Cupola de ciocolata

Cupola de ciocolata este o prajitura pentru Craciun delicioasa. Pentru aceasta reteta trebui sa pregatiti intai un blat de pandispan.

Timp pregatire
150 minute
Complexitate
ridicata
Cupola de ciocolata

Ingrediente

  • pentru blatul de pandispan:
  • 6 oua
  • 275 gr zahar
  • 4 linguri faina
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • coaja de lamaie rasa
  • un praf de sare
  • 3 linguri lichior de cirese
  • pentru crema de vanilie:
  • 300 ml lapte
  • 1/2 pastaie de vanilie
  • 125 gr zahar
  • 3 oua
  • 2 linguri de amidon
  • pentru stratul de frisca:
  • 300 ml frisca lichida
  • 3 linguri zahar praf
  • pentru stratul de ciocolata:
  • 150 gr ciocolata menaj
  • 50 ml lapte

Mod de preparare

Pentru stratul de pandispan separati mai intai ouale. Galbenusurile le mixati bine cu zaharul pana ce acesta se topeste si crema capata o consistenta spumoasa, dublandu-si volumul. Albusurile le bateti spuma cu un praf de sare. Peste crema de galbenusuri adaugati coaja de lamaie, zeama de lamaie si incorporati treptat faina cernuta. La sfarsit adaugati si albusurile batute spuma cu un praf de sare. Tapetati o tava intinsa 24*35 cu o foaie de copt si turnati compozitia in tava. Predati totul cuptorului, incins in prealabil si coaceti la foc potrivit pentru 30-40 minute, depinde de cuptor. Faceti testul cu scobitoarea, dupa care scoateti tava si lasati la racit.

Pentru crema de vanilie am pus pe foc laptele cu vanilia si am lasat pana a atins punctul de fierbere, dupa care l-am lasat la racorit. Intr-un bol am mixat ouale cu cele 125 gr zahar, dupa care am adaugat laptele si am mixat inca putintel. Am pus totul iar pe foc amestecand continuu pana ce crema de oua a inceput sa capete consistenta, sa se ingroase. Am aruncat apoi repejor si amidonul si am tot amestecat, amestecat pana ce a devenit o crema spumoasa si groasa. Am lasat-o apoi sa se raceasca complet.

Frisca lichida o mixati la viteza mare impreuna cu zaharul pudra, la rece, pana sta teapana :). O dati la rece, la frigider si o scoateti abia in momentul asamblarii prajituricii.

Cand blatul de pandispan pufos s-a racit complet, il scoateti din tava si il taiati in triunghiuri potrivite, in functie de marimea castronului, bolului incare veti asambla prajiturica. Bolul il tapetati cu o hartie de copt si puneti triunghiurile de pandispan cu baza in sus, spre gura bolului, pana ce acoperiti intreaga suprafata.

Imbalsamati apoi triunghiurile de pandispan cu lichiorul de cirese, turnand usor, pe rotund, de la buza bolului spre fund. Tapetati apoi totul cu un strat generos de frisca, de jur imprejur, acoperind toata suprafata. Dati la rece pentru o ora.


Scoateti apoi si puneti crema de vanilie, rece, umplind bolul cu aceasta. Dati la rece pentru o ora. Apoi topiti pe baie de aburi, ciocolata rupta bucati impreuna cu laptele si amestecati continuu pana la omogenizare completa si pana obtineti o compozitie densa. Lasati la racit, dar nu complet, ci doar pana ce capata o consistenta semi-fluida.

Scoateti bolul cu prajitura, care pana atunci a stat la rece, da?!, si rasturnati-l pe un platou. Ridicati bolul si scoateti hartia de copt. Turnati apoi ciocolata topita peste prajitura si nivelati in strat subtire si frumos. Dati la rece pana ce se intareste ciocolata. pudrati cu zahar pudra, asa ca pentru sarbatoare... si


Serviti-o alaturi de o ciocolata calda. Niciodata nu e prea multa ciocolata!
Sursa acestei retete este blogul culinar Alice-albinutza.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Lasagna vegetariana

Lasagna vegetariana

Ce spui de o reteta savuroasa de lasagna cu legume coapte? E mult mai usoara decat lasagna clasica si sigur o sa iti placa....

Lasagna vegetariana
Supa crema de legume

Supa crema de legume

Supa crema de legume servita alaturi de crutoane aromate este perfecta intr-o zi de post sau cand vrei sa mananci ceva usor!

Supa crema de legume
Placinta frageda cu mere

Placinta frageda cu mere

Aceasta reteta de placinta cu mere este asa cum ii spune si numele, frageda :). Este o prajitura de casa cu mere absolut...

Placinta frageda cu mere
Cele mai apreciate rețete
Chec de post
1
Dulciuri

Chec de post

Un desert bun, ieftin si usor de preparat pentru zilele de post si nu numai.

Chec de post
Pizza vegetariana - de post
2
Paste si pizza

Pizza vegetariana - de post

Pizza vegetariana su de post este foarte gustoasa. Pentru aceasta reteta trebuie intai pregatit blatul de pizza.

Pizza vegetariana - de post
Pasta de masline cu ceapa
3
Aperitive

Pasta de masline cu ceapa

Se oparesc maslinele, apoi se curata de samburi si se trec prin masina de tocat. Se adauga paine inmuiata si stoarsa si se...

Pasta de masline cu ceapa
Pasca poloneza clasica
4
Prajituri

Pasca poloneza clasica

Aceasta reteta de pasca poloneza clasica este absolut delicioasa! Cu blat cu cacao, crema de branza si glazura de ciocolata...

Pasca poloneza clasica
Prajitura de post, cu suc de rosii
5
Dulciuri

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Parteneri
Gutui murate
Bucataras.RO

Gutui murate

Încă mai sunt gutui în piață ;) Vă aduc o rețetă mai ”altfel” de a conserva gutuile ;) Spor și...

Gutui murate
Prajitura pufoasa cu fructe
Gustos.RO

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Mancare de urzici cu mamaliga
ReteteCulinare.RO

Mancare de urzici cu mamaliga

Mancare de urzici cu mamaliga