Brioşe cu pandişpan pufos, cremă de ness, cremă ganache, decorate cu lalele din cremă de ciocolată în diferite culori.
Pentru brioşe: se bat spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare şi zahărul, se adaugă treptat gălbenuşurile, uleiul, apa fierbinte, făina şi praful de copt. Se obţine o compoziţie moale, pufoasa care se toarnă în diferite tăvi pentru brioşe. Eu am avut mai multe forme de flori. Ţineţi cont să nu umpleţi forma până sus, pentru că ele se umflă la copt.
Se coc la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, aprox 15 minute (în funcţie de cuptor) sau până se fac uşor aurii, dar aveţi grijă să nu le uscaţi. Se obţin 18 brioşe. Se lasă la răcit.
Pentru sirop: acesta se prepară din apă şi zahăr, se lasă să fiarbă cam 5 minute, după ce se dă de pe foc, se adaugă esenţă de rom.
Pentru crema de ness: se pune pe foc mic o crăticioară cu laptele, zahărul, amidonul şi nessul. Se amestecă bine cu un tel şi se fierbe până se îngroaşă. Se dă de pe foc, se adaugă ciocolata neagră şi untul şi se amestecă bine. Se lasă la răcit.
Pentru crema ganache: se încălzeşte pe foc mic, într-un ibric, frişca lichidă atât cât să frigă la deget, se toarnă în castronul în care am mărunţit ciocolată şi se amestecă bine. Se lasă la răcit, apoi se bate cu mixerul ca la frişcă, până devine consistentă, dar nu tare.
Asamblare şi decor: fiecare brioşă se taie în două foi, se însiropează, se umple cu cremă de ness şi puţină cremă ganache, se îmbracă tot în cremă ganache.
Pentru lalele: se topeşte ciocolata albă împreună cu puţin lapte într-un ibric pus pe foc mic sau pe baie de abur, se lasă la răcit. Se adaugă frişca lichidă, amestecând cu o linguriţă sau o spatulă (nu cu mixerul) până capătă consistenţă. Se împarte în mai multe ceşcuţe pentru a amesteca cu diferite culori. Lalele roz sunt cu colorant alimentar, iar cele mov sunt cu zeama de la dulceaţa de mure. Este mai bine să le coloraţi cu zeama de la diferite dulceţuri, doar că ţineţi cont că se subţiază crema şi e mai dificil de ornat.
Sfaturi şi trucuri:
1. Lalele roz sunt cu colorant alimentar, iar cele mov sunt cu zeama de la dulceaţa de mure. Este mai bine să le coloraţi cu zeama de la diferite dulceţuri, doar că ţineţi cont că se subţiază crema şi e mai dificil de ornat.
2. Ciocolata albă face crema pentru ornat mai stabilă decât dacă am orna doar cu frişcă colorată. Ţineţi cont însă că frişca se adaugă lichidă peste ciocolata albă topită şi răcită, pentru că pe măsură ce amestecăm, crema se întăreşte.
3. Spre deosebire de crema la care folosim făină şi se îngroaşă mai repede, în varianta cu amidon, am observat că se încheagă un pic mai greu, dar după ce se răceşte, crema se mai întăreşte, căpătând consistenţa unei budinci. Dacă aţi fost tentat să puneţi mai mult amidon, iar crema, după ce s-a răcit, vi se pare prea groasă, o puteţi subţia cu puţin lapte rece!
Timp de coacere: aprox 45min (15min fiecare tavă)
Timp de pregătire: 1h 30min
Porţii: 18
Poftă Bună!
Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:
http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2018/03/briose-lalele.html
Reţetă preluată din revista ,,Secretele Bucătăriei,,. E o prăjitură foarte uşor de făcut şi foarte gustoasă.
Prajitura cu mere si crusta de nuciAdor să servesc primăvara o așa ciorbă de lobodă cu franjuri de ou, acrișoară!De data aceasta am acrit-o cu zeamă de...
Ciorba de loboda cu franjuri de ouSamosa cu cartofi este una dintre inepuizabilele variatiuni ale acestui fel indian de mancare de strada. In plus este o...
Samosa cu cartofiPrajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...
Prajitura foaie peste foaieNe place mult placinta cu mere, de obicei mama soacra este cea care o prepara mai des. Mie imi place sa ma joc cu aluaturile,...
Placinta cu mereSupa ungureasca de chimen este foarte buna si foarte sanatoasa. Pentru aceasta reteta de supa trebuie sa folositi 1 lingurita...
Supa ungureasca de chimenPentru sos tartar cu patrunjel ouale se spala, se fierb tari, se curata si se toaca marunt. Ceapa verde si patrunjelul se...
Sos tartar cu patrunjelN-ai spune ca se poate face pandispan cu cirese, fara cirese, doar cu rahat. Urmareste reteta pas cu pas si invata cum sa...
Pandispan cu rahatNu imi place sa coc ardei, dar mancarea cu ardei copti imi place la nebunie! Pentru Reteta de mancare de ardei copti,...
Reteta de mancare de ardei copti, cu smantanaDescopera reteta de pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Afla cum sa faci un desert delicios si aromat,...
Pachetele pufoase cu aluat de casa si umplutura de mere. Reteta usoara si delicioasa
Comentarii