Ciorba de sfecla rosie

Reteta propusa de mine pentru anotimpul de toamna, este un bors moldoveneasc care se prepara destul de usor si se zice ca in anotimpul rece sfecla rosie ar trebui sa fie nelipsita de pe masa noastra. Ea este bogata in vitamina A, vitaminele B1, B2, B6, vitamina C, sodiu, calciu, sulf, cupru, fier, iod, potasiu, acid folic si antioxidanti. Sfecla rosie este usor de digerat si este bogata in apa (peste 90 %), zaharuri, fibre. Este bogata in substante vegetale care usureaza eliminarea grasimilor, acid glutamic, un aminoacid care stimuleaza activitatea sistemului nervos. Deci avem suficiente motive de a consuma sfecla rosie in diverse forme, de aceea eu am ales un "bors moldovenesc" cu sfecla rosie.

Portii
8
Timp pregatire
35 minute
Timp coacere
50 minute
Complexitate
redusa
Ciorba de sfecla rosie

Ingrediente

  • 2 cartofi mijlocii
  • 1 adrei gras verde
  • 3 morcovi
  • 3 sfecle rosii mijlocii
  • 2 cepe mijlocii
  • 1 radacina patrunjel
  • 1/4 radacina telina
  • 1 legatura patrunjel
  • 1 legatura marar
  • 1/2 legatura leustean
  • 30 ml ulei masline
  • 2 linguri vegeta
  • sare
  • piper
  • 1/2 l bors acru proaspat
  • Pentru dres ciorba
  • 2 linguri de bulion
  • 2 linguri de ulei masline
  • 1 ceapa mica
  • smantana

Mod de preparare

 Toate legumele dupa ce le-am curatat si spalat bine, le vom taia dupa

preferintele dvs. Mie imi place ca sfecla si cartofii sa fie toate taiate cuburi, morcovul rondele mai subtiri, iar celelalte taiate mai marunt. Verdeata, dupa ce a fost in prealabil spalata bine, o vom toca marunt.

Intr-o oala in care vom face borsul, vom pune uleiul de masline, din care vom lasa 2 linguri pentru dres borsul. Dupa ce s-a incins uleiul, vom adauga ceapa si o vom lasa sa se caleasca pana isi schimba culoarea, apoi vom adauga toate legumele, sare, piper si vegeta. Vom lasa acoperit la foc mic timp de 5 minute, dupa care vom adauga 1,5 l de apa si vom lasa la foc mic pana cand vor fierbe toate legumele, apoi vom adauga borsul si jumatate din verdeata. Vom lasa timp de 7-10 min sa fiarba si borsul bine, dar la foc mic.

Intre timp, vom cali usor ceapa in uleiul de masline ramas, peste care vom adauga bulionul, vom lasa 2 minute sa se uniformizeze toata compozitia, apoi o turnam peste ciorba. In felul acesta am dres ciorba, potrivim apoi de sare si piper si vom stinge focul. Ciorba noastra este gata.

Ciorba este foarte buna atat calda cat si rece, poate fi servita cu smantana sau simpla, cu patrunjel proaspat tocat. Si cand ne gandim ca are doar 35 calorii la 100 de grame, nu putem decat sa ne bucuram...!

Gustul delicios al acestui "bors moldovenesc" poate fi insotit si de un ardei iute, sau ceapa rosie.

Noi l-am servit cu smantana si a fost foarte delicios si apreciat de toti

membrii familiei.

Va doresc si voua pofta buna!

Specific: Romania -Bucovina

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni

Minitartele sunt un desert foarte indragit de copii. Le-am facut o crema fina cu mascarpone si ciocolata alba si le-am...

Desert mini tarte cu crema de ciocolata alba si capsuni
Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon

• spalati si curatati bine fasolea verde • taiati baconul cubulete • cu ajutorul aparatului de

Fasole păstăi cu sos de soia si bacon
Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise

Deserturi racoritoare de vara

Inghetata cu zmeura, capsuni si creme anglaise
Cele mai apreciate rețete
Parteneri
Sos rosu usturoiat
Bucataras.RO

Sos rosu usturoiat

Sos rosu usturoiat
Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Gustos.RO

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti

Descopera reteta simpla de gem de cireșe cu putin zahar, fara conservanti. Bucura-te de gustul autentic al cireșelor...

Gem de cirese. Reteta simpla, cu putin zahar, fara conservanti
Prajitura cu caise si lapte de cocos
ReteteCulinare.RO

Prajitura cu caise si lapte de cocos

Prajitura cu caise si lapte de cocos