Placinta dobrogeana

- Se prepara un aluat mai tare din 500 g de faina, apa calduta circa 2 pahare si o lingurita de sare. Se framinta bine, apoi se lasa sa se odihneasca

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • Aluat: 500 g de faina
  • apa calduta circa 2 pahare si o lingurita de sare
  • untura (netopita)
  • umplutura de brinza: 600 g brinza telemea de oi rasa
  • 100 g gris fiert
  • 3 oua

Mod de preparare

- Se prepara un aluat mai tare din 500 g de faina, apa calduta circa 2 pahare si o lingurita de sare. Se framinta bine, apoi se lasa sa se odihneasca o ora.

- Se imparte aluatul in 6 parti egale. Se rotunjeste fiecare bucata pe planseta cu podul palmei, se unge cu untura (netopita) si se asaza una linga alta intr-o tava. Se lasa din nou sa se odihneasca o ora la rece.

- Pe planseta unsa cu untura se intinde cu merdeneaua una din bucatile din aluat, pina se obtine o foaie de marimea unei farfurii. Se unge cu grasime. Se mai intinde o bucata la fel, se asaza peste prima, se intind putin impreuna cu merdeneaua, ca sa se uneasca, apoi prin rotire in aer de citeva ori, se intinde pina se subtiaza (dupa fiecare rotire, se asaza pe planseta si se apuca din alta parte). Cind foaia s-a subtiat (trebuie sa fie transparenta), se asaza pe planseta, se unge cu grasime si se impatureste in trei, pe ambele directii (ca o batista), facindu-se un pachet de marimea fundului tavii (se folosesc tavi rotunde de arama (sic!)). Se lasa la o parte.

- Se intinde a doua foaie, la fel ca prima, fara sa se impatureasca. Se asaza pe planseta, se rup marginile groase, se pune deasupra prima foaie (strinsa pachet), se asaza peste aceasta umplutura de brinza (600 g brinza telemea de oi rasa, amestecata cu 100 g gris fiert separat si cu 3 oua), apoi se aduc peste umplutura marginile celei de a doua foi.

- Se intinde a treia foaie din ultimele doua bucati de aluat.

- Se asaza pe planseta, se rup marginile, se pune placinta spre o margine a foii si restul foii se aduce deasupra, imbracindu-se astfel toata suprafata placintei (marginile se baga usor sub placinta).

- Se asaza placinta in tava unsa si se unge deasupra.

- Se coace la foc bun.


Se serveste fierbinte cu iaurt alaturi.

Pofta buna!

Reteta Placinta dobrogeana a fost propusa de Elena of Sweden pe forum culinar.ro

Alte retete de placinta gasiti aici:

Rozete cu carne si branza,

Placinta cu branza

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu cocos si visine

Prajitura cu cocos si visine

O prajitura aromata perfecta si racoritoare! Enjoy!

Prajitura cu cocos si visine
Legume umplute cu pui

Legume umplute cu pui

Pentru ca pietele s-au umplut de dovlecei, ardei si vinete frumoase frumoase… o sa va arat azi reteta perfecta pentru o...

Legume umplute cu pui
Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese cu rosii cherry

Salata caprese imbina intr-un mod miraculos gustul rosiilor cu cel al branzei mozarella; totul desavarsit cu ulei de masline...

Salata caprese cu rosii cherry
Cele mai apreciate rețete
Gem de agrise
1
Dulceata

Gem de agrise

Gemul de agrise este foarte aromat si sanatos si se prepara la fel ca orice reteta de gem. Sa culegi agrise poate fi o...

Gem de agrise
Frunze de vita oparite
2
Conserve de iarna

Frunze de vita oparite

Iarna folosim frunza de vita pentru prepararea delicioaselor sarmale si de aceea trebuie sa ne gandim din timp,cand vita este...

Frunze de vita oparite
Sos de mere cu smantana
3
Sosuri reci

Sos de mere cu smantana

Sosul de mere cu smantana este o combinatie delicioasa si cremoasa de mere proaspete si smantana. Perfect pentru a insoti...

Sos de mere cu smantana
Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
4
Mancaruri cu carne

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut

Aceasta mancare este o mancare de sezon, tinind cont ca spanacul il gasim mai mult spre toamna si inceputul anotimpului rece....

Mancarica de spanac cu carne de miel si naut
Parteneri
Tarta cu piept de pui si porumb
Bucataras.RO

Tarta cu piept de pui si porumb

TARTE si PLACINTE rumenite si iscusite

Tarta cu piept de pui si porumb
Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Gustos.RO

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura

Prepara o zmeurata de casa, dulce si parfumata, ideala pentru ocazii speciale si nu numai. Reteta clasica, usor de urmat, cu...

Zmeurata de casa - reteta clasica de lichior de zmeura
Prajitura cu iaurt si caise
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu iaurt si caise

Prajitura cu iaurt si caise