Cozonac gustos cu nuca si rahat

Cozonacul cu nuca si rahat este delicios si simplu de pregatit. pentru a face aceasta reteta de cozonac va trebuie 1 kg de faina.

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
ridicata
Cozonac gustos cu nuca si rahat

Ingrediente

  • 1 kg faina
  • 500 ml lapte
  • 4 oua
  • 200 g zahar
  • 50 g unt
  • 50 ml ulei
  • 40 g de drojdie proaspata
  • rahat
  • cacao
  • esenta de rom
  • coaja de lamaie
  • un praf de sare

Mod de preparare

Cozonacul cu nuca si rahat este delicios si simplu de pregatit. Pentru a face aceasta reteta de cozonac toate ingredientele  se tin la temperatura camerei cu cel putin o zi inainte de preparare. Se face o maia din drojdie,1 lingura de faina si 100 ml lapte caldut. Se lasa sa creasca.

Separam albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se freaca cu zaharul si un praf de sare pana se albesc. Se incalzeste laptele si il turnam incet peste galbenusuri. Se amesteca bine pana nu se mai simte zaharul.Se pune coaja de lamaie rasa si faina treptat pana se incorporeaza toata. Se topeste untul, se adauga impreuna cu uleiul cate un pic, pana se incorporeaza tot in aluat, iar acesta nu se mai lipeste. Se acopera aluatul si il lasam la crescut, circa 40-45 de minute, la loc calduros. Jumatate din albusuri se amesteca cu zaharul si cacaoa, se adauga esenta de rom. Dupa ce aluatul a acesta a crescut, se imparte in doua parti. Pe fiecare se pune din amestecul de cacao si rahat.


Prima parte se imparte si ea in doua. Pe fiecare se pune din amestecul de cacao si rahat. Se ruleaza si se impletesc ambele rulouri. Se ruleaza, se pun in 2 tavi de cozonac tapetate cu hartie de copt si se lasa sa mai creasca circa 30 de minute. Dupa ce a crescut se unge cu un ou amestecat cu 2 linguri de zahar si se introduce la cuptor circa 40-45 de minute. Cozonacul cu nuca si rahat se scoate din cuptor si se lasa la racit un pic, apoi se scot cozonacii din tava.


Cozonacul cu nuca si rahat se serveste ca desert la masa de sarbatori.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu foi de zahar ars

Prajitura cu foi de zahar ars

Prajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...

Prajitura cu foi de zahar ars
Turta dulce

Turta dulce

Pentru Mos Craciun am adus astazi turta dulce. Din reteta Ritei si a lui Rocsi am facut si eu alta reteta. Din pacate, anason...

Turta dulce
Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptor

Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptor

Un piept de porc condimentat bine si umplut cu salvie si verdeturi o sa fie perfect pentru masa de Craciun. Incearca-l si...

Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptor
Cele mai apreciate rețete
Tavalita glazurata de post
1
Dulciuri

Tavalita glazurata de post

Tavalita glazurata de post este o prajitura de casa delicioasa, perfecta pentru perioada postului si pentru persoanele...

Tavalita glazurata de post
Sufleu de dovlecel cu legume
2
Mancaruri cu legume

Sufleu de dovlecel cu legume

Ideal de facut si o mancare delicioasa.

Sufleu de dovlecel cu legume
Clafoutis cu cirese
3
Prajituri

Clafoutis cu cirese

Deserturi racoritoare de vara

Clafoutis cu cirese
Sarmalute moldovenesti in foi de vita
4
Mancaruri cu carne

Sarmalute moldovenesti in foi de vita

Sarmalutele moldovenesti in foi de vita sunt delicioase. Pentru a prepara aceste sarmalute aveti nevoie de carne de vita,...

Sarmalute moldovenesti in foi de vita
American pancakes
5
Clatite

American pancakes

Acestea sunt vestitele clatite americane, groase, spongioase care sunt adesea consumate cu sirop de artar sau bacon prajit....

American pancakes
Parteneri
Turta dulce
Gustos.RO

Turta dulce

Turta dulce
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia