Tocam marunt, pe un tocator de lemn, ceapa verde (sau ceapa rosie), o punem in vasul in care urmeaza sa gatim intreaga ciorba (poate fi castronul pent
Tocam marunt, pe un tocator de lemn, ceapa verde (sau ceapa rosie), o punem in vasul in care urmeaza sa gatim intreaga ciorba (poate fi castronul pentru supa de la serviciul de masa, un castron de sticla, sau orice alt vas potrivit dimensiunii si intentiei de a servi ciorba; revin si va spun ca este bine sa evitam vasele de metal!). Punem peste ceapa o lingurita de miere de albine, o lingura de ulei, piper, boia dulce si amestecam cu drag totul, fie cu o lingura de lemn, fie cu mana, pana cand ceapa devine translucida. Tocam apoi in ordine (este bine sa tinem cont de aceasta!, am constatat pe masura experimentelor ca gusturile se dezvolta mai adevarat, adica vom avea acelasi fel de perceptii gustative ca si cand ciorba ar fi fost facuta prin fierbere, sau poate si mai bine spus, va semana perfect cu ceea ce stie memoria gustului nostru), patrunjelul - pe care il punem peste ceapa si amestecam, apoi leusteanul, si il amestecam, mararul, loboda, macrisul (sau stevia) si la final salata, pe care este mai bine sa o rupem in bucatele mici decat sa o taiem (daca o taiem, putem obtine o imitatie de fidea, dar atunci o adaugam la final). Le amestecam pe toate si punem deasupra laptele (ori borsul dulce - si atunci putem servi cu smantana). Ciorba este gata si se poate servi imediat! Daca o lasam cateva ore, devine si mai buna! La temperatura intre 6 si 14 grade, ea se poate pastra linistit doua zile. Varianta cu bors, chiar mai mult! Dar va garantez ca nu va rezista atat, nu din motive tehnice, ci pur si simplu pentru ca este foarte buna!
Aceasta ciorba poate sa devina o alta, daca o facem, in alta ipostaza, din spanac, stevie si salata sau salata si urzici, iar in aceasta varianta in loc de ceapa vom pune usturoi verde. Daca nu avem lapte sau bors dulce, putem foarte bine sa le inlocuim cu lapte batut, daca este mai fluid, sau zeama de varza, daca nu este foarte sarata.
Bors dulce:
Asezati intr-un borcan de trei litri trei pumni de tarate de grau, un pumn de malai, o crenguta de cimbru, cateva boabe de piper, peste toate acestea turnati apa rece, nu fierbinte; astfel se pastreaza intreg complexul de vitamine B din tarate, care sunt extrase in apa rece si nu distruse de apa fiarta; borsul acesta este deja bun dupa minim 21 de ore, si pe acesta il numim dulce; de la 30 de ore in sus, el devine acrisor.
Se serveste ca oricare alta ciorba dintre cele pe care le obisnuiam pana ieri! Este momentul sa ne acordam un plus de bucurie la masa, asa ca putem alege castronele colorate sau cani pentru supa, din ceramica. Se poate, cu efect special, sa adaugam putina branza telemea, data prin razatoare, daca dorim un plus de gust sarat. Presaram deasupra, in vasul din care servim. Se poate sa asortam cu ardei iute ori smantana, liberi fiind sa ne bucuram de toate gusturile, si mai ales se poate cu supliment, deoarece NU INGRASA, cat despre organism, se va bucura cu toate celulele, nu numai cu cele gustative!
Prajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...
Prajitura cu foi de zahar arsPentru Mos Craciun am adus astazi turta dulce. Din reteta Ritei si a lui Rocsi am facut si eu alta reteta. Din pacate, anason...
Turta dulceUn piept de porc condimentat bine si umplut cu salvie si verdeturi o sa fie perfect pentru masa de Craciun. Incearca-l si...
Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptorTavalita glazurata de post este o prajitura de casa delicioasa, perfecta pentru perioada postului si pentru persoanele...
Tavalita glazurata de postSarmalutele moldovenesti in foi de vita sunt delicioase. Pentru a prepara aceste sarmalute aveti nevoie de carne de vita,...
Sarmalute moldovenesti in foi de vitaAcestea sunt vestitele clatite americane, groase, spongioase care sunt adesea consumate cu sirop de artar sau bacon prajit....
American pancakespentru dulciuri cu fructe un desert deicios cu alune e padure!
Rulada din biscuiti cu piure de castane si mantie din alune de padureSe face repede, usor si este foarte bun...
Strudel din aluat de casa, cu mere, pere si caramel
Comentarii