Bors - preparatia

Se prepara intr-un vas de lut smaltuit (daca aveti) de 5-6 litri. In el se pun taritele de griu si malaiul. Se adauga hustele (tarite si malai ramase

Timp pregatire
30 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 500 grame tarite de griu
  • 300 grame de malai
  • un pahar huste sau 20 grame de drojdie
  • o lamaie
  • 2-3 felii de paine neagra

Mod de preparare

Se prepara intr-un vas de lut smaltuit (daca aveti) de 5-6 litri. In el se pun taritele de griu si malaiul. Se adauga hustele (tarite si malai ramase de la alt lot de bors) pentru fermentatia lactica, sau drojdia de bere. Peste aceasta se toarna apa fierbinte sau clocotita pina ce se umple vasul, care se va pastra la loc cald.

Dupa racire, se adauga o lamiie cu coaja cu tot, taiata in felii, impreuna cu 2-3 feliute de paine neagra. Se mai pot adauga ad libitum frunze de visin, telina, patrunjel,leustean, care dau o aroma deosebita. In timpul fermentatiei, borsul de amesteca cu o lingura de lemn cu coada lunga, cam de doua ori pe zi (dimineata si seara). Se gusta din cind in cind si daca este destul de acru, se pune intr-un loc rece sa se limpezeasca. Se scurge borsul limpede, se pune in sticle si se pastreaza la loc racoros. Se pastreaza hustele (ceea ce a ramas in vas dupa ce s-a pus borsul in sticle) la rece, in acelasi vas. Cand s-a terminat borsul in sticle, se toarna apa fiarta in vas peste huste sa se limpezeasca; apoi borsul se toarna in sticle. Operatia se pote repeta de 3 ori.

Nota: Borsul nu se lasa peste huste, ci se toarna in sticle, sa nu devina amar.


Se foloseste la prepararea borsurilor sau ca bautura racoritoare in cure de slabire. Asigura un aport deosebit in vitaminele B si P

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Cele mai apreciate rețete
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
1
Aperitive cu branza

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul...

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau
Mosocoarna cu prune
2
Prajituri

Mosocoarna cu prune

Este o placinta de sezon, usoara , gustoasa si rapida.

Mosocoarna cu prune
Prajitura Tosca
3
Retete de Pasti

Prajitura Tosca

O prajituta delicioasa pentru iubitorii de vanilie si ciocolata.

Prajitura Tosca
Friptura de miel in vin
4
Retete de Pasti

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Parteneri
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Gustos.RO

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Pasca traditionala cu branza si stafide
ReteteCulinare.RO

Pasca traditionala cu branza si stafide

Pasca traditionala cu branza si stafide