Ciorba de primavara

Tocam marunt, pe un tocator de lemn, ceapa verde (sau ceapa rosie), o punem in vasul in care urmeaza sa gatim intreaga ciorba (poate fi castronul pent

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 3 legaturi de lobode rosii
  • 1 legatura de macris (sau stevie)
  • 1 legatura marar
  • 1 legatura patrunjel
  • 1 legatura leustean
  • 1 salata verde mica
  • 3 fire de ceapa verde (sau o ceapa rosie mica)
  • ulei de masline sau ulei de floarea soarelui presat la rece
  • piper macinat
  • boia de ardei dulce
  • 1 litru de lapte dulce proaspat (sau bors dulce)

Mod de preparare

Tocam marunt, pe un tocator de lemn, ceapa verde (sau ceapa rosie), o punem in vasul in care urmeaza sa gatim intreaga ciorba (poate fi castronul pentru supa de la serviciul de masa, un castron de sticla, sau orice alt vas potrivit dimensiunii si intentiei de a servi ciorba; revin si va spun ca este bine sa evitam vasele de metal!). Punem peste ceapa o lingurita de miere de albine, o lingura de ulei, piper, boia dulce si amestecam cu drag totul, fie cu o lingura de lemn, fie cu mana, pana cand ceapa devine translucida. Tocam apoi in ordine (este bine sa tinem cont de aceasta!, am constatat pe masura experimentelor ca gusturile se dezvolta mai adevarat, adica vom avea acelasi fel de perceptii gustative ca si cand ciorba ar fi fost facuta prin fierbere, sau poate si mai bine spus, va semana perfect cu ceea ce stie memoria gustului nostru), patrunjelul - pe care il punem peste ceapa si amestecam, apoi leusteanul, si il amestecam, mararul, loboda, macrisul (sau stevia) si la final salata, pe care este mai bine sa o rupem in bucatele mici decat sa o taiem (daca o taiem, putem obtine o imitatie de fidea, dar atunci o adaugam la final). Le amestecam pe toate si punem deasupra laptele (ori borsul dulce - si atunci putem servi cu smantana). Ciorba este gata si se poate servi imediat! Daca o lasam cateva ore, devine si mai buna! La temperatura intre 6 si 14 grade, ea se poate pastra linistit doua zile. Varianta cu bors, chiar mai mult! Dar va garantez ca nu va rezista atat, nu din motive tehnice, ci pur si simplu pentru ca este foarte buna!

Aceasta ciorba poate sa devina o alta, daca o facem, in alta ipostaza, din spanac, stevie si salata sau salata si urzici, iar in aceasta varianta in loc de ceapa vom pune usturoi verde. Daca nu avem lapte sau bors dulce, putem foarte bine sa le inlocuim cu lapte batut, daca este mai fluid, sau zeama de varza, daca nu este foarte sarata.

Bors dulce:

Asezati intr-un borcan de trei litri trei pumni de tarate de grau, un pumn de malai, o crenguta de cimbru, cateva boabe de piper, peste toate acestea turnati apa rece, nu fierbinte; astfel se pastreaza intreg complexul de vitamine B din tarate, care sunt extrase in apa rece si nu distruse de apa fiarta; borsul acesta este deja bun dupa minim 21 de ore, si pe acesta il numim dulce; de la 30 de ore in sus, el devine acrisor.


Se serveste ca oricare alta ciorba dintre cele pe care le obisnuiam pana ieri! Este momentul sa ne acordam un plus de bucurie la masa, asa ca putem alege castronele colorate sau cani pentru supa, din ceramica. Se poate, cu efect special, sa adaugam putina branza telemea, data prin razatoare, daca dorim un plus de gust sarat. Presaram deasupra, in vasul din care servim. Se poate sa asortam cu ardei iute ori smantana, liberi fiind sa ne bucuram de toate gusturile, si mai ales se poate cu supliment, deoarece NU INGRASA, cat despre organism, se va bucura cu toate celulele, nu numai cu cele gustative!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Reteta de mucenici moldovenesti

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Mancare de urzici

Mancare de urzici

Din cate stiu, in saptamanile mari din postul Pastelui nu este bine sa mancam urzici, dar in restul postului se poate. Si,...

Mancare de urzici
Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide

Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide

Placinta mea preferata.

Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide
Cele mai apreciate rețete
Strudel cu mere din aluat de casa
1
Preparate dulci

Strudel cu mere din aluat de casa

Dupa culesul merelor din aceasta toamna, m-am gandit ca ma pot delecta cu un strudel cum am vazut reteta in caietul mamei...a...

Strudel cu mere din aluat de casa
Puseuri
2
Aluaturi

Puseuri

Se dizolva drojdia cu 1 lingura de zahar in laptele caldut. Se pune intr-un castron faina, se amesteca cu margarina, se...

Puseuri
Mucenici moldovenesti (Sfintisori)
3
Aluaturi

Mucenici moldovenesti (Sfintisori)

Mucenicii moldovenesti, numiti si Sfintisori sunt preparate traditionale romanesti ce se fac cu ocazia sarbatoririi celor 40...

Mucenici moldovenesti (Sfintisori)
Gyros cu pui si sos tsatsiki
4
Mancaruri cu carne

Gyros cu pui si sos tsatsiki

Ca si romani, suntem mari amatori de fast food. Eu personal, pur si simplu ador gyros-ul. Cu fiecare inghititura simti acea...

Gyros cu pui si sos tsatsiki
Chec zebra cu portocale sau chec marmorat
5
Checuri

Chec zebra cu portocale sau chec marmorat

Daca iti e pofta de un desert cu arome de fructe, am eu o solutie si rapida si gustoasa: Chec zebra cu portocale sau chec...

Chec zebra cu portocale sau chec marmorat
Parteneri
Frigarui asortate
Bucataras.RO

Frigarui asortate

Se apropie 1 Mai si sunt numai bune de pus pe gratar! 

Frigarui asortate
Mucenici moldovenesti
Gustos.RO

Mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenesti