Placinta dobrogeana

- Se prepara un aluat mai tare din 500 g de faina, apa calduta circa 2 pahare si o lingurita de sare. Se framinta bine, apoi se lasa sa se odihneasca

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Aluat: 500 g de faina
  • apa calduta circa 2 pahare si o lingurita de sare
  • untura (netopita)
  • umplutura de brinza: 600 g brinza telemea de oi rasa
  • 100 g gris fiert
  • 3 oua

Mod de preparare

- Se prepara un aluat mai tare din 500 g de faina, apa calduta circa 2 pahare si o lingurita de sare. Se framinta bine, apoi se lasa sa se odihneasca o ora.

- Se imparte aluatul in 6 parti egale. Se rotunjeste fiecare bucata pe planseta cu podul palmei, se unge cu untura (netopita) si se asaza una linga alta intr-o tava. Se lasa din nou sa se odihneasca o ora la rece.

- Pe planseta unsa cu untura se intinde cu merdeneaua una din bucatile din aluat, pina se obtine o foaie de marimea unei farfurii. Se unge cu grasime. Se mai intinde o bucata la fel, se asaza peste prima, se intind putin impreuna cu merdeneaua, ca sa se uneasca, apoi prin rotire in aer de citeva ori, se intinde pina se subtiaza (dupa fiecare rotire, se asaza pe planseta si se apuca din alta parte). Cind foaia s-a subtiat (trebuie sa fie transparenta), se asaza pe planseta, se unge cu grasime si se impatureste in trei, pe ambele directii (ca o batista), facindu-se un pachet de marimea fundului tavii (se folosesc tavi rotunde de arama (sic!)). Se lasa la o parte.

- Se intinde a doua foaie, la fel ca prima, fara sa se impatureasca. Se asaza pe planseta, se rup marginile groase, se pune deasupra prima foaie (strinsa pachet), se asaza peste aceasta umplutura de brinza (600 g brinza telemea de oi rasa, amestecata cu 100 g gris fiert separat si cu 3 oua), apoi se aduc peste umplutura marginile celei de a doua foi.

- Se intinde a treia foaie din ultimele doua bucati de aluat.

- Se asaza pe planseta, se rup marginile, se pune placinta spre o margine a foii si restul foii se aduce deasupra, imbracindu-se astfel toata suprafata placintei (marginile se baga usor sub placinta).

- Se asaza placinta in tava unsa si se unge deasupra.

- Se coace la foc bun.


Se serveste fierbinte cu iaurt alaturi.

Pofta buna!

Reteta Placinta dobrogeana a fost propusa de Elena of Sweden pe forum culinar.ro

Alte retete de placinta gasiti aici:

Rozete cu carne si branza,

Placinta cu branza

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Galuste cu prune

Galuste cu prune

Credeți că pokemonii mănâncă Găluște cu prune? Poate încearcă găluștele făcute de Andrei .

Galuste cu prune
Ghiveci calugaresc de vinete

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Musaca greceasca de vinete

Musaca greceasca de vinete

Musacaua greceasca de vinete este o reteta de musaca delicioasa, cu cartofi, vinete si cascaval, preparata in stilul...

Musaca greceasca de vinete
Cele mai apreciate rețete
Lichior de bere de casa
1
Lichioruri

Lichior de bere de casa

Pentru lichior de bere veti avea nevoie de o sticla de bere, alcool, zahar si vanilie. Se amesteca toate ingredientele.

Lichior de bere de casa
Mutabal
2
Salate de legume

Mutabal

Sunt iubitoare de salată de vinete și de orice gustare ce are la bază vinete. De aceea m-am încumetat să încerc și...

Mutabal
Aperitiv - Oua umplute cu avocado
3
Aperitive cu oua

Aperitiv - Oua umplute cu avocado

Oua umplute cu crema cu avocado: un aperitiv delicios, simplu de preparat si cu un aspect placut. Puteti face aceasta reteta...

Aperitiv - Oua umplute cu avocado
Amandina insiropata cu cafea
4
Prajituri

Amandina insiropata cu cafea

Amandinele sunt prajiturile perfecte pentru iubitorii de balturi insiropate si crema de ciocolata. Prajitura este delicioasa...

Amandina insiropata cu cafea
Prajitura cu prune
5
Prajituri

Prajitura cu prune

Pregatiti in prealabil prunele - spalati-le si taiati-le in jumate pentru a scoate samburii. Bateti bine ouale cu zaharul....

Prajitura cu prune
Parteneri
Ratatouille cu pui
Bucataras.RO

Ratatouille cu pui

Azi vă propun o delicatesă din bucătăria franțuzească, mai ales că piețele abundă de legume și verdețuri...

Ratatouille cu pui
Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Gustos.RO

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe

Pandispan cu prune si cacao - cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe. Descopera reteta perfecta pentru un desert...

Pandispan cu prune si cacao. Cea mai simpla si gustoasa prajitura cu fructe
Placinta cu prune (Mosocoarna)
ReteteCulinare.RO

Placinta cu prune (Mosocoarna)

Placinta cu prune (Mosocoarna)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia