Retete de pasti

Reteta Briose Lalele

portii reteta 18 porții
complexitate reteta Ridicata 
preparare reteta 1h:30m 
gatire reteta 45m 
anca e. voicu postat de
Postat pe: 01-04-2018
Adaugă în cartea de bucate
Brioşe cu pandişpan pufos, cremă de ness, cremă ganache, decorate cu lalele din cremă de ciocolată în diferite culori.

ingrediente

18 portii

   4 linguri zahăr
   80 ml frişcă lichidă
   5 ouă
   un vârf linguriţă sare
   150 ml ulei
   3 linguri apă fierbinte
   un plic praf de copt
   5 linguri făină
Pentru sirop:
   300 ml apă
   2 linguri zahăr
   O linguriţă esenţă de rom
Pentru crema ganache:
   40 g ciocolată amăruie
   40 g ciocolată cu lapte
Pentru crema de ness:
   300 ml lapte
   1 lingură amidon
   4 linguri zahăr
   2 pătrăţele de ciocolată amăruie
   1 lingură ness
   50 g unt
Pentru decor:
   80 g ciocolată albă
   O lingură lapte
   80 ml frişcă lichidă
   Puţină zeamă de la dulceaţa de mure
   Coloranţi alimentari roşu şi verde

mod de preparare

Pentru brioşe: se bat spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare şi zahărul, se adaugă treptat gălbenuşurile, uleiul, apa fierbinte, făina şi praful de copt. Se obţine o compoziţie moale, pufoasa care se toarnă în diferite tăvi pentru brioşe. Eu am avut mai multe forme de flori. Ţineţi cont să nu umpleţi forma până sus, pentru că ele se umflă la copt.
Se coc la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, aprox 15 minute (în funcţie de cuptor) sau până se fac uşor aurii, dar aveţi grijă să nu le uscaţi. Se obţin 18 brioşe. Se lasă la răcit.

Pentru sirop: acesta se prepară din apă şi zahăr, se lasă să fiarbă cam 5 minute, după ce se dă de pe foc, se adaugă esenţă de rom.

Pentru crema de ness: se pune pe foc mic o crăticioară cu laptele, zahărul, amidonul şi nessul. Se amestecă bine cu un tel şi se fierbe până se îngroaşă. Se dă de pe foc, se adaugă ciocolata neagră şi untul şi se amestecă bine. Se lasă la răcit.

Pentru crema ganache: se încălzeşte pe foc mic, într-un ibric, frişca lichidă atât cât să frigă la deget, se toarnă în castronul în care am mărunţit ciocolată şi se amestecă bine. Se lasă la răcit, apoi se bate cu mixerul ca la frişcă, până devine consistentă, dar nu tare.

Asamblare şi decor: fiecare brioşă se taie în două foi, se însiropează, se umple cu cremă de ness şi puţină cremă ganache, se îmbracă tot în cremă ganache.

Pentru lalele: se topeşte ciocolata albă împreună cu puţin lapte într-un ibric pus pe foc mic sau pe baie de abur, se lasă la răcit. Se adaugă frişca lichidă, amestecând cu o linguriţă sau o spatulă (nu cu mixerul) până capătă consistenţă. Se împarte în mai multe ceşcuţe pentru a amesteca cu diferite culori. Lalele roz sunt cu colorant alimentar, iar cele mov sunt cu zeama de la dulceaţa de mure. Este mai bine să le coloraţi cu zeama de la diferite dulceţuri, doar că ţineţi cont că se subţiază crema şi e mai dificil de ornat.

Sfaturi şi trucuri:
1. Lalele roz sunt cu colorant alimentar, iar cele mov sunt cu zeama de la dulceaţa de mure. Este mai bine să le coloraţi cu zeama de la diferite dulceţuri, doar că ţineţi cont că se subţiază crema şi e mai dificil de ornat.
2. Ciocolata albă face crema pentru ornat mai stabilă decât dacă am orna doar cu frişcă colorată. Ţineţi cont însă că frişca se adaugă lichidă peste ciocolata albă topită şi răcită, pentru că pe măsură ce amestecăm, crema se întăreşte.
3. Spre deosebire de crema la care folosim făină şi se îngroaşă mai repede, în varianta cu amidon, am observat că se încheagă un pic mai greu, dar după ce se răceşte, crema se mai întăreşte, căpătând consistenţa unei budinci. Dacă aţi fost tentat să puneţi mai mult amidon, iar crema, după ce s-a răcit, vi se pare prea groasă, o puteţi subţia cu puţin lapte rece!


Timp de coacere: aprox 45min (15min fiecare tavă)
Timp de pregătire: 1h 30min
Porţii: 18

Poftă Bună!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:
http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2018/03/briose-lalele.html
Incearca si Drob de miel cu ceapa si usturoi
Daca ti-a placut reteta noastra "Briose Lalele" nu uita sa ii faci un review.
Vezi si alte retete din categoria Retete de pasti

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate
Incearca si alte reţete din categoria:
Comentarii
0 comentarii
Autentificați-vă pentru a posta comentarii
newsletter

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și promoții introdu adresa ta de email și apasă butonul trimite

Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.