Reteta propusa de mine pentru anotimpul de toamna, este un bors moldoveneasc care se prepara destul de usor si se zice ca in anotimpul rece sfecla rosie ar trebui sa fie nelipsita de pe masa noastra. Ea este bogata in vitamina A, vitaminele B1, B2, B6, vitamina C, sodiu, calciu, sulf, cupru, fier, iod, potasiu, acid folic si antioxidanti. Sfecla rosie este usor de digerat si este bogata in apa (peste 90 %), zaharuri, fibre. Este bogata in substante vegetale care usureaza eliminarea grasimilor, acid glutamic, un aminoacid care stimuleaza activitatea sistemului nervos. Deci avem suficiente motive de a consuma sfecla rosie in diverse forme, de aceea eu am ales un "bors moldovenesc" cu sfecla rosie.
Toate legumele dupa ce le-am curatat si spalat bine, le vom taia dupa
preferintele dvs. Mie imi place ca sfecla si cartofii sa fie toate taiate cuburi, morcovul rondele mai subtiri, iar celelalte taiate mai marunt. Verdeata, dupa ce a fost in prealabil spalata bine, o vom toca marunt.
Intr-o oala in care vom face borsul, vom pune uleiul de masline, din care vom lasa 2 linguri pentru dres borsul. Dupa ce s-a incins uleiul, vom adauga ceapa si o vom lasa sa se caleasca pana isi schimba culoarea, apoi vom adauga toate legumele, sare, piper si vegeta. Vom lasa acoperit la foc mic timp de 5 minute, dupa care vom adauga 1,5 l de apa si vom lasa la foc mic pana cand vor fierbe toate legumele, apoi vom adauga borsul si jumatate din verdeata. Vom lasa timp de 7-10 min sa fiarba si borsul bine, dar la foc mic.
Intre timp, vom cali usor ceapa in uleiul de masline ramas, peste care vom adauga bulionul, vom lasa 2 minute sa se uniformizeze toata compozitia, apoi o turnam peste ciorba. In felul acesta am dres ciorba, potrivim apoi de sare si piper si vom stinge focul. Ciorba noastra este gata.
Ciorba este foarte buna atat calda cat si rece, poate fi servita cu smantana sau simpla, cu patrunjel proaspat tocat. Si cand ne gandim ca are doar 35 calorii la 100 de grame, nu putem decat sa ne bucuram...!
Gustul delicios al acestui "bors moldovenesc" poate fi insotit si de un ardei iute, sau ceapa rosie.
Noi l-am servit cu smantana si a fost foarte delicios si apreciat de toti
membrii familiei.
Va doresc si voua pofta buna!
Specific: Romania -Bucovina
Un aperitiv special pentru masa de Paste!
Terina de miel in crusta de dovlecei si susanAstazi iti arat pas cu pas cum fac eu cozonacul floare, umplut cu crema de ciocolata si nuci crocante.
Cozonac floare, reteta videoPasca fara aluat este o alternativa delicioasa la reteta clasica de pasca, cu aluat ca cel de cozonac. Urmareste reteta video...
Pasca fara aluat (reteta video)Catina este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, cu un continut de 10 ori mai mare decat portocalele. Consumati...
Suc antiraceala prin presare la rece la KuvingsSiropul din muguri de brad este foarte sanatos si foarte usor de pregatit. Siropul din muguri de brad este un remediu natural...
Sirop din muguri de bradBriose cu afine. Cum sa faci briose cu afine? Briosele cu afine sunt un desert delicios și ușor de pregătit. Iată o...
Briose cu afine Cam acesta a fost tortul nostru pentru revelion! Initial avam in plan o alta crema, dar nu a iesit cum mi-am dorit! Am...
Desert tort cu cafea, cocos si visineIncearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....
Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Comentarii