancare delicioasa.
Sufleu de dovlecel cu legume
Comentarii